Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de greu este pentru un student să închirieze un apartament cu forme legale în Cluj. Prețurile sunt în creștere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un student din Cluj-Napoca găzduit până acum în centre de plasament a încercat săptămâni la rând să închirieze un apartament cu forme legale.  

S-a văzut nevoit să renunțe la banii decontați de stat pentru chirie și utilități. Nimeni nu a vrut, spune el, să-i închirieze locuința cu un contract înregistrat la ANAF.

De astfel de refuzuri s-a lovit Robert în ultimele săptămâni, în timp ce încerca să închirieze o locuință în Cluj-Napoca. E student la Drept și, de la cinci ani, a stat în centre de plasament și la asistenți maternali.

Acum vrea să își ia viața în propriile mâini. Timp de trei ani cât durează studiile, Primăria Cluj-Napoca îi oferă 1.850 de lei lunar pentru plata chiriei și a utilităților.

Robert Isztoica, student: „Trebuie să fie de acord proprietarul. Din păcate, mulți sunt reticenți. Am sunat la vreo 9-10. Destul de mulți”.

Citește și
imobiliare, chirie
Românii își reevaluează opțiunile locative și prioritizează chiriile în locul achizițiilor

Primăria poate plăti contravaloarea chiriei doar în baza unui contract înregistrat la ANAF, iar proprietarii sunt nevoiți să achite astfel impozit pe venit. Într-un final, Robert și-a găsit o locuință pe care o plătește din banii săi.

Prețul chiriilor a crescut

La Cluj-Napoca, chiriile au crescut cu până la 10% în ultimele trei luni. Pentru un apartament cu două camere, proprietarii cer între 500 și 900 de euro pe lună.

Sorin Sucală, managerul unei agenții imobiliare: „Unii poziționează prețurile diferit. Dacă vorbim despre un contract pe care îl declară, ce vă fi evident impozitat, au un preț mai mare de închiriere, versus dacă o fac fără. Atunci încearcă chiriașii să negocieze prin ce mijloace pot”.

Amenda pentru neînregistrarea la ANAF a contractului de închiriere nu e însă de speriat - 1.000 de lei.

Lucian Fanea, economist: „Este destul de greu ca autoritățile fiscale să îi prindă pe cei care închiriază o anumită proprietate și nu o declară la finanțe. Decât atunci când primește chiria prin conturi bancare”.

Pe un singur site cu anunțuri imobiliare au fost postate, anul trecut, aproape 330.000 de oferte de închiriere în întreaga țară.

Tot anul trecut, la ANAF au fost înregistrate aproape 130.000 de contracte în toată țara. Dintre acestea, în jur de 22.000 doar în Cluj-Napoca. Cifrele sunt în creștere față de anii anteriori.

Numărul contractelor de închiriere declarate de contribuabili

2022: 128.427 2021: 116.738 2020: 113.785 2019: 99.290

sursa: Agenția Națională de Administrare Fiscală

Numărul contractelor de închiriere din Cluj-Napoca declarate de contribuabili

2022: 22.266 2021: 15.790 2020: 16.319 2019: 17.274

sursa: Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult