Alegeri SUA 2012. Care sunt programele economice ale candidatilor Barack Obama si Mitt Romney
Crearea de locuri de munca si problema impozitelor se afla in centrul bataliei ideologice dintre Barack Obama si Mitt Romney, relateaza AFP.
OBIECTIVE
Barack Obama: crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016, prin incurajarea companiilor sa isi "relocheze" productia in Statele Unite, in special prin masuri fiscale. Dublarea exporturilor pentru a sustine piata muncii. Reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei "verzi".
Mitt Romney: crearea a 12 milioane de locuri de munca prin redresarea economiei gratie scaderii impozitelor, dereglementarii, deschiderii unor piete externe si dezvoltarea resurselor petroliere si gaziere americane.
BUGET
Barack Obama: reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani, dintre care 2.000 au fost deja validate. Circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde de economii gratie terminarii razboaielor din Irak si Afganistan.
Mitt Romney: plafonarea bugetului federal la 20 la suta din PIB, fata de 24,4 la suta in 2012. Votarea unei "reguli de aur" in Constitutie. Introducerea necesitatii unei supermajoritati pentru votarea oricarei cresteri a impozitelor in Congres. Suprimarea niselor fiscale (neprecizate) pentru finantarea unei scaderi generale a impozitelor. inlocuirea unui functionar din doi pentru reducerea numarului lor cu 10 la suta. Alinierea salariilor din sectorul public la cele din privat.
IMPOZITE
Barack Obama: majorarea baremului pentru cele doua categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate inainte de mandatul lui George W. Bush (36 la suta si 39,6 la suta). Cresterea impozitului pe profit de la 15 la 20 la suta pentru toti. Reducerea impozitelor pentru companii de la 35 la suta la 28 la suta, respectiv 25 la suta in unele industrii.
Instaurarea "regulii Buffett" care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe ani sa plateasca un impozit de cel putin 30 la suta.
Mitt Romney: reducerea cu 20 la suta a sase bareme de impozit pe venit; nivelul final va scadea de la 10 la 8 la suta pentru transa de venituri scazute, si de la 35 la 28 la suta pentru veniturile mai mari de 388.350 de dolari. Scaderea impozitelor pentru companii de la 35 la 25 la suta, aliniate mediei OCDE. Suprimarea impozitului pe profituri mai mici de 200.000 de dolari.
LOCURI DE MUNCA si FORMARE
Barack Obama: investitii in programe de invatamant si formare profesionala, cu obiectivul ca Statele Unite sa ocupe primul loc in lume in ceea ce priveste persoanele ce detin o diploma in invatamantul superior pana in 2020. Formarea si recrutarea a 100.000 de profesori care sa predea stiinte. Politica marilor lucrari de infrastructura.
Mitt Romney: refacerea programelor de formare federale pentru a le descentraliza. Crearea unor conturi individuale pentru educatie. Cresterea cotelor de vize pentru strainii inalt calificati.