Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Racii, vedetele unui festival culinar din Brăila. Consumul fructelor de mare a crescut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Midii, rapane şi racii din ape româneşti sunt vedetele unui festival al fructelor de mare, organizat în Brăila. Lor li se alătura creveţii, caracatiţă şi homarii de import.

Orice ar fi, românii îi gustă curioşi sau le fac măcar o poză. Cifrele arată că în ultimii ani consumul de fructe de mare s-a dublat.

La acest festival al fructelor de mare organizat în Brăila avem garanţia că racii, rapănele şi midiile sunt proaspeţi şi sută la sută româneşti. Puţini ştiu că primele ferme de raci au fost înfiinţate la noi încă dinainte de 1989, pe când gusturile mediteraneene ne erau străine.

Viorel Ouatu, organizator: "Racii într-adevăr sunt produşi în România, în zona Giurgiu, Alexandria, iar scoicile, de fapt midiile, ca să ne exprimăm corect, sunt de la Năvodari. Şi rapănele la fel, sunt pescuite din arealuri între Năvodari şi Mangalia."

În ultima vreme consumatorii s-au familiarizat cu gustul de rapăne, fripte în tigaie sau pe plita, cu mujdei şi mămăligă. Din Marea Neagră sunt scoase, în fiecare an, între cinci mii şi şapte mii de tone de rapăne. Însă nu este exclus ca anul acesta să fie depăşit pragul de zece mii de tone.

Citește și
Piata San Marco
Trei turiști, furioși că au dat 526 de euro pe o masă de prânz. Restaurant: Au mâncat 3,5 kg de fructe de mare

Ştefan Mailat, şef bucătar: "La rapăne foarte important este timpul de preparare. Deci nu trebuie să le laşi prea mult. Două, trei minute. Se sotează puţin în ulei de măsline, stropite puţin cu vin, se lasa două, trei minute şi ele sunt gata. Înainte mai mult le explicăm ce sunt. Dar acum toată lumea vine, se uită, ştie ce-i în tavă." Din curiozitate romanii au prins gustul fructelor de mare.

Clientă: "Cumpărăm. Ne facem şi noi poftă, nu?” Reporter: “Ce vi s-a părut mai interesant, din ce aţi văzut?” Clientă: “Şi creveţii, şi scoicile."

Iar dacă au aflat şi că sunt pline de vitamine şi minerale le-au oferit şi copiilor, chiar dacă nu le-au explicat exact ce mănâncă.

Mămică: "Copiii au mâncat pui de baltă. Pui, dacă mă înţelegeţi.” Reporter: “A fost bun puiul, nu?” Copil: “Da.” Mamă “Era un pui special, dar au mâncat amândoi."

Reporter: "Cu ce seamănă la gust?” Adolescentă: “Cu puiul. Dar miroase a peste. Da." Consumul de peste - la care includem şi fructele de mare - a crescut spectaculos în România, în ultimii ani. De la 3 kilograme şi jumătate pe cap de locuitor, am ajuns la aproape șapte..

În acelaşi timp, însă, cea mai mare parte a peştelui care ajunge pe mesele noastre este din import. Din Dunăre şi din mare se pescuiesc 15 mii de tone anual, în timp ce importurile sunt de peste 120 de mii de tone.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult