Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidentiale din SUA, din 1960 si pana astazi

Mitt Romney

Barack Obama se confrunta miercuri seara cu Mitt Romney in cadrul primei dezbateri televizate, episoade devenite esentiale in campaniile prezidentiale americane, relateaza AFP .

AFP prezinta cele mai importante momente din aceste dezbateri inaugurate in 1960.

- Dezbaterea John Kennedy-Richard Nixon (1960). In fata a peste 66 de milioane de telespectatori, republicanul Nixon apare palid si barbierit prost, in timp ce Kennedy, bronzat, este destins si bine machiat. Cand ia cuvantul, tanarul democrat priveste sistematic spre camera, spre deosebire de Nixon care il fixeaza cu privirea pe moderator.

- Dezbaterea Jimmy Carter-Gerald Ford, la 23 septembrie 1976. inca de la inceput, un incident tehnic intrerupe sunetul. Cei doi candidati nu indraznesc sa plece din platou, ramanand timp de 30 de minute la fel de nemiscati ca niste manechine. in a doua dezbatere, la 6 octombrie, presedintele Ford comite o gafa ireparabila, afirmand "nu exista dominatie sovietica in Europa de Est".

- Dezbaterea Jimmy Carter-Ronald Reagan, la 28 octombrie 1980. Fostul actor Ronald Reagan isi dezvaluie talentul de mare comunicator. El pune o intrebare care isi atinge scopul si care va fi reluata in 2012 de catre Mitt Romney, si anume "Va aflati intr-o situatie mai buna decat in urma cu patru ani?".

Citește și
Samuel L. Jackson
Samuel L. Jackson, sustinator al lui Obama, le spune alegatorilor americani: "Treziti-va dracului! "
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

- Dezbaterea Ronald Reagan-Walter Mondale, la 21 octombrie 1984. Presedintele Reagan are 73 de ani, dar transforma acest "handicap" intr-un atu. "Nu voi transforma varsta in subiect de campanie. Nu voi exploata in sens politic tineretea si lipsa de experienta a adversarului meu", spune el.

- Dezbaterea George Bush-Michael Dukakis, la 13 octombrie 1988. Candidatul democrat scapa ocazia sa dea dovada de sensibilitate. "Daca sotia dumneavoastra, Kitty, ar fi violata si asasinata, ati fi de acord cu pedeapsa cu moartea pentru asasin?", il intreaba un jurnalist. "Nu", raspunde cu raceala Dukakis, dupa care incepe sa insire statistici privind criminalitatea.

- Dezbaterea Bill Clinton-George Bush-Ross Perot din 1992. Pentru prima data, platoul este impartit de trei candidati, iar independentul Ross Perot ia tot. Printr-un ton direct, Perot contrasteaza cu stilul pompos al presedintelui. "Experienta?", ii replica el lui Bush la o intrebare in acest sens. "Da, admit ca nu am experienta necesara sa indatorez tara cu peste patru miliarde de dolari. Din contra, este vorba despre a face ceva, in loc de a nu a face nimic altceva decat a vorbi mereu despre acest lucru, experienta pe care o am".

A treia dezbatere, la 19 octombrie 1992 ramane cea mai urmarita din istorie, cu 97 de milioane de telespectatori.

- Dezbaterea Al Gore-George W. Bush, la 3 octombrie 2000. Vicepresedintele Al Gore exaspereaza telespectatorii printr-o atitudine de tipul premiantul clasei, etalandu-si cunostintele si suspinand zgomotos in timpul raspunsurilor date de republican. "Daca suntem o tara aroganta, vom fi perceputi ca atare, pe cand daca ne vom arata umili vom fi respectati", spune Bush. "Ma ingrijoreaza o supra-angajare a soldatilor nostri in intreaga lume (...). Eu vreau o utilizare judicioasa", adauga el.

- Dezbaterile John Kerry-George W. Bush, la 30 septembrie, 8 si 13 octombrie 2004. Discutiile sunt adesea aprinse, in plin razboi in Irak. "Presedintele nu a gasit arme de distrugere in masa in Irak. in consecinta, si-a transformat campania intr-o arma de inselatorie masiva", spune Kerry, care marcheaza puncte in domeniul politicii externe, dar fara sa creasca in sondaje.

- Dezbaterile John McCain-Barack Obama, la 26 septembrie, 7 octombrie si 15 octombrie 2008, sunt marcate de criza financiara si economica, la doar cateva saptamani dupa falimentul Lehman Brothers. "Domnule senator Obama, eu nu sunt presedintele Bush. Daca vreati sa candidati impotriva presedintelui Bush, trebuia sa va prezentati acum patru ani", spune McCain in a treia dezbatere.

In a doua dezbatere, John McCain le spune telespectatorilor despre o lege favorabila companiilor petroliere "Stiti cine a votat pentru? Nu ati fi ghicit niciodata. Acela", aratandu-l cu degetul, fara sa ii spuna numele, pe Barack Obama, creditat pentru calmul si increderea degajate.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alegeri SUA 2012. Care sunt programele economice ale candidatilor Barack Obama si Mitt Romney
Alegeri SUA 2012. Care sunt programele economice ale candidatilor Barack Obama si Mitt Romney

Crearea de locuri de munca si problema impozitelor se afla in centrul bataliei ideologice dintre Barack Obama si Mitt Romney, relateaza AFP.

Samuel L. Jackson, sustinator al lui Obama, le spune alegatorilor americani:
Samuel L. Jackson, sustinator al lui Obama, le spune alegatorilor americani: "Treziti-va dracului! "

Actorul Samuel L. Jackson, care are reputatia unui "baiat rau" la Hollywood, este un fidel suporter al presedintelui Barack Obama. El a lansat pe internet un mesaj video in care ii indeamna prin cuvinte destul de dure pe alegatorii lenesi sa voteze. 

Bloomberg:
Bloomberg: "Astazi, Mitt Romney a pierdut alegerile prezidentiale". Inregistrarea care il compromite

Mitt Romeny, candidat la alegerile prezidentiale din SUA, a fost surprins intr-o inregistrare cu camera ascunsa spunand despre americani ca 47% dintre ei nu isi platesc taxele la stat si ca asteapta totul de la Guvern. 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.