CNSAS: Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor. „L-am acoperit pe prietenul meu”

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis, marți, că, în 1988, candidatul coaliţiei PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidenţiale din 2025, Crin Antonescu, a dat o declaraţie la Securitate despre un coleg profesor.  

Cu toate acestea, CNSAS precizează că nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securităţii.

Informaţia este cuprinsă în adeverinţa oficială emisă de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

„În baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul ANTONESCU George Crin Laurențiu figurează în dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL) cota C.N.S.A.S. — titular C.Ș. În cadrul cercetării informative inițiate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum și a anturajului acestuia, titularul adeverinței, profesor de istorie la Școala generală Niculițel și prieten apropiat cu C.Ș., a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnată cu numele real”, se arată în adeverință.

Potrivit documentului citat, „elementele mai sus prezentate se circumscriu prevederilor art. 2 lit. b) teza a II-a, din OUG nr. 24/2008 potrivit cărora: «persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerată colaborator al Securității, potrivit prezentei definiții».”

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu: Nicuşor Dan încearcă să „jefuiască de voturi o femeie care pare fără apărare”

„Având în vedere faptul că nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existența altor documente sau informații privind relația cu organele de Securitate, în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii.

Totodată, potrivit notei de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofițer sau subofițer de Securitate sau Miliție, astfel încât în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității, în sensul legii”, se mai arată în adeverință, potrivit News.ro.

Reacția lui Crin Antonescu: ”L-am acoperit pe prietenul meu”

După publicare acestui document de către CNSAS, Crin Antonescu a susținut o conferință de presă în care a afirmat că nu este colaborator al fostei Securități, ci dimpotrivă, l-a ajutat pe fostul său coleg, pentru că a ”tăinuit informații”.

”Nu am furnizat niciodată nimănui, nici Securității, informații care să dăuneze cuiva. Mai mult decât atât, l-am acoperit pe prietenul meu. Aș putea fi acuzat de tăinuire dacă vechea Securitate ar reveni în funcție. Nu am absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru. Sunt un om care în permanență am avut trecutul și sub acest aspect și sub altele la vedere.

Îmi aduc aminte că fost o încercare a fostului președinte Traian Băsescu, cu mulți ani în urmă, nu știu, 15-20, a făcut o aluzie sau chiar o acuzație, am ieșit public, i-am cerut dovezi, nu le-a produs, pentru că nu putea să le producă. Și încă o dată vreau ca acest lucru să fie foarte clar pentru toată lumea.”, a spus Crin Antonescu.

„Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii, cu atât mai puţin am făcut Poliţie Politică. Nu am avut de altfel nicio relaţie cu Securitatea decât în calitate de urmărit”, a subliniat Antonescu, marţi, în conferinţa de presă.

Ce ar fi făcut Antonescu, pas cu pas

Candidatul la prezidențiale a explicat, pas cu pas, cum a ajuns la fosta Securitate:

„În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam atunci la Tulcea, era inginer, nu profesor, a plecat într-o excursie în Bulgaria şi de acolo a încercat să plece în Austria, nereuşind acest lucru şi fiind capturat de către organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiaţi. Toţi cei trei pentru că le lăsase cu nume, cu etichete obiectele respective, am fost chemaţi în calitate de urmăriţi la Securitate să dăm declaraţii despre acest lucru. M-am prezentat şi eu în calitate de urmărit. Am dat o declaraţie în care nu am oferit nicio informaţie specială decât că sunt prieten cu persoana respectivă, că ştiam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ştiam ce intenţie are, ceea ce era adevărat şi atât şi nimic mai mult”, a afirmat Antonescu.

Apoi, în anul următor, prietenul său a reuşit să fugă din ţară şi Antonescu a fost singurul care a ştiut acest lucru.

„Foarte interesant este că persoana respectivă în anul următor, în 1988, a avut o nouă tentativă, de data aceasta a reuşit, din fericire, de a părăsi ţara. Eu am fost singura persoană care am ştiut despre intenţia lui. El a avut atâta încredere în mine încât mi-a spus ce ar trebui să facă, mi-a lăsat misiunea să-i anunţ părinţii, ceea ce am şi făcut. Omul a traversat în Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme şi după aceea a plecat în Canada, unde trăieşte şi astăzi. Eu nu numai evident că n-am oferit nicio informaţie Securităţii, ci mi-am asumat acest risc, am anunţat după termenul pe care îl stabiliserăm împreună de două sau trei săptămâni, i-am informat părinţii că el a plecat de fapt din ţară şi nu se mai îmtoarce şi asta este tot”, a afirmat Antonescu.

Este o încercare „mizeră” de a-l compromite, în campania electorală, consideră candidatul alianței:

„Eu înţeleg că într-o campanie electorală se pot întâmpla multe lucruri. Ăsta mi se pare totuşi unul dintre cele mai mizere. Şi încă o dată cer CNSAS-ului să publice această declaraţie. Nu am nicio altă formă de colaborare cu Securitatea, asta nu e o formă de colaborare cu Securitatea. Spun celor care nu ştiu sau reamintesc celor care ştiu, care au trăit acele vremuri, că nu era facultativ să te prezinţi dacă erai convocat la Securitate şi că asta figurează probabil, nu ştiu, dar figurează probabil în dosarele Securităţii cu explicaţii foarte clare şi doar la calitatea mea de urmărit”, a conchis Antonescu.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO | Imagini inedite cu Gigi Becali în noaptea de Înviere! Cum a apărut patronul FCSB la Patriarhie
GALERIE FOTO | Imagini inedite cu Gigi Becali în noaptea de Înviere! Cum a apărut patronul FCSB la Patriarhie
Citește și...
Sondaj CURS: George Simion – 26%, Crin Antonescu – 23%, Nicușor Dan – 19%, în primul tur. Cine ar câștiga prezidențialele
Sondaj CURS: George Simion – 26%, Crin Antonescu – 23%, Nicușor Dan – 19%, în primul tur. Cine ar câștiga prezidențialele

Un sondaj CURS arată că George Simion ar fi votat de 26% dintre români, urmat de Crin Antonescu – 23% și Nicușor Dan, cu 19%. Victor Ponta ar primi 16% din voturi, în timp ce Elena Lasconi are 8%, potrivit aceleiași cercetări sociologice.

Crin Antonescu: Nicuşor Dan încearcă să „jefuiască de voturi o femeie care pare fără apărare”
Crin Antonescu: Nicuşor Dan încearcă să „jefuiască de voturi o femeie care pare fără apărare”

Candidatul Alianţei "România Înainte" la alegerile prezidenţiale din 2025, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă, la Bacău, că Nicuşor Dan încearcă să "jefuiască de voturi o femeie care pare fără apărare", referindu-se la Elena Lasconi.

Crin Antonescu, despre fostul său aliat politic și fost prieten: ”Domnul Ponta e un trădător de rând”
Crin Antonescu, despre fostul său aliat politic și fost prieten: ”Domnul Ponta e un trădător de rând”

Candidatul PSD, PNL şi UDMR pentru preşedinţie, Crin Antonescu, spune despre fostul său partener politic Victor Ponta că e un ”trădător de rând” şi e de părere că acesta nu se va clasa nici măcar printre primii trei candidaţi la alegerile din luna mai.

Ce prevede programul electoral al lui Crin Antonescu. Candidatul PSD-PNL-UDMR vrea un ”centru pentru gândire strategică”
Ce prevede programul electoral al lui Crin Antonescu. Candidatul PSD-PNL-UDMR vrea un ”centru pentru gândire strategică”

Candidatul coaliției de guvernare Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial. El a declarat că România și-a încheiat „ucenicia” în Uniunea Europeană și NATO și ar trebui să fie un actor de prim rang pe scena europeană și euro-atlantică.

Recomandări
Trump crede că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord de pace săptămâna aceasta. „Vor face o avere din afacerile cu SUA”
Trump crede că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord de pace săptămâna aceasta. „Vor face o avere din afacerile cu SUA”

Preşedintele american Donald Trump este încrezător că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului.

Proteste anti-Trump în SUA. Mii de oameni au ieşit pe străzi. „O perioadă foarte periculoasă pentru libertate”. FOTO & VIDEO
Proteste anti-Trump în SUA. Mii de oameni au ieşit pe străzi. „O perioadă foarte periculoasă pentru libertate”. FOTO & VIDEO

Mii de oameni au ieşit pe străzile din întreaga Americă sâmbătă pentru a protesta faţă de acţiunile recente ale preşedintelui Donald Trump, relatează BBC.

Călătorie către suflet, pe Muntele Athos. Alex Dima și Cristian Corchiș au trăit câteva zile la Schitul Lacu
Călătorie către suflet, pe Muntele Athos. Alex Dima și Cristian Corchiș au trăit câteva zile la Schitul Lacu

„Muntele Athos și întoarcerea la suflet”, partea I. În Duminica Învierii vă invităm într-o călătorie pe Muntele Athos, leagănul ortodoxiei, ultima fereastră către vechiul Bizanț, și locul în care mulți L-au găsit pe Dumnezeu.