Tensiuni după renunțarea Ramonei Chiriac. Liberalii nu știu cum să reacționeze față de Mihai Tudose, următorul pe listă
Candidatul independent pe care PNL și PSD l-au propus în fruntea listei la alegerile europarlamentare i-a lăsat baltă. Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, Ramona Chiriac, a anunțat că se retrage dintre posibilii candidați.
Decizia a venit după o discuție cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. În final, primul pe listă a rămas Mihai Tudose.
Ramona Chiriac trebuia să fie prezentată liderilor PSD și PNL din țară drept candidatul independent al celor două formaţiuni la europarlamentare. Potrivit unor surse politice, şefa reprezentanței Comisiei Europene s-ar fi întâlnit cu Marcel Ciolacu și i-ar fi cerut susținerea politică pentru un post de comisar european, refuzând totodată se se înscrie în vreun partid.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Liberalii au aflat de decizie în timp ce erau în ședință.
Lucian Bode, secretar general PNL: „Mergeți și întrebați la PSD, că nu la noi a fost, la ei a fost”
Daniel Buda, europarlamentar PNL: „Stă cumva lumea asta într-o singură persoană?”
După retragerea Ramonei Chiriac, în cele două partide au început discuții despre înlocuitorul său. Următorul pe lista comună este fostul premier PSD Mihai Tudose, acum europarlamentar și șef de campanie al social-democraților. Liberalii au lansat pe surse informația că nu îl vor pe fostul premier.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Eu cred că este o chestiune cât se poate de serioasă, şi dacă ajungem să tragem la sorţi, ducem in derizoriu lista pentru europarlamentare, nu tragem la sorţi. Cade omul, stă puţin, apoi se ridica, daţi-ne voie să ne gândim”.
Următorul pe listă ar fi liberalul Rareș Bogdan, după care urmează câte un reprezentant de la fiecare partid. PSD și PNL mizează pe 16 mandate.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „În cursa pentru legislativul de la Bruxelles a primit un loc și șefa PSD București, Gabriela Firea. Un premiu de consolare după ce nu i-a fost acordată candidatura la Primăria Capitalei.”
Gabriela Firea, președinte PSD București: „Nu mi se pare că după ce am muncit trei ani și jumătate ca să reprezint Primăria București, ca să vin să cer ceva. Încerc să-mi revin personal din acest moment dificil, pentru care m-am pregătit trei ani și jumătate și nu a fost să fie”.
Supărare este şi în PNL. Şefa ministerului de Justiție, Alina Gorghiu, și cea de la Cultură, Raluca Turcan, au cerut locuri pe listă, deși partidul decisese că toți minștrii rămân la Guvern.
Alina Gorghiu, ministrul justiției: „Nu am cerut derogare, nu vă stresați de poziția mea pe listă”.
Printre numele care au rămas pe lista comună a celor două formațiuni se află mulți europarlamentari deja în funcție - Dan Motreanu, Victor Negrescu, Adina Vălean şi Sigfried Mureșan.
Discuțiile vor continua și în zilele urrmătoare atât timp cât liberalii nu au anunțat clar să sunt de acord cu varianta Mihai Tudose cap de listă.
Sursa: Pro TV
Etichete: coalitie, mihai tudose, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
21-03-2024 19:53