România exportă din ce în ce mai multă sare în Europa Centrală și de Est. Din ce țări provin majoritatea cererilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar SALROM, societatea națională a sării, a umplut golul rămas pe piață.
În acest an, exporturile noastre au crescut semnificativ, către Ungaria, Slovacia, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova. Și producția livrată intern a sporit, ca urmare a sistării importurilor din Ucraina.
Până la război, Ucraina producea în fiecare an peste un milion și jumătate de tone de sare. Era unul dintre cei mai mari exportatori, în țările din Europa Centrală și de Est, la cele mai mici prețuri.
În primăvară, Regia Sării din Donbas - estul Ucrainei, a fost închisă. Din mare exportator, țara vecină a ajuns importator.
În aceste condiții, SALROM, societatea națională a sării din România și-a sporit exporturile, cu 50%, față de anul trecut.
Dan Dobrea, director SALROM: „Societatea Națională a sării livrează în proporție de 100% necesarul de sare de drumuri pentru Ungaria, în proporție de peste 80% necesarul de sare pentru Slovacia. Avem contracte în derulare cu Austria. Avem cereri de ofertă din Polonia și din Moldova și Ucraina”.
Cantitativ și valoric, cele mai mari creșteri sunt către Austria, Republica Moldova, Slovacia. Apoi Ungaria, unde totalul exporturilor de sare va depăşi în acest an 27 de milioane de euro, cu zece mai mult decât în 2021.
Prof. Univ. Cristian Popescu, economist: „Pentru noi s-a deschis o nișă nouă. Capactățile noastre de producție permit o producție mai mare. Dar în ceea ce privește tehnologizarea minelor, crearea rețelelor de fructificare a producțiilor, de vânzare, aici suntem încă deficitari”.
România scoate și exportă sare din șase salineRomânia scoate și exportă sare din șase saline: Slănic Prahova, Praid, Ocna Dej, Ramnicu Vălcea, Târgu Ocna și Cacica. Peste tot, producția a crescut față de 2021.
La Târgu Ocna - Bacău, de pildă, se produce sare alimentară, industrială şi pentru sectorul zootehnic. De aici, pleacă spre toate continentele.
Iosif Țiba, director de producție: „Staţia de primire este prevăzută cu un grătar cu ochiuri de 40 pe 40, iar cu ajutorul unui escavator dotat cu un ciocan hidraulic sparg supragabariţii care trec prin ochiurile grătarului şî ajung în fluxul de măcinare”.
Iosif Țiba, director de producție: „Acesta este produsul finit este sare cu o granulaţie de la 0 la 8 mm granulaţie cerută pentru dezgheţarea drumurilor. Din această sare la suprafaţă printr-un proces de măcinare suplimentar realizăm celelalte produse din sare”. Pe lângă exporturile sporite, și pe piață internă se livrează acum mai mult.
Din fondurile obținute, SALROM a început investiții în retehnologizarea exploatărilor. Societatea este deţinută în proporţie de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei.