Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Cum se scuză fermierii

19-04-2019 17:44


Am aşteptat emoţionaţi primele roşii româneşti de anul acesta, însă preţul ne taie orice elan. În pieţele din Capitală costă 40 de lei, cât un kilogram de carne de viţel sau două de porc, din care faci 80 de sarmale.

Legumicultorii se scuză şi spun că ei cer 20 la poartă, însă adaosul intermediarilor, dublează suma.

Cu ţugui şi extrem de gustoase acestea sunt primele roşii crescute în pământ românesc. Deşi sunt deschizătoare de sezon, nimeni nu se înghesuie deocamdată, să le cumpere.

Într-o piaţă din centrul Capitalei au apărut primele cutii cu roşii din zona Olteniei. Soiul este precos, dar comercianţii le promovează ca "moţate româneşti" sau "dulci, cu picioruş". Preţul este între 25 şi 40 de lei pentru un kilogram, dar negustorii spun că e normal, pentru că acestea sunt trufandale.

Roșiile importate, mai accesibile

Pentru că roşiile româneşti rămân inaccesibile, la cele mai multe dintre tarabe găsim marfa din Grecia, Turcia şi Spania.

La pieţele en-gros, preţul variază între 7,5 şi 9 lei, iar în pieţe negustorii cer 12 lei pe kilogram.

„Preţul roşiilor româneşti este un pic exagerat. Dacă roşiile astea din Italia noi le vindem cu 8 lei, nu înţeleg de ce le-ar vinde producătorii autohtoni la preţul de 20 lei. Mi se pare exagerat totuşi”, spune Florin Petre, comerciant en gros.

Ce spun fermierii români

La sursă, în judeţul Olt, fermierii din bazinul legumicol Izbiceni au început să recolteze mai devreme faţă de anul trecut. Oamenii îşi lauda marfa însă pentru cumpărător, la tarabă, rămâne doar privitul. Un kilogram de roşii pleacă de la ei cu 18 lei.

„Această iarnă a fost foarte friguroasă, au fost 2 săptămâni în care a fost un pic mai cald, dar noaptea temperaturile au scăzut sub zero grade, aceste solare necesită multă căldură, trebuie să le aducem la o temperatură între 12-15-18 grade şi necesită costuri foarte mari”, spune Marcel Diaconu, fermier.

„Sunt timpurii, nu se fac aşa de mari ca cele de vara şi se coc mult mai repede. Sunt dulci, sunt sănătoase, foarte bune”, spune Emilia Marancea, fermier.

Fermierii preferă să vândă producţia en gros, deşi intermediarii adăugă cel puţin 50 la sută din preţul de pornire. Pentru că nu există forţa de muncă, cei mai mulţi agricultori lucrează împreună cu familia în solarii şi nu îşi permit luxul să stea la piaţa cu marfă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57