Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Programul Start-Up Nation: De anul acesta, antreprenorii vor trebui să aducă bani de acasă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a anunțat începerea celei de-a treia ediții a programului „Start-Up Nation”, cu bani mai puțini, ce-i drept. 11.000 de firme debutante ar putea să primească până la 200.000 de lei de la stat pentru a se dezvolta.

Spre deosebire de anii trecuți, antreprenorii vor trebui să aducă și ei bani de acasă, și vor fi favorizați cei care vin cu idei inovatoare, nu cei care promit multe locuri de muncă.

Se vor putea înscrie firmele înființate după 1 ianuarie 2020. Bugetul pentru acest an este de 500 de milioane de lei pentru cei din țară, la care se vor adăuga 20 de milioane de lei pentru cei din diaspora.

Un antreprenor va putea să obțină cel mult 200 de mii de lei și va trebui să contribuie cu 5% investiție proprie.

Cu banii primiți își poate deconta achizițiile de aparatură și utilaje, dar și alte cheltuieli, cu salariile, chiriile și utilitățile.

Citește și
Afacerile deschise prin Start-up Nation au probleme tot mai mari. Banii de la stat întârzie să apară
Afacerile deschise prin Start-up Nation au probleme tot mai mari. Banii de la stat întârzie

Cei interesați se vor putea înscrie pe site-ul granturi.imm.gov.ro. Față de ceilalți ani, când antreprenorii care promiteau că fac multe angajări erau favorizați la obținerea fondurilor, acum contează cel mai mult domeniul de activitate. Vor primi punctaj mare investițiile în inovație, producție, în industrii creative și IT.

Citește și Coronavirus România, 12 iulie 2022. 4.044 de cazuri noi de Covid-19

Deocamdată, banii pentru program sunt doar pe hârtie. Ministrul Antreprenoriatului speră că la rectificarea bugetară să primească bani în plus pentru ca, la final, 11.000 de firme să obțină granturi.

Camelia Taină, director Direcția Programe IMM: „Teoretic, la începutul lunii decembrie, cel mai devreme ar putea apărea un dosar de decont și s-ar putea plăti chiar în acest an.”

Ce s-a întâmplat la edițiile anterioare

La edițiile anterioare, unele afaceri au fost făcute doar de dragul banilor nerambursabili și au supraviețuit puțin timp. Pe de altă parte, au fost antreprenori care au eșuat pentru că banii de la stat au venit cu foarte mari întârzieri, chiar de peste un an.

La prima ediție, în 2017, 7.150 de firme au luat bani prin programul Start-Up Nation. La finele anului trecut mai funcționau 7.075. La a doua ediție însă, 15% din cele 8.100 de firme beneficiare au dispărut.

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Anteprenoriatului și Turismului: „În ediția a doua, din dorința de a fi eligibili, s-a ajuns în situația în care foarte mulți aplicanți au optat pentru numărul maxim de locuri de muncă, respectiv șase, iar în mare parte din grant a fost folosit pentru salarii și dări la salarii.”

Acum, spun autoritățile, regulile sunt mai dure, iar deconturile pe care le vor face antreprenorii vor fi verificate temeinic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult