Rezultate alegeri locale 2024 Ploiești și Prahova. Independentul Mihai Polițeanu a câștigat Primăria. Cine a luat CJ-ul

mihai politeanu
Facebook

Cursa electorală pentru Primăria Ploiești a fost una acerbă, cu zece candidați care s-au luptat pentru fotoliul de edil. Mihai Polițeanu a câștigat funcția de primar, cu un scor de 25,27%.  

Ploieștiul a înregistrat una dintre marile surprize ale acestui scrutin. Candidatul independent Laurențiu Polițeanu va fi primarul orașului pentru următorii patru ani. 

Rezultate alegeri locale 2024 Ploiești

Ploieștenii au avut de ales, pe 9 iunie 2024, primarul orașului, dar și consilierii locali, președintele consiliului județean și lista consiliului județean.

Iată ce scor au avut candidații la Primăria Ploiești:

M. POLIŢEANU 25,27%
B. NICA 20,25%
A. VOLOSEVICI 19,58%
R. ENESCU 11,41%
S. DOLNICEANU 9,19%
A. SĂRARU 7,35%
C. TOMA 2,82%
I. URZEALĂ 1,99%
M. DORU 1,36%
N. BECIU 0,78%

Citește și
Moldova e o țintă, dar România nu este un teritoriu în care Putin poate „progresa” în situația politică, spune Kasparov

Ploieștiul a fost condus de Andrei Volosevici, care a obținut primul mandat de primar în 2008, când a candidat din partea PDL.

În 2012, el a candidat din nou, dar a pierdut alegerile în fața lui Iulian Bădescu, candidatul PSD. Bădescu a fost trimis ulterior în judecată de către DNA în două dosare.

În 2020, Volosevici a candidat din nou și a obținut cel de-al doilea mandat, însă a fost candidatul PNL, de data aceasta.

Pentru că au început să apară neînțelegeri între Volosevici, conducerea județeană și locală a PNL, actualul primar a anunțat că va candida în 2024 din partea PSD.

Sondajele îl dădea câștigător pe Volosevici înainte de alegeri, cu 41,5% din voturile respondenților.

Rezultate președinte CJ Prahova

La funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova s-au înscris opt candidați, printre care și actualul deținător al funcției, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru fapte de corupție.

V. NANU (PSD)  34,87%
I. DUMITRESCU (PNL) 27,19%
G. IONESCU (Forța Dreptei) 10,75%
A. AXINIA (AUR) 10,62%
G. NĂSULEA (SOS) 4,54%
G. MUŞUROIA (România în acțiune) 4,53%
M. NEAGU (Mișcarea Noi, Ploieștenii) 4,49%
A. PETRACHE ((Alianța Națională Țărănistă) 1,2%

Iulian Dumitrescu este cercetat de procurorii anticorupție pentru luare de mită și fals în declarații, având interdicția de a-și exercita funcția de președinte al CJ Prahova.

El este acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2022, i-a cerut unui om de afaceri să cumpere părțile sociale ale cumnatului său la o firmă, pentru suma de 47.500.000 de lei, deși valoarea reală era mult mai mică.

Până pe 4 decembrie 2023, ar fi primit 16.210.000 de lei. Firma omului de afaceri avea deja un contract cu CJ Prahova și, după achiziție, a primit un nou contract de lucrări de la CJ Prahova.

DNA a constatat, de asemenea, nereguli în declarațiile de avere ale lui Dumitrescu.

Candidații la alegerile locale 2024 cu probleme penale

Iulian Dumitrescu nu este singurul politician cu probleme cu legea care a decis să candideze la alegerile locale din 9 iunie 2024.

Mai mulți candidați din diverse partide politice sunt implicați în dosare penale, fie în faza de urmărire penală, fie trimiși în judecată.

Partidul Social Democrat (PSD)

PSD are cel puțin trei candidați cu dosare penale, informează europalibera.org.

• Vasile Rîmbu, candidat la Primăria Suceava, este trimis în judecată pentru încercarea de a afla date dintr-un dosar privind contaminarea cu Covid de la Spitalul Județean Suceava, unde a fost manager.

• Costică Dobre, candidat la Primăria Șuțești, județul Brăila, a fost condamnat definitiv în 2018 la un an de închisoare cu suspendare pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat. În ciuda sentinței, a fost ales primar în 2020 și candidează din nou.

• Vasile Iliuță, candidat la președinția Consiliului Județean Călărași, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj. A fost achitat în primă instanță, dar DNA a contestat decizia.

Uniunea Salvați România (USR)

Chiar și USR, care a inițiat campania „Fără penali în funcții publice”, are candidați cu probleme penale:

• Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București, a fost trimisă în judecată pentru că s-a numit singură manager de proiect anticorupție și a încasat bani pentru această activitate.

• Lucian Viziteu, primarul Bacăului, a anunțat că este suspect într-un dosar al DNA privind atribuirea unui apartament de serviciu.

• Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidat la alegerile europarlamentare, este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Partidul Național Liberal (PNL)

PNL are și el candidați cu dosare penale:

• Mihai Chirica, Candidat la Primăria Iași, trimis în judecată în patru dosare, printre acuzații fiind complicitate la fals intelectual și abuz în serviciu.

• Costel Alexe, Candidat la Consiliul Județean Iași, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și instigare la delapidare.

• Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoarei, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu și urmărit penal într-un al doilea dosar deschis în 2023.

Candidați independenți

• Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este susținut de PSD și candidează pentru un nou mandat. Este urmărit penal de DNA în trei anchete distincte.

• Dan Tudorache, candidat la Sectorul 1, este trimis în judecată în „Dosarul diamantelor” pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Alte cazuri notabile

• Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a fost urmărită penal de DNA în 2016, dosarul fiind clasat în 2020.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
Citește și...
Alegerile au fost anulate într-o localitate cunoscută din România. Oamenii trebuie să voteze din nou
Alegerile au fost anulate într-o localitate cunoscută din România. Oamenii trebuie să voteze din nou

Biroul Electoral Central a decis, marţi, anularea alegerilor pentru funcţia de primar în comuna Costineşti şi a mai stabilit că scrutinul va fi repetat pe 7 iulie.

Un nou tur de scrutin pentru funcția de primar se va organiza duminică în comunele Chețani și Poșaga
Un nou tur de scrutin pentru funcția de primar se va organiza duminică în comunele Chețani și Poșaga

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă organizarea, duminică, a unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar pentru candidaţii aflaţi în balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga, judeţul Alba.

BEC respinge cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2
BEC respinge cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2

Biroul Electoral Central a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 - Sector 2 Bucureşti, pentru alegerea primarului.

 

Recomandări
”A jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa din Franța este nemiloasă cu președintele Emmanuel Macron
”A jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa din Franța este nemiloasă cu președintele Emmanuel Macron

”Macron a jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa franceză este nemiloasă cu președintele Macron după ce „Adunarea Națională”, extrema-dreaptă populistă, a câștigat primul tur al alegerilor legislative.  

Selecționerul Țărilor de Jos: „România este o echipă agresivă”. Meciul e LIVE pe PROTV și VOYO, marți de la 19:00
Selecționerul Țărilor de Jos: „România este o echipă agresivă”. Meciul e LIVE pe PROTV și VOYO, marți de la 19:00

Unitate, ambiție și sacrificiu total. Asta cere selecționerul Iordănescu pentru meciul de marți cu Olanda.

Surse: PSD ia în calcul varianta organizării alegerilor prezidențiale în luna octombrie
Surse: PSD ia în calcul varianta organizării alegerilor prezidențiale în luna octombrie

Cei mai mulți dintre liderii partidelor politice vor ca alegerile prezidențiale să fie organizate la termen, la finalul lunii noiembrie.