„Educația nu se oprește niciodată”. Cum pot fi ajutați mii de elevi să își construiască un viitor mai bun

„Educația nu se oprește niciodată”. Cum pot fi ajutați mii de elevi să își construiască un viitor mai bun

Dacă privim către orizontul anului 2030, statul român ar trebui să ajungă la o rată de părăsire timpurie a școlii de cel mult 10% din totalul elevilor.  

În 2020, abandonul școlar, adică părăsirea școlii înainte de absolvire, se situa la 15,6%, iar anii pandemiei au accentuat această problemă. Cu alte cuvinte, în urmă cu doi ani statistica arăta că aproape 16% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au terminat cel mult clasa a VIII-a și nu mai frecventează nicio altă formă de educație. Altfel spus, dintr-o clasă cu 25 de copii patru dintre ei renunțau la școală până să absolve clasa a VIII-a.

Printre soluțiile la care și alte state au apelat pentru a reduce incidența abandonului școlar se numără programele de tip after school, în care elevii primesc sprijin la teme, dar și o masă caldă la școală. Aceasta, deoarece printre cauzele abandonului școlar se numără atât situația materială precară a familiei, cât și rezultatele slabe de la școală.

Conform statisticilor oficiale, azi, unu din patru copii din învățământul gimnazial de la sate renunță la școală înainte de a absolvi clasa a VIII-a. Astfel, România pierde într-un singur an școlar peste 40.000 de elevi din învățământul gimnazial, care nu vor avea niciodată nici măcar un certificat de absolvire. Iar această situație se repetă în fiecare an, cu alte zeci de mii de copii care părăsesc definitiv băncile școlii. Estimările vorbesc de o adevărată catastrofă, cu peste 450.000 de copii care au abandonat școala din 2011 până în prezent.

Pentru a combate abandonul școlar din România, Fundația Nouă ne pasă, organizație neguvernamentală care sărbătorește un deceniu de existență, își propune să investească începând cu următorul an școlar, 2022-2023, peste cinci milioane de lei.

Citește și
Un cuplu de români şi fiica lor au murit în inundaţiile din Spania. Gabi şi Dana au coborât în garaj pentru a-şi lua maşina

 

Ore remediale și mese calde: profesori și elevi, împreună în „Clasa care nu se lasă”

Abandonul școlar este un adevărat flagel al societății și sistemului de învățământ din țara noastră, iar situația s-a agravat în urma pandemiei, așa cum afirmă chiar autoritățile. România este una dintre statele cu cele mai mari rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeană, mult peste media de 9,9% din UE, acest fenomen afectând mai ales școlile și comunitățile din mediul rural. La sate, rata abandonului școlar este de 1,5 ori mai mare decât în mediul urban.

Începând din anul școlar 2022-2023, programul Fundației Nouă ne pasă va cuprinde circa 100 de centre de tip after school înființate în școli de la țară în cadrul noii campanii „Educația nu se oprește niciodată”. În aceste centre, copiii aflați în situație de risc de abandon școlar vor urma ore de educație remedială, pentru a nu rămâne în urmă față de colegii lor. Grupele cuprind maximum 10 copii, iar elevii pot participa în program cel puțin trei ani. De asemenea, acești copii vor primi și câte o masă caldă de trei ori pe săptămână.

Peste 2.400 de elevi sunt deja în program

Această inițiativă de prevenire a abandonului școlar în mediul rural, lansată în anul școlar 2016-2017, aduce împreună profesorii dedicați care se luptă pentru ca niciun copil să nu rămână în urmă și societatea civilă, care intervine acolo unde statul nu reușește să acopere nevoile existente.
Programul „Nouă ne pasă” oferă astăzi sprijin pentru peste 2.400 de elevi și aproape 380 de profesori, aceștia din urmă primind susținere sub formă de instruire de specialitate pentru a face față situațiilor deosebite în care se află copiii care fac educație remedială. Acești copii trebuie aduși încetul cu încetul la nivelul colegilor lor de clasă și au nevoie nu doar de ajutor la materiile școlare, ci și de sprijin psihologic, pentru a căpăta încredere în forțele proprii.

De la lansare, aproape niciunul dintre copiii cuprinși în acest program nu a mai părăsit școala.

Clienții eMAG, solidari cu cauza

„Atunci când educația nu se oprește, evoluăm și ca societate, și la nivel individual. Putem schimba paradigma noastră economică, a unei Românii ca furnizor de mână de lucru ieftină, cu aceea a unui stat cu o populație bine educată, care produce valoare. Dar pentru aceasta trebuie să avem grijă de copiii noștri și să îi ținem în școală. De peste 10 ani suntem implicați în programe de educație remedială alături de Fundația Nouă ne pasă, care a demonstrat că are un impact vizibil în comunitățile unde activează și poate schimba vieți. Pentru un viitor cu oameni responsabili, eMAG își pune la dispoziție platforma pentru donații, pentru ca centrele din programul «Nouă ne pasă» să ajungă în cât mai multe locuri și să îi susținem împreună pe profesorii din «Clasa care nu se lasă»”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

„Le suntem recunoscători tuturor celor care nu au rămas indiferenți la problemele din educație, dar mai ales profesorilor din programul «Nouă ne pasă», care nu s-au lăsat învinși de neajunsuri și au luptat ca fiecare copil care le-a trecut prin clasă să rămână în școală o perioadă cât mai lungă de timp. Datorită lor, rata abandonului școlar este aproape de zero acolo unde avem centre after school”, a declarat Tudor Vlad, Președinte al Fundației Nouă ne pasă.

Fundația Nouă ne pasă finanțează proiecte de educație remedială pentru copiii din mediul rural, centre de sprijinire a copiilor cu performanțe deosebite la matematică, fizică și informatică, proiecte de integrare a sportului în școală și cursuri de programare pentru copii. Fundația oferă de asemenea finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru proiecte educaționale derulate de ONG-uri și școli.

Oricine poate susține programul Nouă ne pasă cu o donație direct din aplicație sau din site pe www.emag.ro/nouanepasa atunci când achiziționează un produs și poate astfel contribui la susținerea orelor de educație remedială pentru copiii cu risc de abandon școlar.

Campania „Educația nu se oprește niciodată” face parte din platforma de sustenabilitate eMAG "Responsabilitatea noastră nu se oprește niciodată" și reprezintă și un omagiu pentru profesorii din programele de recuperare „Nouă ne pasă” dezvoltate de Fundația Nouă ne pasă, care predau în „Clasa care nu se lasă” și care îi învață pe copii că cea mai importantă lecție este aceea de a nu renunța.

„Articol susținut de profesorii din „Clasa care nu se lasă”, un proiect dezvoltat de Fundația Nouă ne pasă și eMAG”

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!

Trăim într-o lume agitată, care ne ține mereu în mișcare.

(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază
(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază

Profi este cel mai mare angajator privat de la noi, cu peste 28.000 de angajați în aproximativ 1.750 de magazine proprii și Partener prezente în aproape 870 de localități urbane și rurale.

(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament
(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament

Pe întreaga durată a lunii octombrie, abonatele (dar și abonații) Regina Maria pot dona mamelor lor mamografia inclusă integral din abonament.

Recomandări
Un cuplu de români și fiica lor au murit în garaj, în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
Un cuplu de români și fiica lor au murit în garaj, în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină

Un cuplu de români și fiica lor au murit în urma inundațiilor din Spania, după ce au coborât în garaj să își scoată mașina și au fost luați de un șuvoi de apă de 2 metri înălțime.

Româncă stabilită în SUA: „În perioada celor 4 ani în care a fost Trump la conducere, am trăit tot timpul cu anxietate”
Româncă stabilită în SUA: „În perioada celor 4 ani în care a fost Trump la conducere, am trăit tot timpul cu anxietate”

De zece ani, prezența lui Donald Trump pe scena politică este una înfricoșătoare, crede o româncă stabilită în Statele Unite.  

8.000 de soldaţi nord-coreeni se află în Kursk. Când ar putea intra în luptă. „Putin verifică reacţia Occidentului”
8.000 de soldaţi nord-coreeni se află în Kursk. Când ar putea intra în luptă. „Putin verifică reacţia Occidentului”

SUA au primit informaţii care arată că „în acest moment” există 8.000 de trupe nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat joi ambasadorul adjunct al SUA la Naţiunile Unite, Robert Wood, în cadrul Consiliului de Securitate.