Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uniunea Europeană și lupta pentru ambalajele reciclabile amenință brânza tradițională în coajă de brad

Your browser doesn't support HTML5 video.

Brânza tradițională în coajă de brad este serios amenințată de un obiectiv ambițios al Uniunii Europene, acela de impune folosirea exclusivă a ambalajelor reciclabile.

Specialitatea noastră a fost salvată, însă, numai pentru moment de Camembert, celebra brânză cu mucegai, împachetată dintotdeauna în cutiuțe de lemn. La presiunea producătorilor francezi, europarlamentarii au votat, în ultima clipă, o derogare temporară pentru ambalajele din lemn.

Ambalajul face parte din rețetă

Minunata brânză în coajă de brad este rezultatul unui proces de fabricare minuțios. Ambalajul face parte, practic, din rețetă: se ia coaja de pe brad, se curăță de rășină, se opărește, după care se coase. Cașul frământat, bine îndesat înauntru, se lasă la maturat pâna la trei luni, timp în care brânza capătă un gust special.

Alina Dumbravă, producător: „Este un pic iute, un pic dulce, și aroma aceea de brad care încântă pe toată lumea”.

Savoarea brânzei noastre tradiționale s-ar pierde dacă ambalajul ar fi dintr-un material reciclabil, sunt convinși clienții târgului de produse tradIționale din Bran.

Citește și
branza sibiu
Peste o tonă şi jumătate de brânză de Sibiu, distrusă în urma unui control pe autostrada A1. Care este motivul

Femeie: „Sigur i-ar schimba gustul. Sigur, sigur, sigur”.

Comisia Europeană a cerut, ca până în 2030, toate ambalajele să fie reciclabile. Producătorii francezi de Camembert au declanșat, însă o adevărată campanie pentru a-și salva cutiile de lemn.

Laurence Sailliet, europarlamentar: „Domnule președinte, brânzeturile noastre franceze sunt iubite în întreaga lume. Dar cine își poate imagina un Camembert sau un Mont d'Or fără marginea lui de lemn? Învelirea lor în plastic ar fi o aberație de gust și de mediu. Alte produse din alte țări se confruntă cu aceleași capcane. Dragi colegi, să nu legiferăm fără discernământ”.

Alin Mituța, europarlamentar: „Lobby-ul pe această legislație privind ambalajele a fost foarte intens, cam toată lumea a avut puncte de vedere, dar cei care s-au preocupat cel mai mult de această problemă a ambalajelor din lemn au fost producătorii francezi”.

Și iată că francezii au reușit și pentru noi. Parlamentul European a adoptat un amendament care prevede că ambalajele de lemn și ceară sunt exceptate de la regula reciclării, până la o nouă evaluare.

Bărbat: „Eu nu consider coaja de brad ambalaj. Păstrează brânza, dar asta nu înseamnă că este ambalaj”.

Elena Monea, vânzătoare: „Asta-i tradiție de ani și ani de zile care se face, în coajă de brad”.

Noul regulament va fi analizat și de Consiliul European, apoi discutat cu statele membre, pentru a primi o formă finală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult