Alegeri europarlamentare 2014: Cum influenteaza boicotul rezultatele finale. Europarlamentarii sunt alesi proportional

Alegeri europarlamentare

Europarlamentarii din partea Romaniei isi vor adjudeca mandatul printr-un sistem de vot proportional, astfel incat fiecare optiune a alegatorului, inclusiv absenta de la urne, determina rezultatul final care va stabili ierarhia partidelor.

La alegerile de duminica, 25 mai, fiecare cetatean cu drept de vot are de ales o singura lista de candidati propusa de unul dintre partide ori aliante sau poate opta pentru a vota un singur candidat dintre cei independenti, scrie Mediafax.

In total, 15 formatiuni politice au liste de candidati pentru europarlamentare, adica 572 de candidati aflati pe listele, dar si opt candidati independenti.

Astfel, fiecare partid prezinta pe buletinul de vot optiunea sa de candidati care sa obtina mandatul de cinci ani in Parlamentul European.

Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, PMP, UDMR, PPDD, PNTCD, Forta Civica, PRM, Partidul Noua Republica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Verde, Partidul Alternativa Socialista, Alianta Nationala a Agricultorilor si Partidul Dreptatii Sociale sunt formatiunile care se afla in competitie la scrutinul de duminica.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Candidatii independenti sunt: Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

Potrivit legii, membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

La finalul scrutinului, Biroul Electoral Central va centraliza voturile exprimate atat in Romania, cat si in sectiile de votare din strainatate. BEC este cel care stabileste alocarea celor 32 de mandate de europarlamentari, in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare partid, alianta sau candidat independent.

Atribuirea mandatelor se face in mod proportional prin ceea ce se numeste metoda d'Hondt. Legea pentru organizarea alegerilor europarlamentare stabileste, insa, o serie de criterii care sunt luate in calcul in acest proces de alocare a mandatelor. Astfel, conteaza in aceasta etapa voturile valabil exprimate si doar voturile formatiunilor care au depasit pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate. Partidele care obtin sub 5% nu pot adjudeca mandate de europarlamentar.

Astfel, BEC constata numarul total al voturilor valabil exprimate la nivelul intregii tari, la care se adauga voturile sectiilor din strainatate. Acest numar este impartit la numarul de mandate, 32 in cazul Romaniei, pentru a obtine un coeficient electoral, care inseamna de fapt "cate voturi valabil exprimate sunt necesare pentru un mandat de europarlamentar".

Daca un candidat independent atinge acest coeficient electoral, acesta obtine mandatul de europarlamentar.

De asemenea, numarul de mandate obtinut de partidele sau aliantele care depasesc pragul de 5% este stabilit in functie de numarul de voturi valabil exprimate in favoarea acelei formatiuni politice, raportat la coeficientul electoral.

Adica, de pe lista de candidati a fiecarui partid sau aliante vor intra in Parlamentul European atatia pretendenti cati rezulta din impartirea numarului de voturi castigate la coeficientul electoral. De pe fiecare lista de candidati primii care primesc mandatul sunt cei aflati in fruntea listei partidului.

Efectul acestui sistem electoral proportional este acela ca voturile valabil exprimate obtinute de partidele care nu intrunesc pragul de 5% sunt realocate formatiunilor care depasesc acest prag. Aceste voturi sunt redistribuite, de asemenea, in mod proportional, astfel incat formatiunile care au intrunit cele mai multe optiuni populare beneficiaza de un spor suplimentar la alocarea mandatelor. Totodata, partidele care au obtinut mai putine voturi, dar au depasit pragul electoral, vor primi in mod proportional mai putine voturi.

Un alt efect al sistemului electoral de la europarlamentare este acela ca scrutinul este valabil indiferent de prezenta la urne a alegatorilor, deoarece legea nu stabileste un prag minim de prezenta, cum este in cazul referendumurilor. Acest lucru face ca rezultatul alegerilor europarlamentare, pe fondul unei prezente scazute la urne, sa fie determinat in mare masura de mobilizarea simpatizantilor partidelor politice.

Cu cat vin mai putini alegatori la vot, cu atat ponderea electoratului fidel unor formatiuni determina intr-o mai mare masura rezultatul, astfel incat partidele cu capacitate mai mare de mobilizare a propriilor simpatizanti sunt avantajate.

Potrivit legii de organizare a alegerilor europarlamentare, scrutinul poate fi anulat doar in cazul in care frauda electorala se dovedeste a influenta mecanismul de atribuire a mandatelor.

O eventuala cerere de anulare a alegerilor pentru frauda se poate face numai de catre formatiunile politice sau candidatii independenti care au participat la alegeri, fiind necesara motivarea temeinica a solicitarii si dovezile pe care se intemeiaza.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Vlad Gheorghe: ”Decizie fără precedent în România. Voturile de la alegerile europarlamentare trebuie renumărate”
Vlad Gheorghe: ”Decizie fără precedent în România. Voturile de la alegerile europarlamentare trebuie renumărate”

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunţat, luni, că voturile de la alegerile europarlamentare pentru România ”trebuie renumărate”, potrivit unei decizii a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Partidul REPER a lansat Platforma pentru democraţie, prosperitate şi progres, care cuprinde DEMOS, ACUM şi independenţi
Partidul REPER a lansat Platforma pentru democraţie, prosperitate şi progres, care cuprinde DEMOS, ACUM şi independenţi

Partidul REPER a lansat, marţi, Platforma pentru democraţie, prosperitate şi progres, care cuprinde mai multe partide precum DEMOS, ACUM, dar şi candidaţi independenţi.

Peste 60% dintre români așteaptă îmbunătățiri după alegerile locale. Care sunt așteptările - Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români așteaptă îmbunătățiri după alegerile locale. Care sunt așteptările - Sondaj INSCOP

Mai bine de jumătate dintre români se așteaptă la îmbunătățire a situației din localitatea unde trăiesc în urma alegerilor locale. Românii sunt optimiști și cu privire la reprezentarea României în Parlamentul European.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.