Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când se pune varza la murat. Trucuri pentru a obține cea mai bună varză murată

Luna octombrie este perioada ideală pentru a prepara murăturile pentru iarnă. Printre conopidă, castraveți și gogonele, varza murată este fără doar și poate preparatul tradițional îndrăgit de mulți dintre noi.

Varza murată poate fi consumată ca salată, dar și pentru a prepara renumitele sarmale sau alte preparate culinare.

Când se pune varza la murat

Tradiția spune că, pentru a te bucura de sarmale de Crăciun, varza se pune la murat după 26 octombrie, când se sărbătorește Sfântul Dumitru, dar nu mai târziu de 30 noiembrie, când e Sfântul Andrei.

Cum se alege varza pentru murat

Pentru a te bucura de o varză buna de murat trebuie să respecți câteva reguli simple. Verzele trebuie să fie din recolta de toamnă, să aibă frunzele fine, și să nu fie mai mari de-o palmă.

Cum se prepară varza murată

Procesul de preparare a verzei murate are trei pași importanți.

Citește și
Soiuri de dovleac romanesc
Soiuri de dovleac românesc. Cele mai delicioase tipuri și în ce preparate pot fi folosite

Prima dată se pregătește butoiul. Se spune că cele mai bune butoaie pentru varză sunt cele din lemn de stejar. Butoiul trebuie mai întâi opărit și apoi spălat foarte bine. 

Al doilea pas este pregătirea verzei. Fiecare varză se spală și apoi i se scoate cotorul. În locul rămas liber se pune câte o lingură de sare.

După pregătirea acestui pas, se iau verzele și se așează în butoi astfel: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă. După ce se umple butoiul se adaugă hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie, boabe de porumb, piper și cimbru.

Pentru ca varza să capete o culoare roz, unii oameni preferă să adauge sfeclă roșie în butoi.

După ce se adaugă toate ingredientele, se pune capacul la butoi și se lasă trei zile fără să se pună apă, ca să se așeze varza.

Al treilea pas în murarea verzei îl reprezintă prepararea saramurii. La fiecare 10 litri de apă se pun câte 500 de grame de sare grunjoasă. După preparare, se amestecă bine, pentru ca sarea să se topească.

După ce trec cele trei zile, se toarnă saramura peste verze și se pitorește o dată la trei zile, timp de o săptămână. Procesul se mai numește și vânturare, și se face cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun.

Pentru ca verzele să stea tot timpul scufundate în saramură, se așează deasupra o greutate. După ce trec șapte zile se înfiletează bine capacul butoiului și nu se mai umblă la varză cel puțin 7 săptămâni.

Pentru ca varza să reziste cât mai mult timp se recomandă ca butoiul să fie poziționat într-o zonă mai răcoroasă, într-un beci, piviniță sau pe balcon.

Ce beneficii are varza murată

Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, mai exact, consumul a 100 g de varză murată acoperă un sfert din necesarul zilnic al unui adult.

Datorită conținutului ridicat de probiotice, varza murată apără organismul de toxine și de bacterii. De asemenea, probioticele din varză ajută la îmbunătățirea digestiei.

De asemenea, cercetările arată că probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației și diareei.

La fel ca majoritatea legumelor, varza murată este săracă în calorii, iar consumul regulat stimulează pierderea în greutate.

Unele studii științifice au arătat că participanții cărora li s-au administrat alimente bogate în probiotice au pierdut mai mult în greutate decât cei cărora li s-a administrat un placebo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult