În plină iarnă, tarabele din piețe sunt pline cu roșii românești. Prețurile sunt de 6-8 lei pe kilogram
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa că prețurile sunt ca la începutul verii, de 6 - 8 lei pe kilogram.
Pot astfel concura lesne cu roșiile produse în regim industrial, din import.
La o fermă din Obârșia, județul Olt, roșiile sunt deja la al treilea rod. Sunt mai gustoase ca in sezonul cald, pentru că se coc pe-ndelete, spun legumicultorii.
Elena Radu, producător: „Producția este un pic mai micuță, nu e așa de mare ca cea din vara, dar roșiile sunt mult mai gustoase către toamnă ca nu le mai forțează căldura să se coacă toate odată”.
Pentru că piata e inundata de marfă de import, la prețuri mici, ai nostri sunt fortati sa vânda si ei la pret redus. Vremea caldă de până acum i-a ajutat.
Florin Păun, producător: „Nu îți permiți să faci o cultură de tomate la ora asta și să faci încălzire la ea în condițiile în care tu te lupți cu prețul de 6 lei din afară”.
Vânzător de roșii românești: „Este mic prețul la vremea asta și să vă zic ca sunt foarte multe roșii străine și foarte multă marfă străină. Și este foarte greu, se vând foarte greu”.
Unii clienti nu cred că există tomate cultivate la noi în țară, în plină iarnă.
Clientă: „Nu cred ca sunt românești”.
Reporter: „De ce nu credeți? Sunt de la Perișor”.
Clientă: „Eu știu, astea s-ar putea să fie, dar altele nu”.
Clientă: „Căutam românești cât mai avem șansa. Cu astea am crescut, cu astea mergem”.
O parte dintre producători spun că vor crește prețul cu 2-3 lei, dacă vor fi nevoiți să încălzească solariile. Alții vor să renunțe de tot la cultură în sezonul rece.