POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Masini
Getty

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul şi a tras primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la câteva minute după ce şi-a proclamat victoria, duminică seara, în alegerile europene, scrie POLITICO.

În vizor este interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă - un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul „Green Deal". Acesta a fost primul lucru menţionat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.

Weber a declarat pentru POLITICO că interdicţia a fost o „greşeală", promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în "zilele următoare".

Este o situaţie complet răsturnată faţă de precedentele alegeri europene din 2019, când toţi liderii, cu excepţia extremei drepte, au mizat pe credibilitate ecologică, în timp ce activiştii pentru climă mărşăluiau în stradă. Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbuşit.

Citește și
Florin Calinescu
Florin Călinescu, rezultat surprinzător la alegerile europarlamentare. Mai puține voturi decât Șoșoacă sau Nicu Ștefănuță
„Este de neconceput să mori așa!” Gestul unui român care a oprit pe autostradă ca să ajute o familie cu un copil mic, în Italia

Un green deal mai puțin restrictiv

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un "Green Deal" mai puţin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

„Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie - aceasta trebuie să dispară", a spus el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Totuşi, nu va fi atât de uşor. Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, menţionează POLITICO.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: „Nu vor mai fi luate decizii fără PPE".

Cu frâna pusă

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislaţia privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai "realistă" în următorii cinci ani. „Dacă aş compara elaborarea politicilor privind Green Deal cu conducerea unei maşini, mă aştept ca noul Parlament European să folosească şi volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de acceleraţie", a spus el.

Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist care a fost preşedintele Comisiei de mediu a Parlamentului în ultima legislatură, a insistat că alegerile nu au produs „o majoritate pentru a desfiinţa Green Deal".

Alţii nu au fost însă atât de siguri, potrivit POLITICO. "Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni", a declarat Michael Bloss, un eurodeputat verde german. „Dacă există majorităţi în care sunt implicate partide de dreapta, o revenire (asupra acestei politici) este o posibilitate", a recunoscut el.

Liese a declarat că PPE este hotărât să reducă la zero contribuţia UE la încălzirea globală până în 2050, aşa cum cer obiectivele climatice ale blocului. "Dacă progresul este asimilat cu interdicţiile, va exista un regres", a avertizat el. "Nu se va da înapoi în ceea ce priveşte obiectivele climatice, dar în ceea ce priveşte interdicţiile şi birocraţia, da" - a confirmat Liesse.

Von der Leyen începe negocierile 

Von der Leyen va lupta acum pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, ceea ce va necesita sprijinul Parlamentului European. Pentru a ajunge acolo, von der Leyen va încerca să construiască o coaliţie cu partide de centru-stânga şi cu PPE. Însă, dacă va pierde chiar şi câteva locuri din partea acestor partide, s-ar putea să nu obţină majoritatea de care are nevoie. Asta înseamnă că ea ar putea căuta să se înţeleagă cu Verzii sau cu dreapta dură.

Oricum ar fi, Green Deal promite să fie o piedică majoră. Principalul candidat al Verzilor, Bas Eickhout, a declarat că partidul său nu va susţine nicio revenire asupra legilor existente, inclusiv în ceea ce priveşte interzicerea motoarelor cu combustie. „Va avea nevoie de un alt partid. Acela am putea fi noi, desigur", a spus el, adăugând: "Pentru noi, este destul de clar că legile care au fost adoptate trebuie să rămână pe drumul cel bun şi cred că asta este şi ceea ce doresc companiile", a afirmat ecologistul.

Green Deal este un pachet complex de legi care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape fiecare domeniu al economiei, dar care se referă şi la mulţi alţi poluanţi industriali. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlament, iar Weber a declarat că PPE nu urmăreşte să dizolve acordul în întregime. „Nu va exista o revizuire a Green Deal în ansamblul său", a dat el asigurări Acest lucru ar însemna că partidele care susţin în linii mari Green Deal au încă o uşoară majoritate în Parlament.

Însă consilierii ştiinţifici independenţi ai UE au subliniat necesitatea nu doar de a menţine politicile existente, ci şi de a face mult mai mult, în special în ceea ce priveşte emisiile din agricultură. Demonstraţiile zgomotoase cu tractoare în capitale, la începutul acestui an, au pus capăt eforturilor de a controla impactul industriei agricole asupra mediului.

Verzii, în cădere liberă

Duminică, la petrecerea de observare a alegerilor de la Bruxelles organizată de Verzi în noaptea alegerilor, în sală s-a făcut linişte când au apărut primele rezultate din Germania. Partidul a alunecat de pe locul doi pe patru, cu mult în urma Alternativei pentru Germania, partid de extremă dreapta.

Germanii au indicat pacea, securitatea socială şi imigraţia ca fiind aspectele decisive pentru comportamentul lor de vot. Schimbările climatice, care a ocupat primul loc în 2019, a coborât pe locul patru, chiar dacă două treimi dintre oameni au declarat că se tem că încălzirea globală le va distruge mijloacele de trai.

În Franţa, Verzii au fost aproape de eliminarea completă din Parlament, oscilând în jurul pragului de 5 procente necesar pentru a obţine un loc în Parlamentul European. La petrecerea de monitorizare a Verzilor de la Bruxelles, oamenii au izbucnit în urale şi aplauze când au apărut sondajele din Franţa - un moment revelator, având în vedere că sărbătoreau o amânare a execuţiei, nu o victorie, scrie POLITICO.

Într-adevăr, preocupările legate de consecinţele devastatoare ale schimbărilor climatice - prezise de oamenii de ştiinţă şi care se văd în proliferarea inundaţiilor, a incendiilor şi a căldurii mortale - pur şi simplu nu mai conduc agenda politică aşa cum o făceau atunci când UE a organizat ultimele alegeri în 2019. „Aş spune că este încă o preocupare a multor oameni", a declarat Eickhout, candidatul principal al Verzilor. "Dar nu este principala preocupare", a recunoscut el.

Articol recomandat de sport.ro
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Citește și...
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Florin Călinescu, rezultat surprinzător la alegerile europarlamentare. Mai puține voturi decât Șoșoacă sau Nicu Ștefănuță
Florin Călinescu, rezultat surprinzător la alegerile europarlamentare. Mai puține voturi decât Șoșoacă sau Nicu Ștefănuță

Florin Călinescu nu a reușit să împingă Partidul Diapora Unită în preferințele electoratului, la alegerile europarlamentare care au avut loc în 9 iunie 2024.  

Europarlamentare 2024. Rezultate provizorii BEC: PSD-PNL - 48,67%, AUR - 14,95%, Alianţa Dreapta Unită - 8,63%
Europarlamentare 2024. Rezultate provizorii BEC: PSD-PNL - 48,67%, AUR - 14,95%, Alianţa Dreapta Unită - 8,63%

lianţa electorală PSD - PNL a obţinut 48,67% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, Alianţa AUR - 14,95%, iar Alianţa Dreapta Unită - 8,63%, conform datelor provizorii transmise, marţi, de Biroul Electoral Central.

Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale
Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale

Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare din 2024 arată că românii îi păstrează în funcție pe majoritatea primarilor și trimit la Bruxelles politicieni din PSD, PNL, AUR și Alianţa Dreapta Unită.

Referendumurile anunțate de Nicușor Dan, odată cu alegerile parlamentare: „cheltuielile se fac deja”
Referendumurile anunțate de Nicușor Dan, odată cu alegerile parlamentare: „cheltuielile se fac deja”

Referendumurile anunțate de Nicușor Dan ar putea avea loc o dată cu alegerile europarlamentare, pentru reducerea costurilor, își dorește Nicușor Dan, care are însă nevoie de acceptul consilierilor generali.

Recomandări
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi

Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot
Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă.

Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus
Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, a făcut parte din completul care a dispus joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani şi 8 luni închisoare, informează Agerpres.