Alegeri SUA 2024. Mark Rutte: NATO trebuie să rămână unită indiferent de cine câştigă alegerile americane
Alianţa Nord-Atlantică va lucra cu învingătorul alegerilor americane, oricare ar fi acesta, şi va face tot ce îi stă în putere pentru a rămâne unită, a promis luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, citat de France Presse.
"Noi vom lucra cu Kamala Harris, vom lucra cu Donald Trump şi ne vom asigura că alianţa rămâne unită", a declarat, la Berlin, olandezul Mark Rutte în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz.
"Nu am nicio îndoială, pentru că este în interesul nostru şi al SUA", a adăugat Rutte, care a preluat în urmă cu o lună conducerea Alianţei Nord-Atlantice de la norvegianul Jens Stoltenberg.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Potrivit lui Rutte, SUA vor rămâne implicate în cadrul NATO."Ei ştiu că dacă Putin reuşeşte în Ucraina, Rusia încurajată se va afla atunci pe flancul nostru estic şi va reprezenta o ameninţare directă pentru teritoriul NATO", a spus el.
"Acesta este motivul pentru care (SUA) sunt implicate în Ucraina, acesta este motivul pentru care sunt implicate în NATO", a adăugat Mark Rutte.
La preluarea mandatului, pe 1 octombrie, Mark Rutte, care a fost anterior prim-ministru al Regatului Ţărilor de Jos timp de 14 ani, a declarat că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor americane.
"Îi cunosc foarte bine pe ambii candidaţi şi am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani", a spus el.
Aşteptat în întreaga lume, rezultatul acestor alegeri prezidenţiale americane ieşite din comun pare imprevizibil cu doi candidaţi total opuşi: Kamala Harris, vicepreşedinta democrată a SUA, care ar putea deveni prima femeie preşedinte, şi miliardarul republican Donald Trump, care visează să revină la Casa Albă.