(P) Groapa de gunoi Glina, o nouă poluare cu iod radioactiv

ecosud

Un nou pericol de poluare, de această data cu iod radioactiv, pentru localnicii din jurul gropii de gunoi Glina, mai ales pentru cei care au case și gospodarii aflate la mai puțin de 100 de metri față de acest focar.

Pericol pentru gospodăriile aflate la o distanță de sub 100 de metri de focar

Patronii și administratorii gropii de gunoi Glina condamnați pe 31 ianuarie 2019 la 5 ani de închisoare de un Tribunal din Roma

În urmă cu puțin timp a avut loc o poluare cu iod radioactiv anunțată chiar de către societatea Ecorec SA care administreaza groapa de gunoi Glina și care informa prin adresa nr. 877/22.10.2018 agenții economici și Primaria Sectorului 2 că au fost aduse în incinta gropii de gunoi Glina deșeuri care conțin iod radioactiv, încălcându-se legislația în vigoare.

Conform specialiștilor, iodul radioactiv reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor prin fenomenul de răspândire a izotopilor radioactivi eliberați în atmosferă la o distanță de sub 1000 metri față de case și gospodării.

Citește și
Unde se pot duce voturile lui Călin Georgescu la parlamentare. Analist: „Există probleme”

Autoritățile române nu au comunicat nicio măsură până în prezent pentru detectarea creșterii nivelului de iod radioactiv în zona limitrofă, știind cu toții că sunt gospodării și case aflate la mai puțin de 70 de metri, față de cei 1000 de metri prevăzuți de lege, de groapa de gunoi Glina, care reprezintă focarul de poluare.
Poluarea cu iod radioactiv face parte dintr-un șir de poluări interminabile și incendii care au avut loc la groapa de gunoi Glina, ultima poluare care a fost puernic mediatizată fiind cea legată de deșeurile toxice provenite de la Aro Câmpulung care au fost amestecate cu deșeurile municipale. Autoritățile române nu au luat măsuri pentru protejarea locuitorilor din jurul gropii de gunoi Glina dar și a bucureștenilor din cartierele limitrofe și, mai mult, pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov exista procedura pentru reinnoirea/prelungirea autorizaţiei ECOREC SA.

Studiile de mediu și analizele prezentate de către Ecorec SA, administratorul gropii de gunoi Glina Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, în vederea reautorizării, prezintă informaţii evident false. Astfel, pe lângă analiza solului și a apei, asupra cărora planează suspiciuni la o simplă analiză logică, se susţine în cadrul studiului de impact faptul că este posibilă și legală amplasarea unei gropi de gunoi la sub 100 de metri de locuinţele oamenilor, față de 1000 de metri, conform legii. Acceptarea unor asemenea argumente puerile și neaplicarea cu bună știință a unor prevederi legale exprese constituie în mod evident o infracţiune.

Direcția de Sănătate Publică prin adresa nr 6679/4.10.2018 a specificat faptul că nu se respectă zona de protecție sanitară din cauza prezenței caselor de locuit la o distanță de sub 100 de m de gropa de gunoi Glina, față de 1000 m distanța obligatorie prevăzută de lege.

Reautorizarea gropii de gunoi Glina reprezintă un pericol enorm pentru sănătatea comunității locale din jurul gropii de gunoi dar și pentru sănătatea bucureștenilor care sunt expuși oricând la contaminări, intoxicații, radiații și alte daune provenite din acest focar.

Având în vedere existența caselor și a gospodăriilor la o distanță de circa 70 de metri de groapa de gunoi Glina, dar și legea în vigoare care obligă amplasarea gropilor de gunoi la o distanță de minim 1000 de metri față de casele locuite, funcționarii publici care promovează reautorizarea gropii de gunoi Glina pot comite infracțiuni grave atât prin nerespectarea legii cât și față de populația pe care o vor supune la noi pericole viitoare ca urmare a acestei reautorizări sau pot comite un act cetățenesc de onoare, prestigiu și legalitate prin respingerea reautorizării acestei gropi de gunoi.

O dovadă de transparență, detașare și luare de poziție au dovedit-o funcționarii publici ai Direcției de Sănătate Publică, aflați în subordinea Ministerului Sănătății, care prin adresa nr. 6679/4.10.2018 au informat că nu se respectă zona de protecție sanitară privind funcționarea gropii de gunoi Glina toți participanții la ședințele tehnice privind reautorizarea respectiv: Consiliul Judetean Ilfov, Prefectura Ilfov, Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov, Institutul pentru Situații de Urgență Ilfov, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General Ilfov, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Institutul Teritorial de Munca Ilfov.

Funcționarii publici care au în mână reautorizarea gropii de gunoi Glina, au obligația să-și îndeplinească cu profesionalism și în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu și să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice ori prestigiului corpului funcționarilor publici.

Există și posibilitatea ca acești funcționari publici să sprijine inițiativele privind protecția sănătății oamenilor, să respecte legea și să interzică această reautorizare care ar reprezenta coșmarul multor viețuitori din zonele limitrofe ale gropii de gunoi Glina și ai celor din cartierele bucureștene mărginașe.

În timp ce pe site-ul APM Ilfov se derulează procedura de reautorizare a gropii de gunoi Glina, autoritățile italiene au decis să sprijine închiderea acestui focar de poluare și, în data de 31.01.2019, Tribunalul din Roma a decis arestarea administratorilor și patronilor gropii de gunoi Glina, conform comunicatelor din presa internațională și de pe newsweek.ro.

În aceste comunicate se evidențiază faptul că un grup infracțional constituit din 5 persoane, care includ administratorii gropii de gunoi Glina și patronii ECOREC SA, au intrat la inchisoare în Italia deoarece, sub acoperirea volatilă a afacerilor cu deșeuri de la periferia Bucureștiului, au făcut spălare de bani, provenți din surse dubioase din zona peninsulei.

Acțiuna de depistare a infracționalității de la groapa de gunoi Glina și de la Ecorec SA, a fost condusă de Sergio De Caprio, carabinierul care a reușit arestarea mai multor infractori celebri italieni. De Caprio s-a concentrat asupra caracatiței constituite de ECOREC la groapa de gunoi Glina, săpând inclusiv în dedesupturile financiare ale concesiunii gropii de gunoi.

Conform legislației italiene, statul confiscă nu numai toți banii obtinuți din activitățile de spălare a banilor, ci dispune sechestru și asupra bunurilor deținute de firma/firmele prin care au trecut banii clandestini și, prin urmare, groapa de gunoi Glina va intra sub sechestrul statului italian.

Succesul carabinierului De Caprio s-a concretizat în data de 31.01.2019, când a fost demonstrată vinovăția administratorilor și patronilor ECOREC SA și a fost decisă condamnarea acestora.

Autoritățile din România trebuie să urmeze exemplul autorităților italiene, să-și facă datoria, să respecte statutul funcționarului public, să protejeze sănătatea populației limitrofe gropii de gunoi Glina dar și pe cea a bucureștenilor aflați în cartierele din jurul acestui focar de poluare și să dea dovada de transparență.

Asociația A.E.D.E este o asociație apolitica, are ca scop implicarea în promovarea și apărarea intereselor cetăţenilor în vederea creşterii calității vieţii conform standardelor europene și al asigurării unui mediu de viață sănătos, promovarea proiectelor de interes local și regional, educaţie, sănătate, protecţia mediului, spații verzi și asigurarea treansparenței instituţiilor în fața cetăţeanului.

Asociaţia noastră activează la nivel național și are reprezentanţi în comunele Popeşti Leordeni, Glina și Berceni, unde este amplasată groapa de gunoi Glina. Reprezentanţii asociaţiei din comunele menţionate se asigură că în comunitatea lor sunt respectate drepturile și interesele cetăţenilor.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar

L’OR Espresso, brand premium din portofoliul JDE Peet’s, desfăşoară între 27 Octombrie și 22 Decembrie o campanie de consumatori.

(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024
(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024

Într-un moment special din cadrul Galei „110 ani de Olimpism în România”, Toyota România a celebrat excelența sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice Paris 2024, oferindu-le câte un automobil Toyota Hybrid, ca recunoaștere a performanțelor lor.

(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER din Rădăuți, parte a grupului internațional EGGER, reprezintă un model de referință în România pentru integrarea conceptelor de economie circulară și sustenabilitate în industria prelucrării lemnului.

Recomandări
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Cod galben de ninsori în 11 judeţe, vineri şi sâmbătă. Informare de vreme rea, în cea mai mare parte a ţării
Cod galben de ninsori în 11 judeţe, vineri şi sâmbătă. Informare de vreme rea, în cea mai mare parte a ţării

ANM a emis, joi, o atenţionare Cod galben de ninsori, valabilă până sâmbătă dimineaţa în zone din 11 judeţe, precum şi o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, în restul ţării.  

România cumpără blindate de 1 miliard de euro de la Otokar. Ce prevede contractul încheiat de MApN
România cumpără blindate de 1 miliard de euro de la Otokar. Ce prevede contractul încheiat de MApN

România va cumpăra blindate ușoare COBRA II în valoare de peste 1 miliard de euro de la compania turcească Otokar. Potrivit contractului, cea mai mare parte din cele 1.059 de blindate vor fi fabricate în România.