Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

În motivația deciziei lor, juriul a elogiat „scenariul echilibrat și sofisticat, distribuția excepțională și regia ambițioasă”. Pelicula va fi lansată în cinematografele românești pe 24 septembrie.

Premiera mondială a filmului a avut loc la Veneția pe 1 septembrie, unde a fost primit cu ropote de aplauze, iar aseară, distincțiile au confirmat succesul său, fiind recompensat de trei jurii diferite. Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film i-a acordat prestigiosul trofeu FIPRESCI.

„Cele șase povești distincte, aparent independente, se împletesc gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice", au explicat membrii juriului, critici din Franța, Italia, Statele Unite, Germania și Republica Cehă.

De asemenea, „Anul nou care n-a fost” a primit și Premiul Bisato d'Oro, oferit de criticii independenți, pentru Cel mai bun scenariu, fiind lăudat pentru felul în care surprinde un moment crucial din istoria României și oferă un studiu unic al sufletului uman.

Citește și
venetia
Lady Gaga și Joaquin Phoenix au strălucit pe covorul roșu, în timp ce „Joker - Delir în Doi” a primit critici dure

Directoarea de imagine a filmului, **Boróka Biró**, a fost recompensată cu Premiul „Valentina Pedicini”, care recunoaște performanța remarcabilă a cineastelor sub 40 de ani în domeniul regiei, scenariului, montajului sau imaginii.

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mureșanu este o tragicomedie care se desfășoară într-o singură zi, chiar înaintea Revoluției din 1989. Din distribuția vastă fac parte actori de renume precum Adrian Văncică, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Răzvan Vasilescu, Ada Galeș și Vlad Ionuț Popescu.

În scurt timp, la palatul Lido din Veneția, va începe ceremonia de decernare a premiilor din competiția oficială, unde sunt înscrise 21 de pelicule. Criticii spun că nivelul selecției din acest an a fost excepțional, oferind juriului, condus de actrița franceză Isabelle Huppert, o provocare reală în alegerea câștigătorilor.

Printre favoriții din acest an se numără filmul american „The Brutalist”, care explorează experiența imigranților. Alte filme care au impresionat publicul și criticii sunt „April” din Georgia și „Love” din Norvegia.

Primul film în limba engleză al lui Pedro Almodóvar, „The Room Next Door”, are și el mari șanse la premii, mai ales datorită performanțelor lăudate ale actrițelor Julianne Moore și Tilda Swinton. Totuși, Nicole Kidman ar putea să le ia trofeul, grație interpretării sale din drama erotică „Baby Girl”.

La categoria rolurilor masculine, s-au remarcat Daniel Craig în „Queer”, Jude Law în „The Order” și Adrien Brody în „The Brutalist”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult