Deep fake-urile inundă internetul înainte de alegerile prezidențiale. Ministerul Digitalizării nu oferă soluții
Vineri începe campania electorală, iar internetul s-a umplut de clipuri realizate cu tehnologia deep fake, în care candidații la alegerile prezidențiale sunt prezentați în ipostaze uneori neplăcute sau chiar umilitoare.
Experții spun că, din păcate, unii votanți nu le vor deosebi de realitate și le vor lua în serios. Anul trecut, Ministerul Digitalizării a lansat o platformă în care puteam anunța astfel de videoclipuri, dar acum site-ul nu mai funcționează.
Astfel de clipuri, numite deep fake, în traducere „orice videoclip care a fost manipulat digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu alta”, fac înconjurul platformelor de social media.
Pe Facebook există chiar pagini dedicate, unde sunt postate zeci de astfel de videoclipuri în care Nicușor Dan, George Simion, Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Lasconi sunt ironizați.
Avertismentul experților legat de clipurile deep fake
Experții în social media consideră că astfel de imagini pot chiar schimba opinia alegătorilor și, în unele cazuri, le pot influența decizia la urne.
Alexandru Negrea, consultant social media: „Acolo unde nu există deloc educație digitală – vorbim aici de un segment de utilizatori foarte, foarte vulnerabil din punctul ăsta de vedere – care poate să creadă orice, efectiv. Faptul că, de exemplu, capul Premierului României e pus pe un corp care dansează poate fi, pentru acest segment de utilizatori foarte vulnerabili, ceva real. Sunt duși în derizoriu prin deep fake-uri, în care ei fac niște acțiuni care nu s-ar preta, în mod normal, pentru ce sunt ei. Îl transformi pe omul ăla, practic, într-un clovn pe internet. Cred că, în timp, îți poate afecta ție, ca alegător, intenția de a-l vota.”
Meta, compania lui Mark Zuckerberg, care deține Facebook și Instagram, a testat posibilitatea scanării faciale pentru a detecta și bloca videoclipurile generate de AI, dar a abandonat ulterior implementarea acestei funcții.
Anul trecut, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, Ministerul Digitalizării a lansat platforma NO FAKE, unde pot fi raportate postările cu informații false. La 11 luni distanță, site-ul nu mai poate fi accesat.
În aceste condiții, candidații la alegerile prezidențiale pot, începând de mâine, odată cu startul campaniei electorale, să raporteze astfel de clipuri direct la Biroul Electoral Central, care, dacă va considera întemeiată cererea, o trimite la Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta, la rândul ei, va cere platformei pe care se află conținutul fals sau ilegal să-l elimine.
De la miezul nopții și până în dimineața zilei de 3 mai, candidații sunt în campanie electorală, inclusiv în online, acolo unde vom recunoaște postările lor după codul de mandatar, care trebuie menționat obligatoriu.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, inteligenta artificiala, deep fake,
Dată publicare:
03-04-2025 19:26