A început cursa de depunere a semnăturilor pentru candidații la prezidențiale. Primul politician care a depus lista la BEC
În această săptămână, vom afla, oficial, candidații la alegerile prezidențiale. Liderul AUR, George Simion, a fost primul care a depus la Biroul Electoral Central lista cu o jumătate de milion de semnături.
În următoarele zile, sunt programați și liderii celorlalte formațiuni politice, care se laudă că au strâns mult peste numărul necesar de susţinători. Totuși, experții în democrație susțin că aceste semnături pot fi falsificate cu ușurință.
470.000 de români au semnat pentru ca liderul AUR, George Simion, să candideze la alegerile prezidențiale din noiembrie.
George Simion, președintele AUR: „Trag un semnal de alarmă, foarte mulţi candidaţi o să primească în plic aceste semnături, eu am spus adevărul şi poate greşeala mea a fost că am fost prea sincer, cred că e cazul ca un procuror sau poliţia să vină aici şi să verifice semnăturile.”
În trecut, Simion a recunoscut că şi partidul său a folosit această practică.
5 octombrie este data limită până la care politicienii pot depune oficial listele cu numele a cel puțin 200.000 de oameni care şi-au dat acordul ca ei să intre în cursa electorală. Pentru candidații fără susținere politică, numărul este însă imens. Pentru PSD și PNL a fost doar o chestiune de mobilizare a organizațiilor.
Sorin Grindeanu vicepreședinte PSD: „Încă se strâng, nu facem concurs. Concurs e legat de vot, o să mergem cu atâtea câte vor fi strânse până atunci. Ați văzut în toată țara că la corturile noastre sunt oameni care adună real semnături, suntem în acele zile în care se centralizează.”
USR a strâns on-line o parte dintre adeziuni, procedură care a fost reglementată în timpul pandemiei și care a fost folosită și acum. Candidatul independent Mircea Geoană ar fi adunat deja în jur de 300.000 se semnături și a făcut un apel către voluntarii care se ocupă de campanie să se mobilizeze pe ultima sută de metri.
Autoritatea care se ocupă de organizarea alegerilor verifică dacă listele conțin greșeli, respectiv dacă o adresă este incompletă sau dacă lipsește o cifră din CNP. Cei care verifică actele nu pot stabili dacă o semnătură este conformă sau nu.
Septimiu Pârv analist Expert Forum: „Există baze de date pe care le poți plăti, sigur, nu legal, pentru că conform reglementărilor nu poți să vinzi baze de date legal. Pe de altă parte, la prezidențiale ai nevoie de semnături în format fizic, deci acolo semnătura trebuie să fie făcută cu un pix de o persoană. Verificările sunt ochiometrice, să se asigure că informația este acolo.”
La ultimele alegeri prezidențiale, autoritățile au deschis opt dosare pentru fals în declarații.
Sursa: Pro TV
Etichete: george simion, alegerile prezidențiale, semnaturi,
Dată publicare:
30-09-2024 19:47