Cine este Victor Ponta. Fostul președinte al celui mai mare partid, PSD, susține acum că este ”independent” și suveranist

Victor Ponta
Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Ponta candidează din nou la Președinția României, dar de această dată ca ”independent”, după ce, în 2014, a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, deși era președintele celui mai mare partid parlamentar din România, PSD.

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician, care, în momentul în care și-a depus candidatura la BEC era membru PSD, fiind deputat al acestui partid și sfătuitor al președintelui PSD, Marcel Ciolacu. 

Acum susține că este ”independent”. Nu în ultimul rând, Ponta afirmă că s-a schimbat ”mult față de acum 10 ani”.

SURSA: Inquam Photos / Alexandru Busca

Biografie - viață personală

Victor Ponta s-a născut în 1972, în București. Numele de familie, ușor neobișnuit, îl datorează unui strămoș italian, „Ponte”.

Politicianul are 3 copii și este proaspăt divorțat de Daciana Sârbu, după o căsnicie de aproape 20 de ani. Într-un interviu recent, el a sugerat faptul că divorțul s-ar fi produs deoarece nu a fost ”în stare să ofere 100 %” pentru această căsătorie.

Daciana, pe care o cunoașteți foarte bine, mai ales, o femeie extraordinară, care normal că își dorește de la un bărbat 100%, nu poate să-și dorească 90% sau 80% sau 70%. Dacă eu unul n-am fost în stare să ofer 100%, am luat o decizie comună, în care însă cei mai importanți sunt copiii. În continuare, pentru noi nu există ceva mai important decât Andrei, Irina și Maria.” - a spus el în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Victor Ponta și Daciana Sârbu s-au căsătorit în 2006 și au împreună două fetițe, Irina, născută în 2008, și Maria, adoptată în anul 2020. Fostul premier mai are un băiat, Andrei, din căsnicia cu Roxana Ponta.

Cuplul s-a cunoscut pe vremea când amândoi activau în politică, Daciana fiind fiica unui fost lider al PSD, Ilie Sârbu - fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase, fost președinte al PSD Timiș și fost vicepreședinte al PSD.

Cei doi s-au cununat civil la Ambasada României din Beijing, China, în cadrul unui eveniment restrâns, departe de ochii socrului Ilie Sârbu, care declarase că relația celor doi e „o greșeală”.

Pe vremea când s-au cunoscut, Ponta era căsătorit cu Roxana Ponta, cu care are un băiat.

„Eu am cunoscut-o pe Daciana în politică, a fost europarlamentar înainte de a fi fiica lui Ilie Sârbu sau soţia mea”, spunea în urmă cu mai mulți ani Victor Ponta, potrivit Unica.

În 2020, Victor Ponta și Daciana Sârbu au decis să mai adopte o fetiță, Maria.

SURSA: Agerpres

Nașul băiatului din prima căsătorie a lui Victor Ponta este un fost vicepremier, controversatul Gabriel Oprea, care a anunțat recent că îl susține pe Ponta la prezidențiale. De altfel, Oprea a ocupat funcția de vicepremier pe domeniul apărare și siguranță națională în guvernul condus de Victor Ponta, din 2012 până în 2014.

Iar nașul de cununie cu Daciana Sârbu a fost George Maior, fostul șef al SRI.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

În 2007, Daciana și Ponta au fost și la „Dansez pentru tine”, într-o ediție a emisiunii PRO TV în care a apărut și contracandidata sa din 2014, Elena Udrea.

El este și un sportiv declarat, pasionat de fotbal, tenis, baschet și raliuri.

Fan declarat al Stelei, Victor Ponta nu ezita să joace un meci pe teren atunci când avea ocazia.

În 1989 a fost Campion Național de Juniori la Baschet, la Steaua București, iar în 2008 - Campion Național de Raliuri. 


Cariera profesională/politică

Victor Ponta a studiat dreptul în România și Italia, apoi l-a predat și l-a practicat. Astfel a ajuns în atenția opiniei publice la sfârșitul anilor ’90. Era pe atunci un energic procuror în lupta cu corupția și curând a fost numit șeful Biroului de Combatere a Spălării Banilor. Într-o Românie bolnavă de corupție, era cea mai buna soluție pentru un tânăr care voia o carieră politică.

O filmare din arhiva PRO TV îl înfățișează pe Victor Ponta, pe atunci procuror, la prima sa apariție la un post de televiziune. Imaginile datează din 1997, când actualul premier și candidat la președinție era procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 5.

În 1997, Ponta nu purta, ca azi, ochelari, și se plângea de „lipsa de încredere și disprețul omului de pe strada față de procurori”. Acum este invers: fostul procuror Ponta a dat în judecată statul român și pe unul dintre procurorii săi.

Așa că Victor Ponta, până atunci un membru al Partidului Liberal, după spusele mamei sale, s-a înscris în PSD. Gestul a fost făcut la invitația liderului de atunci al social-democraților, fostul premier Adrian Năstase, care l-a cooptat în echipa sa guvernamentală, recomandându-l drept „micul Titulescu”.

Intrarea în PSD și protecția lui Năstase păreau să-i fi deschis lui Victor Ponta toate porțile. 

SURSA: Agerpres

Înainte să împlinească 30 de ani a intrat în guvern ca șef al Corpului de Control, iar apoi a trecut prin mai multe portofolii ministeriale. Și-a creat în partid propriul fief: Tineretul Social Democrat, căruia i-a dat o identitate nouă în jurul figurii emblematice a lui Che Guevara, unul dintre idolii lui Ponta. Ascensiunea rapidă i-a creat însă și dușmani, mai ales în rândul liderilor locali ai partidului, în primul rând influentul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie. „Ai distrus partidul ăsta, bă!”, l-a acuzat Vanghelie la un congres.

Iar adversarii au profitat de faptul că mentorul lui Ponta, Adrian Năstase, a pierdut succesiv alegerile prezidențiale, șefia PSD și apoi și pe cea a Camerei Deputaților. Ponta a fost trecut pe linie moartă și risca să devină unul dintre sutele de parlamentari anonimi ai partidului. Așa că l-a făcut uitat pe Năstase și s-a raliat noului lider al social-democraților, Mircea Geoană, fiind răsplătit cu un post de vicepreședinte al partidului și cu funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul.

Ponta nu a avut viață ușoară în PSD sub conducerea lui Mircea Geoană, pentru că nu a respectat niciodată 100% linia partidului. În 2007 a riscat chiar excluderea, „călăul” său politic fiind Marian Vanghelie.

A scăpat grație aliaților săi din partid și a reintrat în grațiile lui Geoană, dovadă fiind faptul că în 2009 acesta l-a făcut purtător de cuvânt al campaniei sale electorale pentru prezidențiale.

Campania s-a încheiat în tragicomedie pentru candidatul PSD. Ponta însuși părea atunci să nu fi fost convins de șansele acestuia, dovadă fiind faptul că, potrivit mărturisirilor sale, în primul tur nici măcar el nu l-a votat pe Geoană, deși era șeful campaniei electorale, ci a votat pentru Crin Antonescu. Iar apoi a reușit să transforme înfrângerea lui Geoană într-o victorie personală.


La începutul lui 2010, cu nici o săptămână înainte de Congresul PSD, Ponta a anunțat că va candida la președinția partidului. Aparent o candidatură surpriză, însă Ponta a reușit să adune voturi atât de la vechea, cât și de la noua gardă a social-democraților și l-a învins pe Geoană, devenind în februarie noul președinte al PSD. Cât despre fostul său șef, acesta a fost trecut rapid pe linie moartă, Ponta considerându-l „imaginea eșecului” – iar un an mai târziu, a fost exclus din partid.

Au pus în fruntea partidului o marionetă cu apucături tiranice şi o lipsă teribilă de caracter, cu un ton suburban”, îl caracteriza Mircea Geoană pe Victor Ponta la acea vreme.

SURSA: Agerpres

Epoca USL. Ponta a devenit cel mai tânăr prim-ministru român

Schimbarea de la vârful PSD s-a făcut curând simțită. Decis să iasă din opoziție, Ponta a încheiat în februarie 2011 o alianță cu noul președinte al liberalilor, Crin Antonescu: Uniunea Social-Liberală, al cărei principal obiectiv era îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni.

După un an slab, marcat de plecarea multor social-democrați nemulțumiți de linia politică a noului lor șef, USL a reușit să ajungă la guvernare în 2012. Șansa le-a fost oferită lui Ponta și Antonescu de un șir de greșeli ale puterii de atunci, care au culminat cu proteste în Piața Universității.

Pe 7 mai 2012, Victor Ponta a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria României. A promis „cel mai competent și cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România”.

Guvernarea USL a început însă cu un scandal de plagiat în centrul căruia s-a aflat chiar premierul și care revine periodic pe agenda adversarilor săi politici. Ponta a fost acuzat că și-a copiat cea mai mare parte a lucrării de doctorat, iar plagiatul a fost confirmat de o comisie a Universității din București, însă justiția a decis că nu poate fi urmărit penal.

Nici scandalul plagiatului, nici faptul că din primul guvern USL și-au dat demisia șapte miniștri nu a împiedicat Uniunea să obțină o victorie clară la alegerile locale și generale din același an.

Evenimentul a fost marcat de cel mai mare show politic de după 1989: mitingul electoral al USL de pe Național Arena. Relația dintre Victor Ponta și Crin Antonescu părea garanția trainiciei acestei alianțe. Îl consider pe Crin nu doar un partener, ci un prieten, declara premierul la începutul lui 2013. 

SURSA: Inquam/Ovidiu Micsik

Un an mai târziu, însă, prietenia s-a transformat într-o dușmănie pe viață și pe moarte

Vreme de un an de zile, USL a fost într-un continuu scandal. De la căsătoriile gay până la Roșia Montană, orice a fost un bun pretext pentru ca Ponta și Antonescu să se certe, acuzându-se reciproc de colaborare cu Traian Băsescu, marele dușman al USL. În cele din urmă, ruptura definitivă a fost prilejuită chiar de fostul contracandidat al lui Ponta și viitor președinte al României, Klaus Iohannis.

În februarie 2014, PNL iese din USL, invocând refuzul lui Ponta de a-l numi pe Klaus Iohannis vicepremier. După acest episod, Klaus Iohannis devine simbolul PNL și … președinte al acestui partid.

Ponta, poreclit “Kim Jong Un al României”

Dacă alianța între PNL și PSD ar fi rezistat, candidatul la președinție ar fi fost liderul liberalilor, iar Ponta ar fi rămas prim-ministru. Odată cu ruperea USL, însă, premierul Ponta a avut liber la funcția supremă în stat. Așa că pe 20 septembrie 2014 și-a lansat candidatura, tocmai în ziua în care a împlinit 42 de ani.

Show-ul cu 70.000 de mii de membri de partid și simpatizanți ai PSD i-a făcut pe contracandidați să-l declare “Kim Jong Un al României”. Social-democrații au fost însă mulțumiți: au reușit să depășească show-ul electoral al USL.

"Mă simt pregătit, am curajul, am încrederea, credința, împreună cu dumneavoastră, că pot fi președintele românilor”, le-a spus Ponta celor prezenți la uriașul miting electoral. Multe sondaje îl creditau atunci cu prima șansă la alegeri.

Înainte de turul al doilea al prezidențialelor, au avut loc în diferite orașe din România mai multe mitinguri împotriva lui Ponta, el fiind acuzat de obstrucționarea dreptului la vot al cetățenilor români din afara țării.

Deși în primul tur Ponta a avut un avans confortabil, al doilea tur de scrutin s-a terminat cu victoria detașată a lui Iohannis, pe fondul acestor proteste și al unei mobilizări importante la vot.

În seara în care s-au aflat primele rezultate exit-poll, mii de oameni protestau în Piața Universității, scandând mesaje împotriva lui Victor Ponta și a PSD-ului, unii dintre ei purtând o cruce cu mesajul: ”PSD. Victor Ponta. d. 2014". Iar când Klaus Iohannis a ajuns în Piața Universității, mulțimea a început să scandeze "Klaus, Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse".

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, Ponta a obținut 40,44 % din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a luat 30,38 %. Iar în al doilea tur de scrutin, candidatul PSD a pierdut cu 45,57 % din voturile valabil exprimate (5.264.383 de voturi), în fața candidatului PNL, care a obținut 54,43 % (6.288.769 de voturi).

Imediat după acest eșec, a venit și decăderea lui din PSD. În 2015, Victor Ponta a demisionat din funcția de președinte al Partidului Social Democrat, în urma anchetei DNA pornite în dosarul Turceni-Rovinari, dosar în care, ulterior, în mai 2018, soluția primită a fost de achitare în primă instanță. Apoi, în 2023, a venit și decizia de achitare definitivă din partea judecătorilor.

După alegerile din 2014 apar presiuni pentru demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, mai ales după ce este acuzat de DNA de fals în acte și spălare de bani. Totuși, premierul refuză să își dea demisia. 

SURSA: Agerpres

În octombrie 2015 are loc tragedia din clubul Colectiv, iar Ponta demisionează din funcția de premier al României, după ce 25.000 de oameni au ieșit în stradă cerându-i să plece de la Palatul Victoria. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni", a scris presa internațională la acea vreme despre Victor Ponta.

SURSA: Agerpres

În iunie 2017, el a fost desemnat secretar general al guvernului, cu rang de ministru, conform unei decizii care a fost semnată de premierul de atunci, Sorin Grindeanu. Grindeanu, însă, era în plin scandal cu conducerea Partidului Social Democrat, adică Liviu Dragnea.

Drept urmare, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a anunțat că numirea lui Victor Ponta în Guvern va avea drept consecinţă aplicarea deciziei Comitetului Executiv Naţional prin care s-a stabilit sancţiunea excluderii pentru orice membru al PSD care va accepta vreo funcţie în guvernul Grindeanu. Astfel, Ponta a fost exclus din PSD în iunie 2017.

De altfel, tot în 2017, PSD şi-a dat jos propriul Guvern - condus de Sorin Grindeanu - prin moţiune de cenzură, la doar jumătate de an de la instalare, o premieră absolută pentru România.

În următorii doi ani, fostul președinte al PSD pregătește terenul pentru lansarea unui nou partid, bineînțeles cu oameni din PSD, astfel că în 2018 anunță formarea partidului PRO România, alături de Daniel Constantin și Sorin Pâslaru. La eveniment a participat și liderul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, dar și alți foști miniștri ai PSD: Nicolae Bănicioiu, Ioana Petrescu și Sorin Câmpeanu. 

SURSA: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ponta și-a lansat noul partid criticând partidul pe care l-a condus, PSD, ironizând gafele fostului premier susținut de PSD Viorica Dăncilă. El a spus că își dorește să vadă în partidul său oameni care știu să vorbească limba engleză, dar și limba română.

Unul dintre foștii membri ai partidului Pro România, Sorin Platon, susține, însă, într-un mesaj publicat pe Facebook, că Victor Ponta ”a făcut praf partidul la scurt timp, pe tipologia si fiziologia organismelor parazite”.

Au urmat câțiva ani în care Ponta a dispărut din spațiul public. El și-a înființat o firmă de consultanță pentru afaceri și management, VP Projects Advisers SRL, care, conform datelor oficiale depuse la Ministerul Finanțelor, în doar 3 ani, a obținut aproximativ 6 milioane de lei profit net, cu o marjă de profit de peste 50 %.

A dispărut 4 ani din viața politică, așa că fostul președinte al PSD se consideră ”un om nou”

Într-un interviu acordat Hotnews, fostul președinte al PSD a declarat că se consideră ”un om nou în politică”, după ce, 4 ani, s-a ocupat de firma sa privată cu care a câștigat bani.

Jurnalist: Vă considerați un om nou în politică?

Victor Ponta: ”Da. Acuma, da, pentru că sunt total diferit față de acum 10-11 ani. Viața m-a pus în niște încercări, cred că orice om trece prin momente dificile din care am avut foarte mult de învățat. Patru ani nu am avut nicio legătură cu politica, cu viața publică. Am avut o afacere privată, am plătit taxe, impozite, am plătit oameni, am avut controale de la ANAF și asta m-a ajutat și din partea cealaltă. Că una e când vezi de la Palatul Victoria, alta când vezi din partea cealaltă”.

Întrebat dacă poate un fost premier PSD și șef de partid să fie considerat „nou în politică”, el a spus că este nou în fiecare zi, pentru că „în fiecare zi învăț”. 

„Sunt nou și față de ieri. Și ieri am învățat lucruri noi. Cred că lumea este schimbată de cei care pot să se schimbe pe ei”.

SURSA: INQUAM Photos

”Omul nou” Ponta s-a înscris din nou în PSD, în 2023, care l-a făcut deputat

În august 2023, ”omul nou” Victor Ponta a fost numit într-un post de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu. ”Back in business!”, a anunțat el, fericit, pe Facebook la acea vreme.

Trebuie subliniat faptul că Ponta a fost numit consilier în domeniul relaţiilor economice internaţionale, deși, în 2014, când era premier, a trecut printr-un episod foarte neplăcut. Aflat la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu l-a pus pe Ponta în dificultate, în cadrul unei discuții pe tema reducerii CAS cu 5%, după ce i-a cerut atât lui cât și ministrului de la Finanțe să prezinte MTO.

În primăvara anului 2024 încep să apară informații în spațiul public, citate ”pe surse”, că mai mulți membri ai partidului PRO România negociază cu AUR o alianță politică sau electorală pentru alegerile locale și europarlamentare.

La scurt timp după aceste zvonuri, în octombrie, Ponta încheie o înțelegere cu șefii PSD și revine oficial în acest partid, deschizând lista candidaţilor PSD Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor. Bineînțeles, el a fost ales deputat al PSD fără probleme.

”S-a întors într-un moment în care PSD avea nevoie de sprijin, atunci când Marcel Ciolacu se temea tocmai ca Victor Ponta să nu treacă la AUR.”, a declarat pentru ȘtirileProTV.ro Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea București.

În martie 2025, Victor Ponta este, din nou, exclus din PSD, la doar o zi după ce și-a depus candidatura la Președinția Românie. Înainte ca el să fie dat afară, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, anunțase că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea din partid a lui Victor Ponta, deoarece candidatul oficial la Președinția României, susținut de PSD, este fostul liberal Crin Antonescu.

Nicio surpriză pentru Ponta, care era deja pregătit pentru asta. În februarie, el a transmis conducerii PSD o solicitare de suspendare din partid, afirmând că nu poate să îl susţină la alegerile prezidenţiale pe candidatul coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

La lansarea candidaturii sale la Biroul Electoral Central, Ponta a adus șepci roșii, în stilul lui Donald Trump, și a ținut un discurs de ”suveranist”, vorbind despre ”cei care au un drept suveran la sănătate, la educație, la pensie, la respect”, dar și despre Dumnezeu, care i-a dat ”o lecție acum 10 ani”.

Cine este, de fapt, Victor Ponta? Social-democrat sau suveranist?

Invitat la Știrile Pro TV de la ora 19.00, Ponta a fost întrebat de Andreea Esca cine este el, de fapt, un social-democrat sau un ”suveranist”? Fostul președinte al PSD a răspuns rapid că este un om … ”normal”.

Andreea Esca:Ați hotărât să candidați, deși PSD avea deja un candidat stabilit. Chiar dacă știați că e posibil să vă dea afară din partid. Ați preluat idei suveraniste, dar nu v-ați înscris în AUR și nu sunteți susținut de Călin Georgescu. Până ieri erați social democrat, astăzi pare că ați adoptat un conservatorism de dreapta de tip Donald Trump. Asta după ce știu că erați fan Obama. Întrebarea mea este cine și cum sunteți de fapt astăzi, domnule Ponta”.

Victor Ponta: ”Spunea Petru Țuțea că dacă nu ești de stânga la tinerețe, n-ai inimă. Și dacă nu ești de dreapta la maturitate, n-ai minte. Sunt un om absolut normal, crescut în România, trecut prin multe lucruri bune și lucruri rele.”

De altfel, Victor Ponta, este văzut de unii analiști politici ca un candidat ”giruetă”. Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea București, spune despre fostul premier că încearcă să se poziționeze acum ca apropiat al lui Donald Trump, dar “se învârte după cum bate vântul”.

Un alt analist politic, istoricul și diplomatul Theodor Paleologu, spune despre Ponta că este “un cameleon incredibil”, care era “ultra-stângist acum 20 și ceva de ani, când purta un tricou cu Che Guevara, iar acum și-ar pune și un tricou cu Zelea Codreanu, dacă ar fi să obțină niște voturi”

”Iar Ponta e același Ponta pe care îl știm de 20 și ceva de ani. Adică un oportunist care n-are cum să rezolve nimic.”, a mai concluzionat Paleologu.

”Nu vă este rușine să candidați?”


În acest context, nu este de mirare că, la Știrile Pro TV de la ora 19.00, oamenii de pe rețelele sociale au vrut să afle, prin intermediul Andreei Esca, dacă lui Victor Ponta nu îi este rușine să candideze acum, în 2025.

Iar Andreea Esca l-a întrebat acest lucru pe fostul președinte al PSD. Ponta, însă, a spus că este … mândru.

”Sunt foarte mândru să candidez, pentru că eu candidez pentru români, și pentru cei care mă votează și pentru cei care nu mă votează și o să fiu președinte pentru toți românii. Așa cum am fost prim-ministru pentru toți românii, nu i-am împărțit între cei care votau un partid sau altul. Dau un singur exemplu: toate măsurile pentru mediul de afaceri pe care le-am luat, apropo de scăderea TVA, de toate celelalte lucruri, nu le-am luat că așa zicea partidul din care eram eu, ci pentru că așa era bine pentru România. Mulți mi-au și spus ”domle, ai fost cel mai bun prim-ministru, cel mai liberal”, a răspuns fostul premier demisionar după tragedia de la Colectiv.

Controverse

Ponta a fost acuzat chiar de către președintele României că este ”ofițer acoperit al SIE”


În 2014, președintele României Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001. În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că "sunt numai minciuni".

"Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada '97-2001, a fost ofițer acoperit al SIE. Deci Ponta e acoperit? A fost... Deci Victor Ponta a fost ofițer SIE? Exact. În perioada 1997-2001. A fost ofițer SIE, ceea ce explica și propulsarea lui de la Judecătoria de sector, direct în Parchetul General." - a declarat Traian Băsescu.


Oprea, despre Victor Ponta: ”I-am dus copilul la biserică, cu toate că Ponta nu are niciun Dumnezeu”


Fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, a declarat în iunie 2010, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că ”i-a dus copilul” fostului preşedinte al PSD la biserică, ”cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu". Oprea a anunțat atunci că a plecat din PSD pentru că a refuzat să aducă în Guvern "crima organizată".

Este prima oară când vorbesc despre Victor Ponta, i-am dus copilul la biserică cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu. Am plecat din PSD şi de la conducerea Ministerului de Interne pentru că am refuzat să aduc crima organizată în Guvern şi ştie bine acest lucru Victor Ponta”, a afirmat Oprea.

SURSA: Agerpres

A fost acuzat că și-a falsificat CV-ul, după ce a susținut că are un master în Catania

În 2012, Victor Ponta a scris în biografia sa că are un master la Universitatea din Catania, însă jurnaliștii de la Adevărul au aflat de la preşedintele Universităţii din Catania (Italia) că informația era falsă.

Potrivit unei capturi din data de 17 mai 2012 a CV-ului oficial al fostului prim-ministru Victor Ponta, așa cum era publicat pe site-ul Camerei Deputaților, dar și pe site-ul propriu, la rubrica „Studii și Specializări”, apăreau următoarele:

SURSA: Camera Deputatilor

Tot cei de la Adevărul au susținut că Ponta și-a inventat și un masterat la Oxford, mai exact un „Master în ideologii politice Oxford - Exeter College", diplomă obţinută în anul 2004. Cu toate acestea, reprezentanţii universităţii britanice au transmis că Victor Ponta a urmat doar un curs de vară.

În replică, Guvernul României, a afirmat printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că afirmațiile referitoare la „masterul” la Oxford al domnului Ponta „sunt răuvoitoare și nu se bazează pe nicio dovadă concretă”. Între timp, comunicatul a fost șters de pe site-ul Guvernului.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul legat de plagiat și titlul de doctor

În 2012, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenți.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educației propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat. În ce privește bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internațională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menționată sursa.

Revista Nature a susținut că a accesat documente prezentate de o persoana anonimă, indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

În 2024, însă, el și-a recâștigat în instanță titlul de doctor, după ce ÎCCJ a decis anularea ordinului prin care acesta fost retras. Sentința definitivă a venit după ce, aceeași instanță, stabilise că ordinul inițial era legal. Mai exact, sentința a fost pronunțată în urma unei acțiuni de revizuire la care Victor Ponta a apelat după ce, tot la ICCJ, el pierduse definitiv procesul prin care contesta ordinul de retragere a titlului de doctor.

Situația creată l-a determinat pe fostul judecător Cristi Dănileț să explice situația pe o rețea de socializare: „Ponta a primit înapoi titlul de doctor nu pentru că nu ar fi plagiat (lucru constatat definitiv de CNATDTCU), ci pentru că titlul i-a fost retras de ministrul Educației în loc să fie anulat de instanță (asa cum spune CCR)".

”Prin urmare, plagiatorul Ponta va pierde - definitiv, de data asta - titlul de doctor dacă Ministerul Educației sau un procuror isteț va cere în instanță anularea ordinului ministerial prin care omulețul a primit titlul pe baza unei opere furată de la alții”, a mai precizat fostul judecător Cristi Danileț.

SURSA: INQUAM Photos/Silviu Filip

În acea perioadă în care a fost acuzat de plagiat a fost făcută și declarația lui Traian Băsescu despre Victor Ponta, care a devenit virală la acea vreme: ”Dottore”.

Tragedia de la clubul Colectiv

În 2015, Victor Ponta a demisionat din funcția de premier al României, după incendiul care s-a produs în clubul Colectiv din București, în urma căruia au murit, în total, 65 de oameni. Tragedia a provocat furia populației, fiind pentru prima dată după 1989 când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia unui Guvern.

Protestele spontane de stradă din România au fost numite de către presă ”Revoluția Colectiv”, oamenii acuzând Guvernul Ponta că este principalul răspunzător pentru ceea ce s-a întâmplat, din cauza nivelului ridicat de corupție. Unul dintre miniștrii lui Ponta, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost aspru criticat pentru că nu a cerut ajutor internațional imediat după tragedia, susținând public faptul că ”avem de toate” în spitalele din România.

Tot atunci a fost lansat și ”Corupţia ucide”, un grup civic care luptă împotriva corupţiei, în urma incendiului din 2015 de la clubul Colectiv.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat de Andreea Esca la PRO TV dacă s-a făcut dreptate în dosarul Colectiv, Victor Ponta a spus că nu și a promis să desecretizeze toate notele primite de președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la tragedia de la Colectiv, dacă va ajunge președinte al României.

Procesul de corupție Turceni-Rovinari

Tot în anul 2015, Victor Ponta a fost trimis în judecată împreună cu asociatul său Dan Șova, fost ministru în Guvernele Ponta, sub acuzații de fapte de corupție, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Dosarul ”Turceni - Rovinari” avea legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă.

Procurorii l-au acuzat pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

În 10 mai 2018, Victor Ponta a fost achitat în primă instanță, iar în 2023 fostul premier şi fostul senator Dan Şova au fost achitaţi definitiv.

Ulterior, Ponta a dat în judecată statul român prin Ministerul Finanţelor, DNA şi pe procurorul Jean Uncheşelu, cel care l-a trimis în judecată pe Ponta în dosarul Turceni - Rovinari.

SURSA: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Victor Ponta iubește China, spre deosebire de noul său idol, Donald Trump

Victor Ponta are o relație specială cu China, o țară pe care o iubește foarte mult, spre deosebire de noul său idol politic, Donald Trump.

Povestea lui ”specială” cu chinezii a început în 2004, când era membru al organizației de tineret a PSD. El a ajuns la Beijing împreună cu alți tineri social-democrați și chiar au fost primiți de președintele Hu Jintao, după cum a afirmat chiar Ponta mai târziu, după câțiva ani, când a ajuns din nou în China.

Doi ani mai târziu, în 2006, Victor se căsătorește cu Daciana Sârbu la Beijing, capitala Chinei, în sediul ambasadei României.

În iulie 2013, în calitate de premier al României, Ponta ajunge din nou în China și anunță într-o declarație de presă că propune ”ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de Parteneriat strategic”.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

VIDEO: Victor Ponta, plimbat în China cu o limuzină de 1 milion de euro:

În același an, la București are loc cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est. Pe agenda de discutii au figurat consolidarea relațiilor bilaterale România-China, cu accent pe stadiul implementării unor proiecte din domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii, educației sau culturii. 

A fost prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centrală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie. Totodată, a fost şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani. 

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Şeful Guvernului de la Beijing a venit la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din numeroşi demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.

În anul 2014, Ponta a ajuns din nou în China, fiind primit chiar de către Xi Jinping, președintele Chinei, iar seara a avut o întrevedere cu Zhang Dejiang, președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare Chineze.

Drept urmare, Xinhua, agenția oficiala de știri a Chinei, a transmis că premierul Victor Ponta admiră Partidul Comunist Chinez: "Victor Ponta a declarat că România este mândră de prietenia tradițională cu China și că admiră Partidul Comunist Chinez pentru modul în care conduce poporul chinez pe calea socialistă".

SURSA: Agerpres

VIDEO: Primirea oficială a premierului Victor Ponta, cu ceremonial militar, pe Aeroportul din Beijing

Ponta, după ce Mircea Geoană a pierdut alegerile: ”La ei, sistemul a funcționat mai bine

În 2009, Victor Ponta era purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană. 

Mai târziu, el avea să spună că și-a trădat colegul de partid și că nu a votat cu Geoană în primul tur.

Iar la finalul procesul electoral, Ponta a spus fraza care urma să devină celebră: "La ei sistemul a funcționat mai bine. S-a întâmplat și pe vremea lui Ceaușescu".

Fraza a fost interpretată ca o recunoaștere a existenței unor fraude electorale din partea PSD. 

Relația toxică cu președintele României, Traian Băsescu: ”M-a făcut praf”

În 2012, în relația cu președintele României, Traian Băsescu, premierul Ponta acceptă ceea ce ulterior se va numi „pactul de coabitare”. Astfel, el agreează numirea șefilor parchetelor.

Relația premierului Ponta cu președintele Băsescu a fost una foarte tensionată, plină de critici, ironii și atacuri verbale de ambele părți.

Recent, Ponta a povestit la PRO TV cum l-a cunoscut pe Traian Băsescu într-o cameră de machiaj, înaintea unei emisiuni TV, când Băsescu s-a purtat foarte frumos, iar Ponta ... s-a ”îndrăgostit” de el, însă la final .. l-a făcut ”praf”.

Episodul ”Tu ce faci, fă, Doina, aicea?”

În aprilie 2014, premierul Victor Ponta a interpelat-o cu apelativul „fă” pe ministrul Apelor, Doina Pană, în timp ce vizitau cu barca penumatică localitățile inundate din județul Teleorman.

Tu ce faci, fă, Doina, aicea? Aveai chef de niște inundații?”, a întrebat-o Victor Ponta pe Doina Pană, care tocmai se urca în barcă.

Păi nu aveam chef, dar …”, a răspuns ministrul Doina Pană.

În ciuda faptului că există o filmare cu acest moment, pentru care Ponta și-a cerut scuze ”de o mie de ori”, fostul președinte al PSD a încercat recent, în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV, să convingă publicul că nu a vorbit urât cu fostul său ministru al Apelor.

N-am zis fă, dar nu contează.”, a susținut în mod fals Ponta. Însă, după ce Cătălin Măruță a difuzat din nou înregistrarea video, fostul lider PSD a spus râzând că ”am încercat”.

Scuze de o mie de ori. Am încercat. Acuma, ce să fac?”, a spus Ponta râzând.

Victor Ponta: „Îmi place vinul roșu, uneori mai mult decât trebuie. La petreceri ascult manele. E un viciu?”

Tot la PRO TV, Ponta a mărturisit că iubește vinul roșu, ”uneori mai mult decât trebuie”, iar ”la petreceri ascult manele”. 

Relația cu președintele Serbiei Aleksandar Vucic

Victor Ponta are o relație ”specială” și președintele Serbiei Aleksandar Vucic, un personaj controversat, care spune că vrea ca Serbia să adere la UE, dar, în același timp, promovează relații prietenoase cu Rusia și a deschis Serbia investițiilor chineze, potrivit BBC.

În 2018, potrivit News.ro, cotidianul sârb Blic a anunțat că Victor Ponta a primit cetăţenie sârbă, după ce a fost în Belgrad la jumătatea anului 2017.

Ulterior, Ponta a declarat că este consilier onorific al președintelui Vucic: "Sunt consilierul onorific al domnului Vucic din 2016 și am primit o calitate onorifică".

În martie 2025, el a anunțat că renunţă la cetăţenia onorifică a Serbiei: ”Având în vedere validarea candidaturii mele la funcţia de preşedinte şi angajamentul meu de a pune doar România pe Primul Loc, am luat decizia de a renunţa în mod oficial la cetăţenia onorifică pe care am primit-o din partea Parlamentului şi a poporului sârb în anul 2018”.

Ponta a adăugat că ”România a avut mereu doar doi vecini buni: Serbia şi Marea Neagră”.

Iubesc şi respect poporul vecin sârb: tradiţiile, cultura, muzica, sportul, devotamentul religios şi demnitatea de care a dat întotdeauna dovadă. România a avut mereu doar doi vecini buni: Serbia şi Marea Neagră. Deşi suntem vecini, nu am fost niciodată în conflict, iar sârbii ne-au înţeles şi ne-au iertat pentru atitudinea liderilor politici români din 1998”, a continuat el.

Ponta a explicat motivele pentru care a primit cetăţenia onorifică a Serbiei şi cele pentru care renunţă la ea.

Am primit cetăţenia onorifică (alături de alte personalităţi internaţionale) în anul 2018 din partea Parlamentului şi a Preşedintelui Serbiei, în semn de recunoaştere a eforturilor mele, în calitate de Prim-Ministru al României, pentru buna colaborare dintre poporul sârb şi poporul român. A fost o mare onoare pentru mine şi voi rămâne în continuare un prieten şi admirator al poporului sârb. Decizia de a renunţa la cetăţenia sârbă are scopul de a demonstra că, pentru mine, întotdeauna România va fi pe primul loc. Dumnezeu să ne binecuvânteze poporul român şi poporul sârb deopotrivă!”, a conchis Ponta.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Relația lui Victor Ponta cu Sebastian Ghiță, cercetat penal

Este de notorietate faptul că Victor Ponta este prieten cu Sebastian Ghiță, un personaj foarte controversat, cercetat pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Ghiță se află acum în Serbia, o țară pe care Ponta o frecventează foarte des, unde i s-a acordat azil din 2018, dată fiind ”ameninţarea de persecuţie în ţara de origine din cauza opiniilor lui politice”.

De altfel, el a fost întrebat de Andreea Esca ”ce mai face domnul Sebastian Ghiță”.

Victor Ponta: ”Nu știu, dar îl sun la ieșire și îl întreb din partea dumneavoastră.”

Andreea Esca: A, deci vorbiți?

Victor Ponta: ”Vorbesc destul de puțin, pentru că am multe alte lucruri mai importante de făcut.

Andreea Esca: Dar ați făcut consultanță pentru prieteni sau cunoscuți ai domniei sale?

Victor Ponta:Nu. Invers, poate. Printre cunoștințele mele de șefi de stat și de guvern, care mi-au rămas și prieteni, din perioada când eram prim-minsitru- unii dintre ei mai sunt la putere, alții au plecat- dar în acești 10 ani în care nu am fost atât de activ în politică am învățat de la alții. Și, cel mai important, 4 ani am lucrat cu totul și cu totul în zona privată, o experiență pe care cred că orice om politic ar trebui s-o aibă. Am lucrat numai cu firme care nu au legături cu statul român”.

La rândul său, fostul prieten și coleg de alianță politică, Crin Antonescu, în prezent contracandidatul său la Președinția României, a lansat recent un atac dur la adresa lui Victor Ponta pe tema fugarului Ghiță, despre care a spus că este ”sponsorul său moral cel puțin”:

Se întâmplă nişte lucruri în legătură cu care vreau să fiu nu brutal, dar clar: eu n-am fugit niciodată din ţară. Ghiţă, sponsorul lui moral cel puţin, Ghiţă a fugit din ţară, Sebastian Ghiţă a fugit din ţară.”, a spus Antonescu, potrivit News.ro, într-o emisiune televizată.

De asemenea, liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook că ”în spatele candidaturii lui Ponta stă fugarul Sebastian Ghiță, cel care îl manevrează din umbră prin RTV”. 

România merită mai mult decât un președinte oportunist și corupt. România merită să continue pe drumul european, nu să devină un pion al propagandei rusești.”, mai susține liberalul.

Tot liderul PNL Iași spune despre Ponta că este ”un politician corupt, abonat la contracte dubioase de consultanță pentru holdinguri din China și Turcia”.

Numai în ultimii doi ani, firma sa a încasat aproape un milion de euro din astfel de relații obscure.”, mai afirmă acesta.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Ponta, fotografiat la Soci alături de Vladimir Putin

În 2015, Victor Ponta, care era premier al României, s-a dus în Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, deși liderii europeni au anunțat că vor boicota evenimentul și nu vor fi prezenți, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului.

Astfel, dintre toți liderii politici europeni, la festivitățile din Azerbaidjan s-au afișat numai președintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, și Recep Erdogan, președintele Turciei.

Liderii UE au boicotat ceremonia, cu excepția Printului Albert de Monaco, care a mers.

În februarie, anul 2014, o fotografie care îl înfățișa pe Victor Ponta la dineul oferit de Vladimir Putin cu ocazia deschiderii JO Soci 2014, alături de "lideri importanți de stat și de guvern", a fost ștearsă de pe pagina de Facebook a premierului.

SURSA: captura de ecran

VIDEO. Victor Ponta, despre poreclele pe care le-a primit de-a lungul timpului: ”Mi-am făcut și website www.puiemonta.ro”

Decorat de Ion Iliescu

În anul 2002 președintele Ion Iliescu l-a numit cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”. În 2004 a primit ordinul italian Steaua Solidarității.

Declarația de avere

Dintre candidații la Președinția României în 2025, Victor Ponta este pe locul 2 când vine vorba despre ”proprietăți”, având trei apartamente.

El deţine un apartament în Bucureşti (95 mp), un apartament cumpărat în anul 2021 la Istanbul - Turcia (200 mp) şi altul achiziţionat în 2022 în Emiratele Arabe Unite (82 mp), un autoturism marca Smart, dar şi ceasuri în valoare de 20.000 de euro dobândite în perioada 2023 - 2024.

Ponta are mai multe conturi bancare, cu aproximativ 130.000 de euro şi a acordat organizaţiei PSD Dâmboviţa un împrumut de 190.000 lei (38.000 euro).

La capitolul venituri, el a trecut un salariu de 240.000 lei încasat de la Camera de Comerţ (fără să menţioneze funcţia pe care a avut-o) şi un salariu de 19.295 lei, fără să spună entitatea de la care a primit aceşti bani, cel mai probabil din consultanţă, el deţinând firma SC VP Projects Advisers SRL (conform declaraţiei de interese).

Documentul integral, privind declarația de avere a lui Victor Ponta în 2025, poate fi citit aici.

Spre comparație, în 2012, când ocupa funcția de premier al României, Victor Ponta avea la acea vreme doar un autoturism Cielo cumpărat în leasing și un apartament în București de 94 de metri pătrați, dar și mai puțini bani în conturile bancare: 249 de lei, 13.916 de euro și încă un cont de 12.000 lei.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Citește și...
“Acum 20 de ani, Ponta purta tricou cu Che Guevara. Acum și-ar pune și unul cu Zelea Codreanu, numai să ia voturi” | INTERVIU
“Acum 20 de ani, Ponta purta tricou cu Che Guevara. Acum și-ar pune și unul cu Zelea Codreanu, numai să ia voturi” | INTERVIU

Victor Ponta este “un cameleon incredibil”, care era “ultra-stângist acum 20 și ceva de ani, când purta un tricou cu Che Guevara, iar acum și-ar pune și un tricou cu Zelea Codreanu, dacă ar fi să obțină niște voturi”.

Crin Antonescu: „Marea problemă cu Victor Ponta nu e că-i trădător, ci că-i travestit”
Crin Antonescu: „Marea problemă cu Victor Ponta nu e că-i trădător, ci că-i travestit”

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare, a vorbit despre Victor Ponta, contracandiatul său în alegerile prezidențiale, dar și despre fostul șef al statului Traian Băsescu.

Sondaj publicat de Nicușor Dan. În finala prezidențială se vor confrunta George Simion și Victor Ponta
Sondaj publicat de Nicușor Dan. În finala prezidențială se vor confrunta George Simion și Victor Ponta

Un sondaj Verifield postat de candidatul la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan arată că finala prezidenţială s-ar da între George Simion (35%) şi Victor Ponta (21,1%). Pe locul trei s-ar clasa Nicuşor Dan, cu 20,8%.

“Acum 20 de ani, Ponta purta tricou cu Che Guevara. Acum și-ar pune și unul cu Zelea Codreanu, numai să ia voturi” | INTERVIU
“Acum 20 de ani, Ponta purta tricou cu Che Guevara. Acum și-ar pune și unul cu Zelea Codreanu, numai să ia voturi” | INTERVIU

Victor Ponta este “un cameleon incredibil”, care era “ultra-stângist acum 20 și ceva de ani, când purta un tricou cu Che Guevara, iar acum și-ar pune și un tricou cu Zelea Codreanu, dacă ar fi să obțină niște voturi”.

Crin Antonescu: „Marea problemă cu Victor Ponta nu e că-i trădător, ci că-i travestit”
Crin Antonescu: „Marea problemă cu Victor Ponta nu e că-i trădător, ci că-i travestit”

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare, a vorbit despre Victor Ponta, contracandiatul său în alegerile prezidențiale, dar și despre fostul șef al statului Traian Băsescu.

Sondaj publicat de Nicușor Dan. În finala prezidențială se vor confrunta George Simion și Victor Ponta
Sondaj publicat de Nicușor Dan. În finala prezidențială se vor confrunta George Simion și Victor Ponta

Un sondaj Verifield postat de candidatul la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan arată că finala prezidenţială s-ar da între George Simion (35%) şi Victor Ponta (21,1%). Pe locul trei s-ar clasa Nicuşor Dan, cu 20,8%.

Recomandări
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale

POLITICO scrie că Europa resimte din plin primele semne ale sevrajului după decenii de dependență militară față de SUA, iar capitalele europene se împart între speranța că alianța va rezista și teama că vor trebui, în final, să se apere singure.

Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”
Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”

Pene de curent, de o amploare fără precedent, au paralizat Spania și capitala Portugaliei, Lisabona. Au urmat momente de haos. Au fost perturbate transporturile, telecomunicațiile, activitatea din magazine, spitale, fabrici și companii.

Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări
Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări

Americanii sunt interesați să dezvolte proiectele de energie nucleară de la noi, atât la viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare de la Doicești.