Lista secțiilor de votare din diaspora la alegerile europarlamentare 2024. Unde pot vota românii pe 9 iunie
MAE a organizat pentru alegerile europarlamentare 2024 din 9 iunie, un număr record de secții de votare în afara țării. Românii din diapora pot alege să voteze la una dintre cele 915 secții de votare.
Ministerul Afacerilor Externe a expediat materialele de vot către cele 915 secţii organizate la alegerile pentru Parlamentul European 2024 în străinătate.
Lista secțiilor de votare în diaspora la alegerile din 2024
LISTA secţiilor de vot din străinătate dedicate românilor din Diaspora, pentru alegerile europarlamentare, poate fi consultată pe mae.ro.
Adresele secțiilor de vot din străinătate pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor europarlamentare.
În acest an, MAE organizează, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, mai mult decât dublu faţă de secţiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.
Cum se votează la alegeri 2024 în diaspora
La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:
· cartea de identitate;
· cartea electronică de identitate;
· cartea de identitate provizorie;
· buletinul de identitate;
· paşaportul diplomatic;
· paşaportul diplomatic electronic;
· paşaportul de serviciu;
· paşaportul de serviciu electronic;
· paşaportul simplu;
· paşaportul simplu electronic;
· paşaportul simplu temporar;
· carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Când începe votarea la alegerile europarlamentare 2024
În ziua de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și se încheie la ora 22.00 (ora locală).
Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59 (art. 15, alin. (1), (4) și (5) din OUG nr. 21/2024).
Localurile secțiilor de votare din străinătate sunt monitorizate video (art.17 alin. (2) din OUG nr. 21/2024).
În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot
specială (art. 16 alin. (4) din OUG nr. 21/2024).
De asemenea, în cadrul secțiilor de votare din străinătate va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) (art.12 alin. (1) din OUG nr. 21/2024).
Au fost distribuite materialele de vot
În total au fost distribuite peste 2,5 de milioane de buletine de vot și aproape 8.500 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”.
Miercuri, pe 22 mai, MAE a finalizat expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare votării, pentru distribuirea acestora către secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.
Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate distribuie birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, prin intermediul MAE, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT", precum şi celelalte materiale necesare derulării procesului electoral, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) lit. c) din din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.
„Pentru buna desfăşurare a procesului electoral din străinătate la data de 9 iunie 2024, au fost expediate 2.542.800 bucăţi buletine de vot, 8.439 bucăţi ştampile cu menţiunea „VOTAT", 2.304.715 bucăţi timbre autocolante şi 915 ştampile de control, urmând ca acestea să fie recepţionate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate care, la rândul lor, le vor distribui preşedinţilor secţiilor de votare din străinătate”, precizează MAE.
Alegeri europarlamentare 2024
Conform legii, membrii din România în Parlamentul European sunt aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.
România este reprezentată de 33 de eurodeputați în Parlamentul European.
Mai multe detalii despre Parlamentul European și despre alegerile europarlamentare puteți găsi aici.
Sursa: MAE
Etichete: diaspora, vot, alegatori, sectii de votare, ghidul alegatorului, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
08-06-2024 15:23