Alegeri europarlamentare 2014: Cum influenteaza boicotul rezultatele finale. Europarlamentarii sunt alesi proportional

Alegeri europarlamentare

Europarlamentarii din partea Romaniei isi vor adjudeca mandatul printr-un sistem de vot proportional, astfel incat fiecare optiune a alegatorului, inclusiv absenta de la urne, determina rezultatul final care va stabili ierarhia partidelor.

La alegerile de duminica, 25 mai, fiecare cetatean cu drept de vot are de ales o singura lista de candidati propusa de unul dintre partide ori aliante sau poate opta pentru a vota un singur candidat dintre cei independenti, scrie Mediafax.

In total, 15 formatiuni politice au liste de candidati pentru europarlamentare, adica 572 de candidati aflati pe listele, dar si opt candidati independenti.

Astfel, fiecare partid prezinta pe buletinul de vot optiunea sa de candidati care sa obtina mandatul de cinci ani in Parlamentul European.

Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, PMP, UDMR, PPDD, PNTCD, Forta Civica, PRM, Partidul Noua Republica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Verde, Partidul Alternativa Socialista, Alianta Nationala a Agricultorilor si Partidul Dreptatii Sociale sunt formatiunile care se afla in competitie la scrutinul de duminica.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Candidatii independenti sunt: Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

Potrivit legii, membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

La finalul scrutinului, Biroul Electoral Central va centraliza voturile exprimate atat in Romania, cat si in sectiile de votare din strainatate. BEC este cel care stabileste alocarea celor 32 de mandate de europarlamentari, in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare partid, alianta sau candidat independent.

Atribuirea mandatelor se face in mod proportional prin ceea ce se numeste metoda d'Hondt. Legea pentru organizarea alegerilor europarlamentare stabileste, insa, o serie de criterii care sunt luate in calcul in acest proces de alocare a mandatelor. Astfel, conteaza in aceasta etapa voturile valabil exprimate si doar voturile formatiunilor care au depasit pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate. Partidele care obtin sub 5% nu pot adjudeca mandate de europarlamentar.

Astfel, BEC constata numarul total al voturilor valabil exprimate la nivelul intregii tari, la care se adauga voturile sectiilor din strainatate. Acest numar este impartit la numarul de mandate, 32 in cazul Romaniei, pentru a obtine un coeficient electoral, care inseamna de fapt "cate voturi valabil exprimate sunt necesare pentru un mandat de europarlamentar".

Daca un candidat independent atinge acest coeficient electoral, acesta obtine mandatul de europarlamentar.

De asemenea, numarul de mandate obtinut de partidele sau aliantele care depasesc pragul de 5% este stabilit in functie de numarul de voturi valabil exprimate in favoarea acelei formatiuni politice, raportat la coeficientul electoral.

Adica, de pe lista de candidati a fiecarui partid sau aliante vor intra in Parlamentul European atatia pretendenti cati rezulta din impartirea numarului de voturi castigate la coeficientul electoral. De pe fiecare lista de candidati primii care primesc mandatul sunt cei aflati in fruntea listei partidului.

Efectul acestui sistem electoral proportional este acela ca voturile valabil exprimate obtinute de partidele care nu intrunesc pragul de 5% sunt realocate formatiunilor care depasesc acest prag. Aceste voturi sunt redistribuite, de asemenea, in mod proportional, astfel incat formatiunile care au intrunit cele mai multe optiuni populare beneficiaza de un spor suplimentar la alocarea mandatelor. Totodata, partidele care au obtinut mai putine voturi, dar au depasit pragul electoral, vor primi in mod proportional mai putine voturi.

Un alt efect al sistemului electoral de la europarlamentare este acela ca scrutinul este valabil indiferent de prezenta la urne a alegatorilor, deoarece legea nu stabileste un prag minim de prezenta, cum este in cazul referendumurilor. Acest lucru face ca rezultatul alegerilor europarlamentare, pe fondul unei prezente scazute la urne, sa fie determinat in mare masura de mobilizarea simpatizantilor partidelor politice.

Cu cat vin mai putini alegatori la vot, cu atat ponderea electoratului fidel unor formatiuni determina intr-o mai mare masura rezultatul, astfel incat partidele cu capacitate mai mare de mobilizare a propriilor simpatizanti sunt avantajate.

Potrivit legii de organizare a alegerilor europarlamentare, scrutinul poate fi anulat doar in cazul in care frauda electorala se dovedeste a influenta mecanismul de atribuire a mandatelor.

O eventuala cerere de anulare a alegerilor pentru frauda se poate face numai de catre formatiunile politice sau candidatii independenti care au participat la alegeri, fiind necesara motivarea temeinica a solicitarii si dovezile pe care se intemeiaza.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Viktor Orban, îndemn pentru oficialii de top ai instituţiilor UE. „Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”
Viktor Orban, îndemn pentru oficialii de top ai instituţiilor UE. „Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”

Oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă, a afirmat Vikor Orban la lansarea campaniei partidului său conservator Fidesz pentru scrutinul european din 6-9 iunie.

Candidaturile depuse de Partidul Diaspora Unită și de Paul Octavian Jurma pentru europarlamentare, respinse de BEC
Candidaturile depuse de Partidul Diaspora Unită și de Paul Octavian Jurma pentru europarlamentare, respinse de BEC

Biroul Electoral Central a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum şi candidatura independentă a lui Paul Octavian Jurma.

Alegeri europarlamentare 2024. Cele mai multe candidate sunt pe listele REPER, AUR şi SOS România
Alegeri europarlamentare 2024. Cele mai multe candidate sunt pe listele REPER, AUR şi SOS România

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt femei, potrivit unui raport publicat de Expert Forum.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.