(P) Strategiile sustenabile ale EGGER - de la reciclarea lemnului uzat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

p

EGGER, unul dintre angajatorii de top din Moldova, este cel mai mare colector și reciclator de lemn uzat din România.

La fabrica din Rădăuți, județul Suceava, compania produce plăci PAL brut și melaminat pentru sectorul mobilierului, precum și plăci OSB, utilizate în construcții și retail, exportate în peste 50 de țări.

Cu rădăcini în Tirol, Austria, EGGER este o afacere de familie ajunsă la a treia generație, înființată în 1961. Grupul gestionează astăzi 22 de fabrici în 11 țări din Europa, America de Nord și de Sud, cu produse distribuite la nivel global în peste 90 de piețe.

În România, EGGER și-a deschis un birou de vânzări în 2004, iar în 2008 a pus bazele uneia dintre cele mai mari fabrici greenfield (de la zero) din țară, la Rădăuți. Investiția de peste 570 de milioane de euro a consolidat rolul companiei ca un pilon esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii Moldovei.

Produsele EGGER sunt validate ca fiind sustenabile prin declarații de mediu verificate extern. Aceste declarații conțin rezultatele evaluărilor ciclului de viață al produselor, oferind informații detaliate care permit planificatorilor, designerilor și arhitecților să compare produsele dintr-o perspectivă ecologică. 100% din plăcile de PAL și OSB sunt reciclabile.

Citește și
De ce a murit Andreea, fiica lui Igor Cuciuc. Rezultatul autopsiei: „A fost operată la Chișinău”

Fabrica din Rădăuți are, în prezent, peste 850 de angajați, majoritatea din județul Suceava, consolidând poziția companiei ca unul dintre principalii angajatori din regiunea Moldovei.

Mai mult, din 2006 până în prezent, operațiunile EGGER din România au generat peste 317 milioane de euro în taxe și impozite locale și naționale.

Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

EGGER desfășoară cea mai extinsă activitate de reciclare a lemnului uzat din România, implementând activ principiile economiei circulare în toate procesele sale. În ultimii 11 ani, compania a reciclat peste 767.000 de tone de deșeuri din lemn, activitate susținută de o rețea eficientă de cinci centre Timberpak localizate în Brașov, Arad, București (Chitila și Cernica) și Cluj-Napoca.

Deșeurile colectate sunt sortate, depozitate și tocate, apoi transportate la unitatea de reciclare de pe platforma industrială EGGER din Rădăuți, care poate procesa anual până la 150.000 de tone de lemn.

În 2023, EGGER a integrat 20% lemn reciclat în plăcile de PAL produse, având ca obiectiv să crească această proporție la 25% până în 2025.

Materialele reciclate provin din surse variate, inclusiv mobilier vechi, paleți deteriorați, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje, deșeuri din construcții și demolări, precum și din sectorul municipal sau biomasă.

Pentru a asigura sustenabilitatea, EGGER integrează atât materii prime primare, cât și secundare în producție. Resturile rezultate din prelucrarea lemnului, precum tocătura, rumegușul și așchiile, alături de deșeurile de la producătorii de mobilă și lemnul reciclat, sunt reutilizate în fabricarea plăcilor de PAL. De asemenea, deșeurile generate pe platforma EGGER din timpul producției sunt colectate, sortate și reintegrate în proces.

Atunci când materialele nu mai pot fi reciclate din motive de calitate, acestea sunt valorificate pentru a genera căldură și electricitate verde în centrala pe biomasă proprie. Astfel, mai mult de jumătate din energia necesară platformei EGGER din Rădăuți provine din surse regenerabile produse la nivel local.

Pentru a valorifica la maximum resursele din lemn, EGGER aplică strategia de utilizare în cascadă, prin care lemnul care nu mai poate fi folosit în producția plăcilor PAL este transformat în energie. Compania se concentrează constant pe reducerea dependenței de combustibili fosili, dezvoltând soluții energetice integrate, eficiente și accesibile.

Astfel, 79% din combustibilul utilizat provine din surse regenerabile, majoritatea fiind biomasă. Peste jumătate din necesarul energetic al platformei este acoperit din surse regenerabile produse local.

Pe lângă lemn, apa este o resursă esențială în procesele de producție ale EGGER. Compania pune accent pe optimizarea consumului și îmbunătățirea calității apei, implementând soluții de reciclare a cantității utilizate. Astfel, EGGER reușește să producă mai multe produse din lemn cu un consum redus de apă, contribuind la protejarea mediului.

Calea EGGER către Net Zero pentru protejarea și conservarea viitorului

Ca producător responsabil, EGGER și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Obiectivul Net Zero până în 2050 presupune eliminarea emisiilor într-un ritm egal cu cel în care sunt generate.

Pentru a atinge acest obiectiv, EGGER a implementat o strategie cuprinzătoare la nivelul întregului grup, concentrându-se pe reducerea emisiilor, nu pe compensarea lor. În România, compania și-a stabilit câteva obiective de mediu principale pentru viitor, printre care se numără și o reducere de 15% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 2018; scăderea consumului specific de energie cu 10% până în 2030 sau reducerea deșeurilor menajere cu 10% până în 2025, ambele raportate la 2018.

Investiții de peste 6 milioane de euro în proiecte CSR

Parte din misiunea EGGER este și implicarea în dezvoltarea comunităților, astfel încât angajații companiei și familiile lor să beneficieze de servicii de calitate în toate domeniile importante. Aceste proiecte acoperă domenii cheie precum educația, sănătatea, cultura și sportul.

În 2023, EGGER a investit peste 1 milion de euro în proiecte CSR menite să sprijine comunitatea din județul Suceava.

În cei 15 ani de prezență în România, compania a alocat peste 6 milioane de euro pentru inițiative sociale, contribuind, astfel, semnificativ la dezvoltarea și susținerea comunității locale.

Cuvinte cheie recomandate: EGGER, economie circulară, reciclare lemn, sustenabilitate, PAL, OSB, energie verde, ISO 14001

Articol recomandat de sport.ro
România, caz unic! Ce apare pe site-ul UEFA în grupa tricolorilor după scandalul de la meciul cu Kosovo
România, caz unic! Ce apare pe site-ul UEFA în grupa tricolorilor după scandalul de la meciul cu Kosovo

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele
(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele

MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, devine pionier al transformării spitalului dintr-un spațiu al vindecării într-unul care îmbină medicina, educația și arta.

(P) Sustenabilitate în mișcare: 700 de tone de CO2 reduse și călătorii cu Tesla de la 15 lei
(P) Sustenabilitate în mișcare: 700 de tone de CO2 reduse și călătorii cu Tesla de la 15 lei

În ultimele zece luni, Blue a atins un nou punct de referință în călătoria sa – o comunitate de 170.000 de utilizatori care ne aleg zilnic pentru nevoile lor de transport.

(P) Participă la concursul Tchibo Cafissimo și câștigă un start perfect pentru diminețile tale! Reguli și premii
(P) Participă la concursul Tchibo Cafissimo și câștigă un start perfect pentru diminețile tale! Reguli și premii

Vești bune pentru iubitorii de cafea! În perioada 11-24 noiembrie, Tchibo aduce un nou concurs în cadrul căruia oferă participanților șansa de a câștiga premii speciale, perfecte pentru momentele de răsfăț din fiecare dimineață.

Recomandări
Experţii pun la îndoială eficacitatea atacurilor cu ATACMS asupra Rusiei dacă acestea se limitează la regiunea Kursk
Experţii pun la îndoială eficacitatea atacurilor cu ATACMS asupra Rusiei dacă acestea se limitează la regiunea Kursk

Experţii s-au arătat sceptici cu privire la impactul pe care decizia SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete ATACMS împotriva anumitor ţinte militare în interiorul Rusiei îl va avea asupra evoluţiei războiului, relatează EFE.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.

Poșta Română face un anunț șocant: ”Vom închide toate oficiile poștale”. Ce se va întâmpla cu zecile de mii de angajați
Poșta Română face un anunț șocant: ”Vom închide toate oficiile poștale”. Ce se va întâmpla cu zecile de mii de angajați

Poșta Română va închide în următorii ani toate oficiile sale poștale, a anunțat directorul general Valentin Ștefan. Potrivit acestuia, compania de stat cu 24.000 de angajați le mai ține acum deschise din datoria morală față de lucrătorii cu vechime.