Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul intervențiilor de transplant cardiac scade de la an la an. Explicațiile medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numărul intervenţiilor de transplant cardiac a scăzut dramatic anul trecut.

Sunt tot mai puţini donatori, spun medicii. Şi, în aceste condiţii, în 2022, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, doar 3 pacienţi au primit câte o inimă nouă, doi dintre ei copii.

Pe listă de aşteptare sunt însă peste 20 de bolnavi care speră la o şansă.

Numărul românilor care îşi dau acordul pentru prelevarea de organe a scăzut de la un an la altul, spun medicii.

Dr. Horațiu Suciu, șef secție chirurgie cardiovsculară: „Au fost peste 200-250 de donatori într-un an, 2016, când am făcut și noi 12 transplanturi. În acest moment suntem undeva la 100 de donatori sau poate chiar mai puțin, lucru care este insuficient pentru România.”

Citește și
spital
„Spitalul Grigore Alexandrescu” din București va avea o secție de transplant de ficat pentru copii

Un donator poate salva cel puţin șase vieți. Însă, chiar și atunci când se găsește unul, intervin o serie de factori - de la compatibilitatea cu bolnavul, până la probleme privind transportul.

Dr. Horațiu Suciu, șef secție chirurgie cardiovsculară: „Sunt situații în care donatorul este instabil. De la pacienți peste 50 de ani, din start, noi nu prelevăm cordul, pe când alte organe se pot preleva. Între 10 și 30% dintre donări preiau și cordul.” Marin Ciorbă, manager IUBCVT Târgu Mureș: „În cursul anului 2022 activitatea s-a concretizat în efectuarea a trei proceduri de transplant de cord dintre care două la două adolescente.”

Oricine dorește să salveze vieți poate se poate înscrie în registrul național al donatorilor, la orice birou notarial. Cu toate acestea, dacă respectivul ajunge în moarte cerebrală, familia are ultimul cuvânt.

Dr. Oana Pitea, coordonator regional de transplant: „În România, pentru a deveni donator este nevoie de acordul familiei. Nu există acordul prezumat asta înseamnă că nu întodeuna devine donator.”

În România sunt, în acest moment, 16 centre de prelevare. În toată țara, pe lista de aşteptare pentru un transplant se află 4.000 de persoane, dintre care 20 au nevoie de o inimă.

În Europa, cele mai multe prelevări de organe se fac în Spania.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult