Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bărbat din Australia colecționează echipamente de proiecție cinematografică vechi de 100 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un bărbat din Australia colecționează echipamente de proiecție cinematografică, în speranța că îi va inspira pe tineri.

Colecţionarul, care deţine proiectoare vechi chiar şi de o sută de ani, speră ca pasiunea lui să inspire tinerele generaţii, care să-şi dorească să descopere astfel istoria cinematografiei.

Colecţionarul în vârstă de 71 de ani deţine şi un cinematograf, pe care l-a amenajat în aşa fel încât să amintească de anii '50, perioada în care a început să se dezvolte industria filmelor color.

David McGowan, colecţionar: "Am crescut în această industrie. Cunosc această industrie pe de rost, așa că nu a fost un efort, a fost o muncă făcută cu dragoste."

Bărbatul deţine cea mai mare colecţie de acest gen din Australia. A avut nevoie de șase remorci pentru a transporta tot echipamentul în noul lui cinematograf cu un aer vintage, iar gama de proiectoare pe care o deţine este extrem de vastă: de la mașini cu manivelă vechi de 100 de ani, din epoca filmelor mute, până la dispozitive din anii 1960 și '70.

Citește și
teatre
Când se deschide Teatrul Național București. Unii actori, nemulțumiți că nu au fost incluși în primele 2 etape de vaccinare

David McGowan, colecţionar: "Aș putea să petrec ore în șir aici, mă mişc încet ca un bătrân și mă bucur din plin de toate obiectele. Ele sunt asemeni mașinilor de epocă, când rulează parcă vorbesc cu tine. Acesta este un cap de proiector. "

Sute de role de film aşteaptă să fie curăţate de praf şi instalate în proiectoarele care încă funcţionează exemplar şi readuc la viaţă filme de epocă şi spoturi publicitare foarte vechi.

David McGowan, colecţionar: "Am văzut cum vinilurile şi-au făcut revenirea, iar în această perioadă de pandemie am constatat că încă sunt cinematografe care au proiectoare de 35 și 70 de milimetri care pot reecraniza filmele clasice. Îmi place să împărtășesc sentimentul pe care îl experimentam când puteam să mergem liniştiţi la film, nu doar să vizionăm ceva pe un ecran plat. Îmi place experiența teatrală."

Astfel, colecţionarul speră să îi ajute pe pasionaţi să-şi regăsească hobby-ul, după o lungă perioadă în care n-au avut acces la sălile de cinema din cauza pandemiei, iar pe cei tineri, obişnuiţi cu sălile de cinema din mall-uri, să descopere şi această faţă a cinematografiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult