Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jumătate din mierea vânduta şi mâncată pe bătrânul continent este contrafăcută. Cel puțin asta arată un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă.  

Totul a ieșit la iveală, după o analiză amplă, în care au fost controlați operatori economici din 18 state. În cele mai multe cazuri, mierea găsită la raft era făcută din siropuri de zahăr sau din diverse substanțe extrase din sfeclă de zahăr şi orez.

În urma testării a peste 320 de probe luate din mai multe țări a reieșit că multe dintre borcanele vândute în marile lanțuri de magazine conțin miere contrafăcută. Cele mai multe suspiciuni de fraudă au fost găsite în produse din China, Turcia, Brazilia și Marea Birtanie. Aşa zisă miere era făcută din siropuri de zahăr fabricate din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.

Analize miere din import:

China: Din 89 de mostre – 66 erau neconforme Brazilia: Din 18 mostre, 8 erau neconforme Tucia: Din 15 mostre – 14 erau neconforme Marea Birtanie: Din 10 mostre –toate erau neconforme.

Cum stau lucrurile în România

Lucrurile stau la fel și la noi în țară. În fiecare an mii de tone de miere pleacă spre țările europene, iar pe rafturile magazinelor ajung produse din China, ieftine și de multe ori mai slabe calitativ.

Marian Pătrașcu – apicultor: "Oamenii caută produse ieftine și uite că și acest produs mixat din mai multe țări coboară foarte mult prețul."

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, însă prea puțin din mierea produsă de ei ajunge la români.

Ioan Fetea - Președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România: "Din păcate România este un mare improtator de miere, am important peste patru mii de tone de miere în anii 2021 și 2022, iar asta sigur că afectează și producătorul și consumatorul. Consumatorul în sensul în care etichetarea nu este corectă."

Deocamdată, legislaţia nu obligă producătorii să treacă pe etichetă proveniența și procentul ingredientelor. Din această cauză, piața este invadată de miere falsă.

Răzvan Coman - Director Complex Apicol: "Pe lângă țara de origine trebuie arătat și procentul care trebuie arătat consumatorului pentru a nu fi înșelat. Provine 10% din China 90% din România, un exemplu. Omul când cumpără să știe ce consumă. Tot ce intră în UE se fac analize undeva la 4%, iar asta la alegere, iar din ele nu cred că se verifică nici 1%..."

Cum putem afla dacă mierea este contrafăcută

Specialiștii spun că nu există metode prin care putem să aflăm cu certitudine dacă mierea este sau nu contrafăcută. Singura variantă este cea a unei analize de laborator. Tocmai de aceea, ANPC-ul a demarat o anchetă privind mierea făcută din sirouri.

Horia Constantinescu – ANPC: "Așteptăm rezultatele, dar din informațiile pe care le aveam, da, rezultă că mierea din spațiul extracomunitare este contrafăcută, fie neînregulă. Măsurile sunt variate, fie interzicearea comercializării, fie sancțiuni către operatorii economici." Pentru a combate fraudele, Comisia Europeană vrea să schimbe legea actuală. Astfel producătorii ar urma să fie obligați să scrie exact țara de origine a produsului și compoziția acestuia, astfel încât omul să știe ce fel de miere cumpără.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult