Alegeri prezidențiale 2024. Politicienii sunt în campanie electorală oficială până în 23 noiembrie
De vineri, 25 octombrie, timp de 30 de zile, politicienii sunt în campanie electorală. Legislația este strictă și le interzice organizarea de spectacole, bâlciuri sau focuri de artificii.
De asemenea, reclamele cu toți candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni, trebuie să dispară de pe clădiri și de pe străzi.
Politicienii se vor mai putea promova doar prin afișe standard și pliante. Cei care rup afișe sau distrug panouri risca 4.500 de lei amendă, iar candidații care nu se conformează, de 5 ori mai mult.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
În cursa pentru alegerile prezidențiale au rămas în final 14 candidați: 10 propuși de partide politice sau organizații ale minorităților și 4 independenți.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial de vineri, 25 octombrie și se va încheia cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Așadar, pe 23 noiembrie, ora 7:00.
Perioada este delimitată de lege și vine cu multe constrângeri pentru politicieni.
Candidații nu mai au voie să folosească mașini inscripționate cu sloganuri de campanie. De asemenea, este interzisă și folosirea acelor vehicule care difuzează materiale audio. Și tot în această perioadă de 30 de zile este interzisă organizarea de spectacole, serbări sau focuri de artificii.
Iar politicienii nu mai au voie să își facă reclamă prin bannere pe străzi, pe blocuri, ecrane sau corturi publicitare.
Sunt reguli și în privința banilor necesari pentru campanie.
Limita maximă a contribuțiilor pentru campania electorală este de 20.000 de salarii minime brute, în valoare de 3.300 de lei. Așadar, suma maximă pe care o poate cheltui un candidat este de 66 de milioane de lei.
Peste tot în România, în orașe sau la țară, afișele uriașe sau corturile cu chipul candidaților sunt demontate. Termenul limită este miezul nopții. Au apărut, în schimb, panouri de metal, special amplasate, unde politicienii au voie să se promoveze, dar în anumite condiții.
Sunt permise doar afișele pentru care a fost stabilită o dimensiune maximă, iar folosirea succesiunii de culori specifică drapelului național este interzisă. Se pot oferi, însă, pliante, broșuri, calendare sau fluturași și este permisă difuzarea de spoturi cu mesaje electorale în mediul online ori în presă.
În ziua votării nu se pot prezenta sondaje înainte de închiderea urnelor, comentarii referitoare la competitorii electorali sau îndemnuri de a vota sau nu un candidat.
Ordinea pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorţi de Biroul Electoral Central.
În total, peste 18.900.000 de alegători sunt așteptați la urne, la cele aproximativ 19.000 de secții de votare.
Toni Greblă: ”Așa arată un buletin de vot pentru alegerea președintelui României pentru alegătorii din țară, el are o pagină de gardă, apoi în interior sunt înscriși competitorii electorali în ordinea în care acestia au fost extrași , desemnați prin tragere la sorți, ultimii sunt trecuți candidații independenți, în ordinea în care și-au înregistrat candidatura.”
Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile să meargă să voteze.
Potrivit autorităților, peste 6.700 de cetățeni români cu domiciliul sau reşedinţa peste hotare au fost validaţi pentru votul prin corespondenţă.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, campanie electorala, candidati,
Dată publicare:
24-10-2024 19:30