Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oamenii de știință au deslușit misterul ”peștelui de aur extraterestru” fără anus, coloană vertebrală sau cochilie

Misterul „peștelui de aur extraterestru” a fost rezolvat de oamenii de știință care cred că creatura este un fel de moluscă, scrie DailyStar.

Descoperit pentru prima dată în situl de fosile Bear Gulch Limestone din Montana, Statele Unite, la sfârșitul anilor 1960, ”Typhloesus wellsi” a trăit în urmă cu aproximativ 330 de milioane de ani.

Anatomia speciei le-a dat oamenilor de știință bătăi de cap, ei fiind nedumeriți cu privire la poziția sa în tabelul speciilor, creatura având un corp în formă de minge de rugby, lipsa unei cochilie și nici coloană vertebrală sau anus.

Doctorul Jean-Bernard Caron, coautor al cercetării de la Muzeul Regal din Ontario, a spus: „[Typhloesus] a fost un fel de unicat în arborele vieții”.

Caron a adăugat: „Ceea ce credem noi este că [Typhloesus] ar putea fi un fel de grup unic de moluște care a evoluat în timpul perioadei carbonifere și în cele din urmă a dispărut”.

Alături de colegul său, profesorul Simon Conway Morris, de la Universitatea din Cambridge, savanții au descris modul în care au studiat aproximativ zece exemplare de Typhloesus găzduite în Muzeul Regal din Ontario și au discutat despre dovezile pe care le-au găsit.

În intestinul speciei Typhloesus, a existat o structură de 4 mm lungime compusă din două rânduri de aproximativ 20 de dinți triunghiulari, curbați înapoi, cercetătorii sugerând că Typhloesus a întors această structură pe dos.

Caron a spus: „O analogie aici este limba unei șopârle, de exemplu, folosită pentru capturarea unei insecte. Știm că este un fel de moluscă, dar este totuși o molușcă cu aspect foarte ciudat”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult