Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zmeura de anul acesta e mai bună ca oricând: ”E specială, are un gust foarte aromat”. Câtă zmeură mănâncă un român

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început sezonul zmeurei de cultură. Fructele zemoase se coc de la o zi la alta, iar proprietarii de plantații își onorează comenzile. Deşi preţul este piperat, pofta e mare.  

Printre clienții fideli sunt în primul rând cofetarii, pregătiți să facă deserturi răcoroase, de vară.

”Aici avem zmeura de vară, se face prima, e un soi mare, aromat, gustos, avem aproximativ jumătate de hectar din acest soi. O lună de zile culegem la el din plin".

Pe o plantație de zmeură din judeţul Vaslui fructele au început să se coacă, iar proprietarii privesc cu optimism recolta din acest an. Se aşteaptă să culeagă cel puțin 7 tone de pe un hectar.

”Culegem zmeura în caserolă direct, ajung la clienții din Iași si Vaslui. În plin sezon, culegem 300-400 caserole pe zi, la 2-3 zile".

Citește și
muncitori sezonieri
EURES România. 900 locuri de muncă la cules de fructe în Spania. Cu cât sunt plătiți sezonierii români

Copil: ”Ce bună e!".

Un producător din Iaşi distribuie deja în pieţe, băcănii dar şi acasă la clienţii fideli, zmeură roşie si galbenă.  

Dorian George Secară, producător local: ”E mai bună decât anul trecut, a plouat chiar zilele astea și zmeura a început să prindă viață. E specială, are un gust foarte aromat. Să știți că atrage chiar și copiii, chiar și clienți noi".

Românii mănâncă sub 100 de grame de zmeură pe lună

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, din cauza secetei, atât producţia, cât şi suprafaţa cultivată cu zmeură au scăzut cu 20% în 2022 faţă de anul anterior. Anul acesta, însă, culturile au fost ajutate să se dezvolte de ploile abundente.

Roxana Florea, Direcția Agricolă Iași: ”Va fi un an agricol mai bun pentru această cultură, datorită faptului că nu s-a mai instalat seceta timpurie și producția este una destul de încurajatoare".

Preţul a crescut și el odată cu fructele. O caserolă de 500 de grame costă 35 de lei. Dar chiar și în cantități mici, zmeura reușește să desăvârșească un desert.

Constantin Daniel, bucătar șef: ”Avem Pavlova, este un desert de vară cu cremă de mascarpone, bezea făcută de casă, un coullis de zmeură și zmeură proaspătă. Zmeura ajută foarte mult la balansarea desertului, să nu fie prea dulce, îi dă o notă fresh".

Un român mănâncă în medie sub 100 de grame de zmeură lunar, arată INS. În general, fructele sunt aduse din alte țări. Anul trecut am cumpărat 1 milion de kilograme de zmeură.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult