Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
Ca un gest de protest față de anularea alegerilor de către CCR, Călin Georgescu și George Simion au mers duminică în locurile unde ar fi trebuit să fie amenajate secții de votare. Au fost însoțiți de zeci de simpatizanți mobilizați pe rețelele sociale.
Specialiștii în drept atrag însă atenția că hotărârea CCR trebuie respectată și că uneori un protest pașnic poate degenera în violențe pe fondul unor tensiuni politice.
Călin Georgescu a ajuns la 8 dimineața în fața școlii din Mogoșoaia, unde a votat și la ultimul scrutin.
Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale: „Am venit doar cu flori și cu rugăciune. Este un abuz și o ilegalitate, pentru că, așa cum știți, Curtea Constituțională a confirmat primul tur.”
Cu toate că el a îndemnat la calm, oamenii au început să scandeze. Este prezentă la fața locului și presa străină, câțiva jurnaliști care documentează evenimentul.
Piotr Pietka, Polskie State Radio Polonia: „Este o situație foarte stranie pentru mulți oameni de peste tot din lume. Problema este în jurul chestiunii privind banii folosiți în această campanie a lui Georgescu.”
Michal Makowski, Radio Zet Polonia: „Este greu pentru mine să cred că Georgescu nu a cheltuit niciun leu pentru campania prezidențială.”
În București, liderul AUR George Simion și-a chemat simpatizanții și membrii de partid să participe împreună cu el „la un moment de reculegere” la ora 13, la Colegiul Gheorghe Lazăr. Însă, cu puțin timp înainte de eveniment, s-a răzgândit și a schimbat locul întâlnirii. A optat pentru Colegiul Mihai Viteazu, dar nu toți cei ce voiau să participe au aflat de schimbare. În final, George Simion și grupul care-l însoțea au aprins lumânări și au adus colivă.
George Simion, președintele AUR: „Nici noi nu ne dorim haos, cred că nimeni nu își dorește haos în țara noastră. De aceea, este important să fie liniște. Am venit să ținem un moment de reculegere. N-am venit să votăm.”
Și în alte orașe din țară sau străinătate, zeci de susținători au mers la secțiile de votare. Pentru că în unele grupuri din diaspora s-a propagat mesajul că duminică se votează, au fost și români care s-au prezentat la urne, la Paris, de exemplu.
Unele ambasade ale României au dezmințit informația pe rețelele sociale. Îndemnul de a se aduna duminică într-un mod pașnic în locurile unde se organizau, de regulă, secții de votare, a fost făcut sâmbătă de Călin Georgescu și de George Simion, pe Facebook.
Ca răspuns, Patriarhia Română a avertizat încă de sâmbătă seară că se pregătesc proteste și mișcări de stradă și a făcut un apel către preoți și credincioși să nu se implice în astfel de acțiuni.
„Astfel de instigări pot avea consecințe negative, atât asupra clericilor, cât și asupra credincioșilor. Biserica promovează rugăciunea și pacea sufletească pentru binele societății”, a precizat Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
Specialiștii în drept subliniază că astfel de îndemnuri de mobilizare, chiar și într-un mod pașnic, s-ar putea răsfrânge negativ în societate.
Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional: „Este o formă de presiune publică care poate degenera. Eu cred că în acest moment e necesar să fim prudenți, calmi și să nu ne angajăm pe un drum care poate duce la consecințe mai grave decât cele de până acum. Tensiuni sociale, tensiuni politice, volatilitate economică, neliniște.”
Tudorel Toader, fost judecător CCR: „Dacă se schimbă datele problemei, dacă merg înarmați, dacă distrug ceva, dacă deranjează ordinea, liniștea publică, categoric atunci se pune problema unei infracțiuni.”
Până la această oră nu s-au înregistrat incidente.