Reuters: "Societatea romaneasca accepta la scara larga coruptia". Ce scrie presa straina despre rezultatele alegerilor locale
ALEGERI LOCALE 2016. Presa straina scrie despre rezultatele alegerilor locale din Romania.
La aproape un an dupa ce a renuntat la conducerea guvernului, PSD-ul a revenit in forta si a castigat detasat alegerile, potrivit rezultatelor anuntata de exit poll-uri, noteaza Euronews.
Jurnalistii scriu despre victoria Gabrielei Firea pentru Primaria Generala a Capitalei, dar noteaza si ca Nicusor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul, a obtinut un scor-surpriza, reusind sa ia aproximativ 30% din sufragii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Victoria de la alegeri ii da un avantaj PSD-ului la alegerile parlamentare din noiembrie, in timp ce PNL-ul s-a chinuit sa obtina un modest 28% la nivel national, mai scrie Euronews.
Zeci de candidati la alegerile de duminica sunt suspecti de coruptie, iar Bruxelles-ul claseza Romania pe locul al treilea in topul celor mai corupte tari europene, dupa Bulgaria si Italia.
Yahoo si ABC News amintesc ca votul de duminica a venit in contextul in care incendiul din Colectiv, de pe 30 octombrie 2015, a zdruncinat puternic clasa politica si a ridicat din nou in discutie problema coruptiei in randul oficialilor si autoritatilor.
New York Times mentioneaza ca fotoliile de primari din Baia Mare, Brasov si Craiova au fost castigate de politicieni care s-au confruntat cu probleme cu legea si ca actualul primar din Baia Mare, aflat in inchisoare, a obtinut un nou mandat, cu un vot covarsitor.
Reuters face o analiza mai profunda a alegerilor locale din Romania si scrie despre procentul de 37,5% obtinut de PSD la nivel national, dar atrage atentia si asupra unui alt aspect: "Observatorii spun ca PSD, sustinut de cei mai saraci sau mai in varsta dintre romani, au beneficiat de pe urma maririlor de salarii din sectorul public si reducerea taxei pe valoarea adaugata, pe care au apucat sa o introduca in 2015, inainte sa se retraga de la putere, si care a intrat in vigoare la inceputul anului. Victoria social-democratilor ii pune in pozitia de favoriti la alegerile parlamentare din toamna".
"Zeci de candidati sunt subietul unor anchete si, desi legea le permite sa candideze pana la pronuntarea definitiva a instantei, deizia lor de a candida arata spre o acceptare tacita, dar la scara larga a coruptiei de catre societatea romaneasca", mai scriu jurnalistii de la Reuters.