Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Haos imobiliar în Năvodari. Un sfert dintre hotelurile și blocurile aflate în construcție în fața plajei nu respectă legea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un sfert dintre hotelurile și blocurile aflate în construcție în fața plajei din Năvodari nu respectă legea, spun inspectorii de Stat în Construcții.

Grav este că din aproape 200 de clădiri verificate, nu a existat nici măcar una care să fie complet legală.

Astfel, zeci de șantiere au fost oprite. În plus, primarul și arhitectul șef din Năvodari au fost sancționați. Iar Prefectura a cerut judecătorilor anularea a nouă autorizații de construire.

În total, 194 de clădiri cu mai mult de trei etaje au fost verificate de Inspectoratul de Stat în Construcții, și nu a existat nici măcar una care să scape fără vreo sancțiune. Inspectorii în construcții au verificat hoteluri, blocuri de apartamente și aparthoteluri în zona Năvodari. Un sfert dintre lucrările controlate au fost oprite. S-au ridicat blocuri mai înalte decât prevedea autorizația, au fost scoși sau adăugați pereți care nu existau în proiect, iar finisajele nu erau conforme. Paul Racoviță – inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții: „S-a construit mult cu nerespectarea prevederilor legale în ceea ce înseamnă întocmirea documentelor de calitate, care practic aceste documente certifică sau ar trebui să certifice că lucrările sunt realizate corespunzător.” Primarul și arhitectul șef sunt, în primul rând, cei care trebuie să aprobe, dar și să verifice cum și ce se construiește. În acest caz, amândoi au fost amendați de inspectori. Elena Aftene, purtătorul de cuvânt al Primăriei Năvodari: „Au fost emise 20 de procese verbale pentru legalitate emitere acte de urbanism pe numele arhitectului șef. Patru procese verbale de contravenție au fost întocmite pe numele primarului pentru semnarea acte administrative și încă 12 procese verbale altor semnatari de acte administrative. Greșelile constatate au fost asumate de autoritatea locală și s-au dispus măsuri urgente pentru îndreptarea lor.” Iar prefectura Constanța a solicitat desființarea unor autorizații, după sesizările venite de la inspectori. Silviu Coșa, prefectul județului Constanța: „În 2023, instituția prefectului a înaintat Instanței de Contencios Administrativ un număr de 9 solicitări de desfiintare a unor autorizații de construire din zona Mamaia Nord - Năvodari.” Anul trecut au fost sanționați 82 de constructori cu aproape 100.000 de euro, potrivit primăriei din Năvodari.

Rezultatele controlului la clădiri în zona plajei Năvodari

194 de clădiri cu mai mult de trei etaje au fost verificate 221 de sancțiuni au fost date 55 de șantiere au fost oprite Sursa: Inspectoratul de Stat în Construcții

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult