(P) Infarct la 30 de ani. De ce a scăzut vârsta la care apar problemele cardiace în România
În România, două din trei decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Aceste afecțiuni fac de trei ori mai multe victime decât cancerul.
Vestea alarmantă este că în ultimii ani, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare, iar medicii cardiologi se confruntă cu numeroase cazuri de infarct la vârste sub 40 de ani.
”Infarctul miocardic acut este un proces patologic complex care constă în ocluzia bruscă a uneia dintre arterele care iriga inima. Prin urmare, zona inimii care este vascularizată de acel vas (prin care circulatia sangelui este blocată) devine o zonă nefuncțională (infarctată)” explică dr Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.
De-a lungul vieții, pe pereții arterelor inimii se adună depuneri de calciu, colesterol și alte grăsimi. Aceste depuneri fac dificilă circulația sângelui și, în anumite cazuri, o blochează complet. Atunci când vasul de sânge este blocat are locul infarctul miocardic. Mușchiul cardiac nu mai primește sânge cu oxigen și începe să se necrozeze - să moară. Procesul prin care acești produși se depun pe artere se numește ateroscleroză. Acesta este un proces de durată și poate progresa lent, pe o durată de zeci de ani, sau rapid.
Potrivit medicului Iulian Călin, există o serie de factori care, combinați, contribuie la formarea și progresul aterosclerozei, până la apariția unui infarct. Printre acești factori se numără istoricul familial (atunci când în familie sunt rude de gradul I care au suferit un infarct la o vârstă mai mică de 55 ani pentru sexul masculin și sub 65 de ani la sexul feminin), fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele peste valorile normale, diabetul zaharat sau stresul. Totodată, bărbații sunt mult mai predispuși la această afecțiune în comparație cu femeile, în special până la vârsta de 50 de ani.
”Infarctul miocardic acut este o boală gravă și cu mortalitate mare care a început să aibă o incidență crescută și la varste tinere, în special la barbați activi, cu vârsta pâna în 40 de ani. Dacă ne întrebăm de ce, răspunsul e simplu și îl găsim în factorii de risc enumerați mai sus. Cu cât un pacient combină mai mulți factori – e diabetic, are hipertensiune, e stresat, fumează, are o dietă dezechilibrată care îi crește nivelul de colesterol din sânge - cu atat riscul de a face infarct miocardic crește. Recunoaștem în această desciere portretul multor bărbați tineri” spune dr. Iulian Călin.
Din fericire, medicina modernă a evoluat, iar infarctul miocardic acut poate fi tratat acum minim invaziv. Condiția este ca pacientul să ajungă de urgență la o unitate medicală dotată cu angiograf, pentru a beneficia de o angioplastie coronariană.
”Tratamentul constă în desfundarea vasului de sânge blocat. Intervenția pentru desfundarea vasului de sânge se face prin puncționarea unei artere perferice (radială sau femurală), întroducerea unui tub subțire și, cu ajutorul unui aparat numit angiograf, care ghidează mișcările medicului se ajunge până la inimă. Acolo, se poate vedea ce vas este înfundat. Uterior se poate introduce la nivelul blocajului o mică proteză ce poartă denumirea de stent, care va menține vasul deschis și va permite reluarea fluxului sanguin” explică dr. Călin.
Echipa de medici cardiologi de la ARES a realizat de-a lungul timpului peste 10.000 de proceduri minim invazive, dintre care 12 în premieră națională.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.