Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidentiale din SUA, din 1960 si pana astazi


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 05:29
Data publicarii: Marti 02 Octombrie 2012 14:55
Categorie: Alegeri SUA
Mitt Romney

Barack Obama se confrunta miercuri seara cu Mitt Romney in cadrul primei dezbateri televizate, episoade devenite esentiale in campaniile prezidentiale americane, relateaza AFP .

AFP prezinta cele mai importante momente din aceste dezbateri inaugurate in 1960.

- Dezbaterea John Kennedy-Richard Nixon (1960). In fata a peste 66 de milioane de telespectatori, republicanul Nixon apare palid si barbierit prost, in timp ce Kennedy, bronzat, este destins si bine machiat. Cand ia cuvantul, tanarul democrat priveste sistematic spre camera, spre deosebire de Nixon care il fixeaza cu privirea pe moderator.

- Dezbaterea Jimmy Carter-Gerald Ford, la 23 septembrie 1976. inca de la inceput, un incident tehnic intrerupe sunetul. Cei doi candidati nu indraznesc sa plece din platou, ramanand timp de 30 de minute la fel de nemiscati ca niste manechine. in a doua dezbatere, la 6 octombrie, presedintele Ford comite o gafa ireparabila, afirmand "nu exista dominatie sovietica in Europa de Est".

- Dezbaterea Jimmy Carter-Ronald Reagan, la 28 octombrie 1980. Fostul actor Ronald Reagan isi dezvaluie talentul de mare comunicator. El pune o intrebare care isi atinge scopul si care va fi reluata in 2012 de catre Mitt Romney, si anume "Va aflati intr-o situatie mai buna decat in urma cu patru ani?".

- Dezbaterea Ronald Reagan-Walter Mondale, la 21 octombrie 1984. Presedintele Reagan are 73 de ani, dar transforma acest "handicap" intr-un atu. "Nu voi transforma varsta in subiect de campanie. Nu voi exploata in sens politic tineretea si lipsa de experienta a adversarului meu", spune el.

- Dezbaterea George Bush-Michael Dukakis, la 13 octombrie 1988. Candidatul democrat scapa ocazia sa dea dovada de sensibilitate. "Daca sotia dumneavoastra, Kitty, ar fi violata si asasinata, ati fi de acord cu pedeapsa cu moartea pentru asasin?", il intreaba un jurnalist. "Nu", raspunde cu raceala Dukakis, dupa care incepe sa insire statistici privind criminalitatea.

- Dezbaterea Bill Clinton-George Bush-Ross Perot din 1992. Pentru prima data, platoul este impartit de trei candidati, iar independentul Ross Perot ia tot. Printr-un ton direct, Perot contrasteaza cu stilul pompos al presedintelui. "Experienta?", ii replica el lui Bush la o intrebare in acest sens. "Da, admit ca nu am experienta necesara sa indatorez tara cu peste patru miliarde de dolari. Din contra, este vorba despre a face ceva, in loc de a nu a face nimic altceva decat a vorbi mereu despre acest lucru, experienta pe care o am".

A treia dezbatere, la 19 octombrie 1992 ramane cea mai urmarita din istorie, cu 97 de milioane de telespectatori.

- Dezbaterea Al Gore-George W. Bush, la 3 octombrie 2000. Vicepresedintele Al Gore exaspereaza telespectatorii printr-o atitudine de tipul premiantul clasei, etalandu-si cunostintele si suspinand zgomotos in timpul raspunsurilor date de republican. "Daca suntem o tara aroganta, vom fi perceputi ca atare, pe cand daca ne vom arata umili vom fi respectati", spune Bush. "Ma ingrijoreaza o supra-angajare a soldatilor nostri in intreaga lume (...). Eu vreau o utilizare judicioasa", adauga el.

- Dezbaterile John Kerry-George W. Bush, la 30 septembrie, 8 si 13 octombrie 2004. Discutiile sunt adesea aprinse, in plin razboi in Irak. "Presedintele nu a gasit arme de distrugere in masa in Irak. in consecinta, si-a transformat campania intr-o arma de inselatorie masiva", spune Kerry, care marcheaza puncte in domeniul politicii externe, dar fara sa creasca in sondaje.

- Dezbaterile John McCain-Barack Obama, la 26 septembrie, 7 octombrie si 15 octombrie 2008, sunt marcate de criza financiara si economica, la doar cateva saptamani dupa falimentul Lehman Brothers. "Domnule senator Obama, eu nu sunt presedintele Bush. Daca vreati sa candidati impotriva presedintelui Bush, trebuia sa va prezentati acum patru ani", spune McCain in a treia dezbatere.

In a doua dezbatere, John McCain le spune telespectatorilor despre o lege favorabila companiilor petroliere "Stiti cine a votat pentru? Nu ati fi ghicit niciodata. Acela", aratandu-l cu degetul, fara sa ii spuna numele, pe Barack Obama, creditat pentru calmul si increderea degajate.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO