Brânza, aliment sănătos dar și gustos. Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm de calitățile ei
Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider. Așa, aroma și gustul vor fi la intensitate maximă.
Se combină foarte bine cu pâine și roșii. Este vorba despre brânză, un concentrat de gust și energie obținut din lapte. Trebuie să recunoaștem, viața are alt gust cu o bucățică de brânză.
Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm la maxim de calitățile ei. Iată câteva recomandări practice:
Nu cumpărați parmezan, mozarella sau cașcaval gata rase, brânza se oxidează în contact cu aerul. Dacă vreți să presărați brânză peste un preparat, dați-le pe răzătoare chiar în momentul gătitului.
Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată „respira”.
Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume, este o zonă în care temperatura este optimă și există un pic de umiditate, în felul ăsta evitați ca brânza să se usuce.
Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză. Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval.
Și o ultima recomandare: Atenție la cantitate. În brânză avem concentrate proteinele și grăsimea din 6-7 l de lapte, plus multă sare. Porția corectă este de 40-50g pentru cașcaval și 80-100 g pentru telemea.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, doctor de bine, sanatate, branza, alimente sanatoase, myimpact,
Dată publicare:
18-10-2023 08:37