Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mama românului care „a invadat” UK, declarații în premieră despre marea dramă a fiului ei. Mulți tineri au această problemă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Adevărate drame se petrec lângă noi din cauza consumului de droguri și din cauza statului care nu ia nicio măsură pentru reabilitarea dependenților.

Pe piață au intrat substanțe noi pe care autoritățile nu sunt în stare să le depisteze și tot mai mulți tineri își pierd viața răpuși de droguri.

Joi, 17 octombrie, în cadrul campaniei Știrilor PRO TV „Pericolul dependenței”, o mamă vorbește despre chinurile prin care trec consumatorii și cei apropiați. Responsabilii cunosc aceste drame, dar nu fac nimic.

Subiectul pe larg va fi prezentat și duminică, în emisiunea „Romania te iubesc!”.

Abia aterizat la Londra pe 1 ianuarie, Victor Spirescu s-a pomenit asaltat de microfoane si camere de luat vederi.

Citește și
Victor Spirescu
Logodnica primului român care a „invadat” Marea Britanie, devastată de moartea lui: „Mă simt pierdută”

Reporter: "Ce planuri ai?".

Victor Spirescu: "Să muncesc. Vreau să spăl mașini. Nu e calificarea mea de bază, dar vreau să câștig bani în Marea Britanie".

În prima zi din 2014, Victor Spirescu devenea celebru în toată Anglia. Era primul român care ajungea în căutarea unui job după ce Regatul Unit tocmai ridicase restricțiile de muncă pentru străini. În aeroport a fost întâmpinat de parlamentari și presa care se temeau că Anglia va fi invadată de muncitori. Puțini știau însă că Victor se droga. Acum, mama s-a hotărât să vorbească despre drama prin care a trecut fiul ei, în speranța că alți tineri și părinți vor înțelege cât de periculos este consumul de drogrui.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Cea mai grea situație este atunci când părintele trebuie să recunoască. Și nu recunoaște. Mie mi-au trebuit 10 ani".

Reporter: "Să recunoașteți că sunteți în situația asta".

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Da. 10 ani. 10 ani… Ți-e greu să accepți că tocmai copilul tău o face".

Se uită acum cu noduri în gât și enorm de multă suferință la fotografiile fiulului său.

Ani la rând s-a chinuit să-l scoată din coșmarul în care intrase.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Aș fi făcut orice. Și el n-a negat niciodată. Indiferent ce am spus că trebuie să facem a acceptat orice. Asta m-a făcut să nu-l părăsesc în nicio clipă, că de multe ori eram atât de furioasă că voiam să nu-l mai văd, dar nu l-am părăsit în nicio clipă pentru că făcea orice îi ceream".

Încerca să-l țină cât mai departe de București, unde avea anturajul și sursa drogurilor. La un moment dat l-a lăsat și în grija unui cioban.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Când am plecat și l-am lăsat la acel cioban, a fost cea mai cumplită suferință".

S-a întors în București și s-a reapucat de droguri, pentru că nu avea unde să meargă pentru a fi recuperat și reabilitat. Ani la rând, în Romania s-a vorbit despre înființarea unor centre pentru dependenți. Nu s-a întâmplat nimic. Avem o Agenție Națională Antidrog. Cu aproape 300 de angajati și un buget de 43 de milioane de lei pe an. Agenția trebuia să se ocupe de înființarea a trei centre pentru reabilitarea și recuperarea dependenților încă de acum 20 de ani. E o instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne care se ocupa însă de sănătatea omenilor.

Georgiana Dabija, șefa Agenției Naționale Antidrog: "Stăm bine, în sensul în care consumul de droguri a început să fie o temă de discuție".

Am arătat în repetate rânduri cum Agenția nu face mare lucru, dar toacă bani.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Statul român n-a făcut nimic de 30 și de ani... Pe timpul comunismului nu aveam pretenții… Ce face acum ca aveti puterea.. Agenția trebuie ruptă în două, tot ce înseamnă tratament".

Decizia vine după campania "Pericolul dependenței", difuzată acum câteva săptămâni la PRO TV. Guvernanții vor să treacă Agenția în subordinea Ministerului Sănătății. La două săptămâni după declarațiile premierului, ministrul Sănătății e relaxat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Păi cu ANA abia a dat domnul prim-ministru o declarație. Aștept să mă întâlnesc cu domnul ministru Predoiu, să putem să... Să știu și eu exact unde sunt locațiile ce structură de personal au".

Reporter: "Nu i-ați chemat? Nu ați făcut niciun pas?".

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "E treaba lor. Nu pot să chem eu. Poate să ne cheme domnul prim-ministru cel mult".

În această vară, Parlamentul a hotărât prin lege înființarea a 8 centre pentru reabilitarea și recuperarea dependenților. Prima semnătură de pe document e a lui Nicolae Ciucă, fost premier și membru în coalitația de guvernare. Nu a fost însă interesat să vadă și dacă legea produce efecte.

Nicolae Ciucă, președintele Sentatului: "Domnul Alex, vă rog să-mi dați voie să mă documentez cu tot ceea ce înseamnă situația în momentul de față și vă promit că vom veni cu o soluție concretă".

Si din nou promisiuni. Promisiuni face și ministrul Sănătății. Că va construi 8 centre pentru reabilitare, dar doar pentru minori. Deocamdată, în minister sunt discutii pe acest subiect. Din cauza neputinței autorităților, mama lui Victor, împreună cu alți părinți aflați în aceeași situație, au încercat să construiască un centru pentru recuperare. S-au lovit de indiferența autorităților.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Ne-au refuzat categoric".

În Anglia, lui Victor părea că îi merge bine, își găsise de muncă, se integrase, dar încă se droga.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Îmi spunea 'Mamă, cine s-a apucat de așa ceva, nu se mai poate lăsa'".

În primăvara lui 2018, Victor a murit într-un accident. Conducea cu viteza și presa din Regat a scris că era sub influența drogurilor. Mama încă luptă pentru a-i ajutat pe alți dependeți, îi consiliază, îi ajută pe părinți.

Mioara Amihăesei, mama lui Victor Spirescu: "Părinții, până la urmă, tot pe umerii lor este greul. Ei trebuie să fie foarte atenți".

În Romania, nu există o statistică oficială cu cei care au murit din cauza drogurilor. Încă o dovadă că funcționarii statului nu sunt interesați de acest subiect.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult