Ghidul AEP pentru alegeri corecte. Ce li se recomandă politicienilor să facă în campania electorală. DOCUMENT

Cu câteva zile înainte de începutul campaniei electorale, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un ghid în care oferă recomandări pntru o bună esfășurare a dezbaterilor pentru politicieni, alegători și creatorii de conținut.
AEP transmite faptul că documentul expune recomandări minimale pentru identificarea corectă a ştirilor/ informaţiilor false, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pe care răspândirea acestor fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral, fiind actualizat cu informaţii relevante în contextul desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României.
„Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acţiunile de dezinformare şi oferă un set de instrumente pentru înţelegerea caracteristicilor conţinutului dăunător, pentru dezvoltarea abilităţilor de identificare şi analiză a informaţiilor false şi pentru verificarea veridicităţii surselor de informare, în vederea promovării unui climat de etică, integritate şi transparenţă în derularea proceselor electorale”, se arată în comunicat.
Recomandări pentru politicieni și public înainte de începutul campaniei
„Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive”, atrage atenția AEP.
În ghidul AEP, candidații sunt sfătuiți să creeze materiale „în așa fel încât să ofere garanții privind respectarea și promovarea principiilor democrației și ale statului de drept, exprimând angajamentul ferm pentru protejarea drepturilor omului și condamnând orice derapaje sau încercări de subminare a statului”.
În plus, aceștia sunt încurajați să prezinte informații accesibile, complete, clare și precise cu privire la activitatea politică și profesională anterioară, la proiectele și programele politice propuse alegătorilor, precum și la sursele de finanțare a campaniei electorale.
Campania electorală ar trebui să inclusă o rigurozitate crescută „privind procesul de verificare a faptelor și informațiilor diseminate sau combătute în cadrul campaniilor electorale. Corectați prompt orice informație falsă sau eronată. Întreprindeți demersuri pentru a opri redistribuirea informațiilor false sau eronate, precum și pentru remedierea prejudiciilor cauzate de răspândirea informațiilor dăunătoare.”
„Descurajați public utilizarea în cadrul platformelor de social media a roboților automatizați (trolli și boți), a conturilor false și a altor practici având ca scop manipularea opiniei publice. Evitați limbajul și acțiunile care discriminează sau marginalizează persoane în funcție de rasă, gen, orientare sexuală, naționalitate, dizabilitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială”, le transmite AEP politicienilor.
Obligațiile candidaților în campania electorală
Ca element de noutate1, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, actorii politici2 trebuie să asigure publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informaţii:
a) o indicaţie că este vorba de un material publicitar politic;
b) identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail şi, dacă este publică, adresa poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta îşi are sediul;
c) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) 2024/900;
d) o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite.
Sursa:
Etichete: alegeri prezidentiale, Autoritatea Electorală Permanentă,
Dată publicare:
31-03-2025 21:15