Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara cu o istorie milenară din Europa în care majoritatea locuitorilor spun că nu au nicio religie

Majoritatea scoţienilor nu revendică nicio apartenenţă religioasă, o situaţie fără precedent pentru o naţiune constitutivă a Regatului Unit, potrivit datelor difuzate marţi de serviciul pentru recensământ, informează AFP.  

Conform rezultatelor unui studiu realizat în 2022, 51,5% din populaţie se consideră ''non-religioasă'', în comparaţie cu 36,7% în 2018 şi 27,5% în 2001.

Numărul persoanelor care se identifică drept enoriaşi ai Bisericii Scoţiei, protestante, a scăzut cu peste un milion de persoane din 2001 în acest teritoriu cu peste cinci milioane de locuitori. Aceştia constituie 20,4% din populaţie.

Procentul reprezentat de creştini catolici s-a diminuat de la 15,9% la 13,3%, în comparaţie cu cea a populaţiei de confesiune musulmană, care a crescut de la 1,45% la 2,2% în decursul a 10 ani.

Aceeaşi tendinţă se prezintă în restul Regatului Unit. În Anglia şi în Ţara Galilor, răspunsul ''nicio religie'' s-a plasat pe locul al doilea la cel mai recent recensământ, din 2021, când a înregistrat un procent de 37,2% faţă de 25,2% în 2011.

Citește și
diferenta dintre arabi si musulmani
Cultură, religie și stereotipuri: Diferența dintre musulmani și arabi. Ce este „sindromul trei B”
Pentru prima oară, mai puțin de jumătate din englezi se declară creștini

Pentru prima dată, mai puţin de jumătate (46,2%) din populaţia Angliei şi a Ţării Galilor se considera ''creştină'' în 2021.

În Irlanda de Nord, proporţia persoanelor care nu revendică nicio apartenenţă religioasă a crescut de la 10,1% la 17,4% în acelaşi deceniu.

Cel mai recent recensământ a arătat că în prezent catolicii sunt mai numeroşi decât protestanţii, răsturnare de situaţie istorică pentru această provincie creată în urmă cu un secol ca enclavă protestantă într-o Irlandă catolică şi marcată de conflicte interreligioase.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult