Au mai ramas doua saptamani pana la alegeri. Diferente semnificative la costul buletinelor- ancheta
Am intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru alegerile locale. Mai sunt doua saptamani pana cand vom merge la urne sa ne alegem primarii si consilierii.
In prezent prefecturile atribuie contractele de tiparire a buletinelor de vot, ce-i drept la preturi care difera de la un judet la altul, iar la nivel central se iau masuri ca scrutinul sa fie unul transparent. Printr-un soft special, anul acesta vom putea sesiza on-line toate neregulile si eventualele fraude.
In ziua alegerilor, toate incidentele vor fi raportate intr-un centru operational. Cei de aici vor monitoriza timpul de reactie al autoritatilor, dar si modul in care vor fi solutionate problemele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Concret, in fiecare judet vor exista oameni care se vor ocupa doar de centralizarea neregulilor aparute in cele 18.000 de sectii de votare. Toate vor fi trimise in timp real la Ministerul de Interne.
''Vor fi angrenati 50.000 de angajati ai MAI. MAI va trimite in fiecare judet echipe mixte de ofiteri specialisti, care vor urmari modul de aplicare al prevederilor legale", a declarat Marius Militaru, purtator de cuvant MAI.
In aceasta perioada si tipografiile vor avea mult de lucru.
Prefecturile fac acum licitatii si atribuie contracte pentru buletinele de vot.
Pretul de achizitie difera insa de la un judet la altul. Potrivit gandul.info, desi se foloseste aceeasi hartie, sunt diferente mari intre zone similare ca numar de locuitori.
Iata o comparatie intre Sibiu si Buzau: 1,7 bani, fata de 2,2 bani pe pagina.
In Capitala, in schimb, buletinele au fost tiparite cu pretul cel mai mic din tara - 0.48 de bani. Adica de patru - cinci ori mai putin ca in Salaj, Sibiu, Buzau, Caras Severin si Calarasi.
O explicatie ar fi poate volumul imens al comenzii din Bucuresti: aproape 8 milioane de buletine de vot.
Indiferent de pret, pe 10 iunie merem la vot sa ne alegem primarii si consilierii.
Ca noutate, vor fi declarati primari din primul tur cei care aduna cele mai multe voturi, chiar daca nu obtin jumatate plus unu. Turul doi va avea loc pe 24 iunie, doar daca doi candidati obtin acelasi numar de voturi.
Organizarea alegerilor locale costa Guvernul aproape 100 de milioane de lei, cu o treime mai mult fata de acum patru ani.