Cât vom plăti anul acesta pentru o caserolă de zmeură sau de afine. De vină este seceta
Seceta timpurie de anul acesta va scumpi fructele şi legumele. Primele vizate sunt afinele, murele şi zmeura de cultură.
Pământul este tare ca piatra, iar agricultorii sunt nevoiţi să pornească sistemele de irigaţii. În felul acesta, costurile vor sări vizibil.
Seceta face legea pe o plantaţie de mure şi zmeură bio din Gorj. N-a mai plouat de săptămâni bune, iar proprietarul a fost nevoit să pornească sistemul de irigaţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marian Burtea, proprietar plantaţie mure şi zmeură: „S-a făcut o primă udare acum două zile. A stat instalaţia pornită 24 de ore. Dacă avem precipitaţii bine, dacă nu, trebuie să începem din nou. Categoric preţul creşte pentru că şi cheltuiala e foarte mare."
Plantele sunt subdezvoltate şi pline de praf ca în plină vară. Deficitul de apă din sol este uriaş, confirmă şi specialiştii. Chiar dacă în iarna a nins din belşug, zăpadă de atunci abia a acoperit lipsa precipitaţiilor din toamnă trecută.
Marius Arjocu, hidrolog: „În prezent, în ultima lună de zile, cantităţile căzute de precipitaţii au fost foarte mici, în jurul a 2-3 litri, confruntându-ne cu un necesar de apă în sol."
Prețuri mai mari cu 20%
Plantele tânjesc după apă şi pe o plantaţie de lângă Oradea.
Maria Jurcan, proprietara unei plantaţii de fructe de pădure: „Numai deplasarea până aicea ne costă. Pe lângă asta, oameni cu care să venim să lucrăm. Apa trebuie scoasă cu nişte costuri. Dacă anul trecut caserola de afine de 250 de grame a fost la 5 lei, anul ăsta ne aşteptăm măcar la un 6-7 lei."
Aici plantele vor face flori în câteva zile, iar dacă nu sunt udate, recolta de zmeură va fi în mod cert afectată.
Ramona Vuculescu, producător zmeură: „Am făcut şi un sistem de irigare gândindu-ne că, pe viitor, vom avea probleme cu lipsa apei, acum am fost nevoiţi să-i dăm drumul.”
Anul trecut, un kilogram de zmeură de cea mai bună calitate s-a vândut cu 23 de lei, la început de sezon. În funcţie de cât va ţine seceta preţul ar putea creşte şi cu 20 de procente.
În schimb fructele care cresc în pădure nu au de suferit. La munte a nins mult peste iarnă şi, deocamdată, solul are suficientă umiditate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, agricultura, fructe de pădure, zmeura, plantatie,
Dată publicare:
05-04-2019 19:24