Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii se înghesuie la comenzile pentru cozonaci și pască. Un kg costă până la 50 de lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Atenţie, este ultima zi de comenzi!" A fost mesajul care le-a dat fiori celor care n-au apucat să se înscrie la timp pe listele pentru pască şi cozonaci.

Din fericire, oferta de dulciuri pe site-uri şi pagini de Facebook este în acest an atât de bogată, încât e numai o chestiune de timp şi de gust până când oamenii găsesc totuşi un patiser dispus să-i ajute. Cozonacii costă în acest an între 40 şi 50 de lei kilogramul. În general se adaugă şi preţul livrării personal, prin curier sau taxi. În medie, încă 20 de lei.

Aşa se dădea, acum 3 ani, marele asalt la cozonaci. Cumpărătorii dintr-un hipermarket pregăteau masa de Înviere împărţindu-şi generos coate, în drum spre raionul de patiserie. Şi escaladând rafturile ca să ajungă la comoara din lăzi.

Bulucul s-a stins, iar lupta s-a mutat pe internet.

Pe de o parte, furnizorii de cozonaci concurează pentru clienţi. Dar şi românii caută cu înfrigurare cofetarii care n-au închis încă agenda de comenzi.

Prin curier, din Botoşani, spre orice oraş din ţară, pleacă în aceste zile şi produsele Gabrielei. Reţetele sunt bătrâneşti, dar promovarea e "pe stil nou": printr-o pagină de internet. Cele 6 feluri de cozonac sunt 45 de lei kilogramul.

Un succes uriaş au- paradoxal- şi cofetarii care îşi îndulcesc clienţii cu prăjituri clasice. Paginile de Facebook magnetizează atenţia celor care vor un meniu mai puţin tradiţional. Salvarea celor care n-au găsit loc pe listele cofetăriilor sau ale gospodinelor care şi-au transformat bucătăriile în laborator sunt patiseriile mici. La multe, cuptoarele vor funcţiona până în Vinerea Mare. Dar politica e diferită, nu se fac comenzi. Primul venit, primul servit. Cozonacii sunt 50 de lei, pasca 40.

În ultimii ani, românii au cumpărat de Paşte în jur de 7 milioane şi jumătate de cozonaci şi bucăţi de pască. La care se adăugă, în mod cert, şi opere de artă care nu ajung niciodată în raft şi sunt plămădite strict pentru familie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult