Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specia care a revenit în România după 200 de ani și va ocupa toți Munții Carpați. A fost vânată până la dispariție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zimbrul, animalul emblemă al Moldovei, ar putea ocupa tot arcul carpatic, așa cum se întâmpla în urmă cu două secole.  

Strategia de înmulțire a speciei a dat roade, iar zimbrii s-au adaptat și în libertate. În Parcul Natural Vânători din Neamț, de pildă, turma de zimbri numără peste 80 de pui și adulți.

Zimbrul sau bizonul european este cel mai mare animal de uscat de pe continentul european. Ultimii zimbrii liberi fuseseră vânați în Moldova și Transilvania până la extincție, la sfârșitul secolului XVIII. Acum, Parcul Național Vânători din județul Neamț este casa lor.

În 2012 au fost aduse din străinatate primele cinci exemplare și lăsate în libertate. Peste ani, animalele s-au înmulțit. Regia Romsilva le asigură hrana în sezonul rece.

Suprafața pe care se plimbă zimbrii a ajuns la 70.000 de hectare, pâna în nordul Bucovinei.

Citește și
“Fiecare kilogram de carne pe care îl consumăm azi este obținut de la animale care au consumat organisme modificate genetic”.
“Fiecare kg de carne pe care îl mâncăm este de la animale care au consumat organisme modificate genetic”. UE schimbă legea

Adrian Cătănoiu, director Parcul Natural Vânători Neamţ: „Pe termen mediu, semnele sunt încurajatoare. Mă refer la creşterea pe cale naturală a efectivului".

Parcul poate fi vizitat în grup organizat. Recent, un zimbru a fost suprins în imagini intrând curios în curtea Mânastirii Petru-Vodă. În Neamț, localnicii sunt familiarizați deja cu animalele.

Localnică: „Foarte frumoşi. Am impresia că-s învăţaţi cu locuitorii, nu ştiu, că apar foarte aproape de casă".

Localnic: „Îi vedem o dată la lună sau la două luni, în sezonul de iarnă. Mulţi, în jur de 20-30 şi în general cu pui. Sunt o frumuseţe, multă lume se opreşte ,îi fotografiază, îi filmează".

În toată țara sunt acum 200 de zimbri care mai pot fi văzuți și în rezervația din Hațeg, în Hunedoara, Valea Zimbrilor din Brașov, sau la Bucșani, în Dâmbovița.

În ritmul actual de înmulțire, impunătoarele animale ar putea deveni o apariție obișnuită în tot arcul carpatic, în următorii 20 de ani, spun specialiștii. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult