(P) O băutură cu o tradiție de 6 secole a devenit elixirul oamenilor activi de astăzi. Tu o consumi?
Conform estimărilor, peste 1 miliard de oameni din întreaga lume beau zilnic cafea.
Originară din Etiopia, cafeaua a fost descoperită, conform legendei, de păstorul de capre Kaldi, care a observat cum caprele sale deveneau energice după ce consumau fructele plantei Coffea.
De-a lungul secolelor, cafeaua a devenit populară în Orientul Mijlociu și Europa, ajungând astăzi să fie cultivată în peste 70 de țări tropicale. Brazilia, Vietnam, Columbia și India sunt lideri în producția globală de cafea. În ceea ce privește consumul, țările scandinave, precum Finlanda și Norvegia, se află în top datorită iernilor lungi și reci, iar în SUA, consumul mediu este de aproximativ trei cești pe zi.
În România, în special în marile orașe, cafeaua de specialitate a devenit o experiență esențială a fiecărei zile. La primele ore ale dimineții, în pauzele de la muncă, la brunch-urile cu prietenii sau în popasurile dintr-o călătorie lungă, cafeaua ne însoțește și ne alimentează cu energie în momentele cele mai importante. Dar ce stă la baza unei cafele de calitate?
Compoziția cafelei este unul dintre cei mai importanți factori pentru un gust bun. Cafeaua provine din boabele arborelui de cafea, cultivate în regiuni tropicale și subtropicale, iar cele mai comune tipuri de boabe sunt Arabica și Robusta, fiecare având caracteristici distincte.
Arabica este cunoscută pentru aroma sa complexă și gustul mai fin, având un conținut mai redus de cofeină, în timp ce Robusta se distinge prin gustul său mai puternic și mai amărui, cu un conținut mai ridicat de cofeină.
Vestea bună pentru iubitorii de cafea este însă că nu trebuie să facă o alegere. Blendurile de cafea oferă o experiență echilibrată și sunt astăzi ușor de achiziționat în orice moment al zilei sau chiar al nopții, de exemplu atunci când alimentăm mașina pentru o călătorie lungă, într-o stație OMV.
Procesul de prăjire are un impact major asupra gustului final al cafelei. Există diferite niveluri de prăjire, de la prăjirea ușoară la cea foarte închisă.
Prăjirea ușoară păstrează mai multe din aromele originale ale boabelor și are o aciditate mai ridicată. Prăjirea medie oferă un echilibru între aromă, aciditate și corp, iar prăjirea închisă reduce aciditatea și conferă cafelei un gust mai intens și mai amărui.
Cafeaua VIVA Classic Selection, disponibilă în stațiile OMV, este realizată din boabe de cafea atent selecționate și prelucrate în prăjitoriile tradiționale Gimoka, situate în zona pitorească a lacului Como. Aroma unică și echilibrată, 80% Arabica (din Brazilia) și 20% Robusta (din India) reflectă peste 30 de ani de experiență în arta prăjirii cafelei. Dar ce sunt 30 de ani atunci când zi de zi, atât de mulți dintre noi căutăm însetați acele 5 minute libere în care să savurăm cafeaua preferată?
Dacă până acum ai descoperit că la baza unei cafele de calitate este întotdeauna multă știință, acum te invităm să te gândești mai bine la felul în care te simți atunci când bei o cafea bună.
Mulți oameni consumă cafea pentru efectul său energizant, pentru îmbunătățirea atenției sau a performanței cognitive. Dar poate cel mai bun efect al unei cafele speciale este energia pentru planuri mai mari și mai ambițioase, pentru vise puse în practică aici și acum. Așa că, dacă așteptai un semn să începi acel proiect important sau să pleci în călătoria pe care ți-o imaginezi de ani de zile, VIVA Classic Selection te îndeamnă să-ți cucerești ziua prin cel mai nou blend de cafea prăjit deschis, cu note de fructe uscate și ciocolată cu lapte, o cremă îmbietoare de culoare alunelor prăjite și o consistență catifelată.
Indiferent de motivul pentru care alegem să bem cafea, este fascinant să vedem cum această băutură s-a transformat de-a lungul secolelor într-o aventură gustativă și culturală, care ne îmbogățește viața cu fiecare înghițitură și ne provoacă să dăm frâu liber marilor idei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
03-06-2024 11:42
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.