2017, anul în care PSD a uimit toată lumea și și-a dat jos propriul Guvern. Retrospectiva politică

×
Codul embed a fost copiat

2017 ne-a arătat că în fotbal şi în politică, totul este posibil! PSD şi-a dat jos propriul Guvern prin moţiune de cenzură, la doar jumătate de an de la instalare, o premieră absolută pentru România.

Cabinetul Sorin Grindeanu a fost demis, în iunie, pe motiv că nu îndeplinise la virgulă programul de guvernare. Instalat la Palatul Victoria, premierul Mihai Tudose a fost la un pas să repete şi el scenariul Grindeanu. Mişcări de trupe au fost şi în opoziţie: USR şi PNL şi-au schimbat liderii, în 2017.

Scenariul unui guvern dărâmat prin moţiune de cenzură în Parlament de propriul partid părea absurd. Şi totuşi, la începutul anului, Liviu Dragnea şi liderii PSD l-au lăsat pe Sorin Grindeanu fără fotoliul de premier în doar câteva zile.

Relaţia tot mai tensionată dintre premier şi liderul PSD s-a stricat definitiv iunie, când parlamentarii se pregăteau de vacanţă. Grindeanu a decis să spună public ca Liviu Dragnea îi subminează autoritatea în Guvern.

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României: "De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniştri pe care tu i-ai pus acolo?! N-am găsit un răspuns decât unul singur. Dorința unui singur om de a avea toată puterea."

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor: "Suntem o ţară independentă, avem drepturi"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conducerea PSD a pus în scena o evaluare a activităţii Guvernului şi a stadiului de îndeplinire a programului de guvernare. Mulţi au picat testul, însă ţinta era una singură: Sorin Grindeanu. În acele zile, Liviu Dragnea şi apropiaţii săi l-au acuzat pe premier că ar fi omul serviciilor şi că s-a apropiat prea mult de preseditele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "... nu mai e el. El nu mai e el. Mulţi colegi... foarte mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu. A fost aprobată în unanimintate"

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României:
"Nu imi dau demisia. Acest guvern e Guvernul României, nu al CEx"

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Sorin Grindeanu este o unealtă. Nu îmi dau seama cine sunt în spatele acestei operaţiuni, dar este o coordonare profesionistă".

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României: "Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, aşa că să se gândească dl. Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri".

Uluiţi de curajul lui Grindeanu, alături de care venise între timp şi Victor Ponta pe post de secretar general al Guvernului, Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu au luat decizia fără precedent.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "PSD a decis să depună luni o moţiune de cenzură, miercuri va fi dezbătuta şi votată".

Pe 21 iunie, PSD şi ALDE şi-au demis oficial propriul Guvern, la nici 6 luni de la investire.

Instalat la Palatul Victoria în locul lui Sorin Grindeanu, Mihai Tudose a fost la un pas să fie demis şi mai rapid decât predecesorul său. După doar 100 de zile, acesta l-a anunţat pe Liviu Dragnea că vrea să le dea afară din Guvern pe Sevil Shhaideh şi pe pe Rovana Plumb, pe motiv că sunt vizate de procurori în ''Dosarul Belina''.

De data aceasta, premierul şi-a impus punctul de vedere, după o şedinţă de şapte ore la partid, în care a jucat totul cu demisia pe masă.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "PSD-ul a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare".

Mihai Tudose, prim-ministrul României:  "Sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul. Nu a fost un război, nu există un câştigător".

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Am comunicat prost unul cu altul. Eu îmi asum, cred că îşi asumă şi el."

De cealaltă parte, în opoziţie, Uniunea Salvaţi România a fost părăsită tocmai de cel care a creat partidul şi care l-a adus pentru prima oară în Parlament - Nicușor Dan.

Nicușor Dan, preşedintele demisionar al USR:  "Vă anunţ demisia mea din USR!"

Fostul candidat la primăria Capitalei, în prezent deputat, a plecat din USR nemulţumit de faptul că mulţi dintre colegii săi vor să se opună procesului de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei că fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Preşedinte USR a fost ales deputatul Dan Bârna.

La rândul lor, liberalii şi-au ales un nou lider în 2017.

Ludovic Orban, preşedintele ales al PNL: "Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL".

Declarat nevinovat de corupţie în prima instanţă într-un dosar DNA, Ludovic Orban a fost ales, în iunie, când l-a învins cu un scor de trei ori mai mare pe contracandidatul sau, Cristian Bușoi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Premierul Tudose, despre demisia lui şi a miniştrilor.
Premierul Tudose, despre demisia lui şi a miniştrilor. "Durează 3 minute, o hârtie şi asta e"

Şeful Guvernului a răspuns la câteva dintre provocările lansate de Liviu Dragnea.

Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor:
Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor: "Suntem o ţară independentă, avem drepturi"

Liderul condamnat penal definitiv al PSD nu a primit bine avertismentul ambasadelor de la Bucureşti privind modificarea legilor justiţiei.

Liviu Dragnea susține că doi membri din Guvern ar fi fost „sfătuiți” să se pregătească pentru a prelua conducerea PSD
Liviu Dragnea susține că doi membri din Guvern ar fi fost „sfătuiți” să se pregătească pentru a prelua conducerea PSD

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, că mai mulți membri ai Guvernului Tudose ar fi fost încurajați să se pregătească pentru posibilitatea să preia conducerea formațiunii.

Dragnea, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: ”MAE să ia în serios lucrul acesta”
Dragnea, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: ”MAE să ia în serios lucrul acesta”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că Ministerul de Externe trebuie să ia în serios posibilitatea mutării Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, menţionând că are toată capacitatea instituţională să facă o analiză serioasă.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.