Dezbatere TV in SUA, intre Donald Trump si Hillary Clinton. Ce sfat i-a dat Barack Obama candidatei democrate

Dată publicare: 25-09-2016 12:46
Dată actualizare: 28-09-2016 07:19


Alegeri SUA 2016. Presedintele american Barack Obama i-a transmis un sfat candidatei democrate la Casa Alba, Hillary Clinton, inaintea dezbaterii de luni seara, pe 26 septembrie, cu republicanul Donald Trump.

"Fii tu insati si explica ceea ce te motiveaza", a spus Obama, conform Agerpres, care citeaza AFP.

Extrem de asteptata, dezbaterea, care are loc cu sase saptamani inainte de alegerile prezidentiale de la 8 noiembrie, ar putea bate recorduri de audienta si va fi urmarita cu foarte mare atentie.

Clinton si Trump se vor confrunta, luni, fata in fata intr-o prima dezbatere prezidentiala televizata, dintr-un total de trei. Aceasta va avea loc la NBC, la ora 21.00, ora locala (ora 04.00 dimineata in Romania).

Sondajele de opinie arata ca avansul pe care ea il avea asupra miliardarului scade constant, in contextul inmultirii dubiilor privind capacitatea ei de a fi de incredere.

"Am invatat sa o cunosc pe Hillary, i-am vazut munca. Si am vazut-o in momentele dificile si in momentele usoare", a declarat presedintele american la ABC News. "Ea face acest lucru din motive bune", a adaugat el despre fostul sau secretar de stat.

Statele Unite, a mai subliniat el, nu au avut niciodata o femeie presedinte, iar "ea trebuie sa doboare anumite bariere".

"Exista un nivel de neincredere si o caricatura a ei care nu corespunde cu cea pe care eu o cunosc, o persoana care se preocupa profund de copii", a declarat Obama.

"Ea este motivata de o dorinta profunda de a imbunatati lucrurile", a insistat el.

Intrebat care ar fi sfatul sau pentru candidata democrata, el a raspuns: "Fii tu insati si explica ceea ce te motiveaza".

Publicatia New York Times si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton

Cotidianul New York Times a anuntat sambata ca o sustine pe democrata Hillary Clinton in alegerile pentru Casa Alba, spunand ca este mai calificata decat rivalul ei republican Donald Trump in gestionarea provocarilor cu care se confrunta Statele Unite, relateaza Reuters.

Ziarul o descrie pe Hillary Clinton ca fiind "unul dintre cei mai tenace politicieni ai generatiei sale", precizand ca ea a aratat o buna stapanire a politicii si nuantelor diplomatiei, construindu-si in acelasi timp o reputatie de persoana cu tarie de caracter si deschisa la cooperare bipartizana.

"Un angajament de o viata in rezolvarea problemelor din lumea reala o califica pe Hillary Clinton pentru acest post, iar tara ar trebui sa o puna la treaba", a scris cotidianul despre fostul secretar de stat si senator de New York.

New York Times a scris ca greselile facute de Clinton au denaturat perceptiile asupra caracterului sau, dar a laudat munca sa in restabilirea credibilitatii SUA in afacerile externe in calitate de secretar de stat si in sprijinirea copiilor, femeilor si familiilor de-a lungul carierei sale.

"Doamna Clinton s-a aratat a fi o realista care considera ca America pur si simplu nu poate sa se retraga in spatele oceanelor si zidurilor, ci trebuie sa se angajeze cu incredere in lume pentru a-si proteja interesele si pentru a-si respecta valorile", a mai comentat cotidianul.

Ted Cruz, fost adversar al lui Donald Trump, il sprijina pe controversatul milionar

Republicanul Ted Cruz, fost adversar al lui Donald Trump la alegerile primare americane, i-a oferit vineri sprijinul, la doua luni dupa ce l-a umilit public la Conventia nationala republicana, transmite AFP, conform Agerpres.

"Dupa mai multe luni de reflectie atenta, de rugaciuni si examene de constiinta, am decis ca in ziua alegerilor (prezidentiale de la 8 noiembrie) voi vota pentru candidatul republican Donald Trump", a anuntat pe Facebook Ted Cruz, senator ultraconservator de Texas.

Donald Trump s-a declarat "profund onorat", afirmand intr-un comunicat de trei randuri ca Ted Cruz a fost un adversar "stralucitor".

Ted Cruz, 45 de ani, al carui mandat se incheie in 2018, o oferit doua motive pentru decizia sa: promisiunea facuta anul trecut de a sustine candidatul desemnat de partidul republican si hotararea de a impiedica alegerea lui Hillary Clinton.

"Chiar daca am avut dezacorduri importante in anumite domenii cu candidatul nostru desemnat, Hillary Clinton este complet inacceptabila", a scris el.

"Constiinta imi spune ca trebuie sa fac totul pentru a opri asta", a adaugat senatorul, prezentand punctele care il opun candidatei democrate la Casa Alba.

La 20 iulie, Ted Cruz l-a criticat in public pe Donald Trump, cerandu-le republicanilor prezenta la Conventia nationala de la Cleveland sa voteze "potrivit propriei constiinte". Pentru aceasta, el a fost huiduit copios de delegatii republicani.


VIDEO PROTVPLUS.RO