(P) Cum să scapi definitiv de ochelari cu cea mai avansată operație cu laser din lume, în Cluj și la Tg. Mureș

(P) Cum să scapi definitiv de ochelari cu cea mai avansată operație cu laser din lume, în Cluj și la Tg. Mureș

La un moment dat, cu toții vom ajunge în viață să avem probleme cu vederea. Pentru mulți dintre noi, portul ochelarilor începe de la o vârstă fragedă și continuă în anii maturității.

Alții se vor confrunta cu realitatea faptului că vederea se degradează inevitabil cu vârsta.

Nu contează starea generală de sănătate sau bagajul genetic; mai devreme sau mai târziu, în copilărie sau la vârsta de adult, fiecare dintre noi va trebui deci să aleagă o soluție pentru a vedea bine, respectiv una dintre cele trei variante de corecție a vederii: ochelari, lentile de contact sau intervenția chirurgicală.

Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale. Alegerea îi aparține pacientului, de comun acord cu medicul oftalmolog. Doar medicul poate recomanda soluția cea mai potrivită, în funcție de datele medicale ale pacientului.

O soluție modernă, operația de corecție a dioptriilor cu laser, poate rezolva practic orice defect de vedere de tip refractiv pentru pacienții cu vârsta între 18 și 40 de ani – de la miopie la hipermetropie sau astigmatism miopic. Există chiar și varianta pentru presbiopie, pentru pacienții de peste 40 de ani care nu mai văd bine nici la distanță, nici de aproape.

Citește și
ciresi infloriti tokyo
Cireșii din Japonia au înflorit cu aproape două luni mai devreme decât ar fi normal. Fenomenul alarmează experții
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Am discutat cu doctorul Teodor Holhoș, chirurg oftalmolog cu peste 30.000 de operații la activ și fondator al Rețelei de Clinici de Oftalmologie „Dr. Holhoș”, despre opțiunile clasice ca ochelarii și lentilele de contact, precum și despre ce aduc în plus față de acestea operațiile cu laser.

Am vorbit, de asemenea, și despre SMILE Pro, cea mai avansată, mai rapidă și mai sigură intervenție de acest tip din lume. Dr. Teodor Holhoș se numără printre foarte puținii medici din România care realizează operația SMILE Pro, în prezent cea mai avansată intervenție chirurgicală de corecție a dioptriilor din lume, în cele șase clinici „Dr. Holhoș” din Alba Iulia, Sibiu, Mediaș, Turda, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Ochelari: siguri și eficace, dar cu limite

Ochelarii pot corecta cea mai mare parte a defectelor de refracție (cu excepția cataractei și, parțial, a presbiopiei), sunt accesibili și perfect siguri pentru utilizatori. Pentru copii sunt singura opțiune viabilă, deoarece ochii celor mici sunt în dezvoltare.

Ochelarii implică însă niște costuri care pot fi semnificative pe termen lung. Costurile cresc în funcție de marca de rame (cele „de designer” pot fi foarte scumpe), de tipul de lentile prescris, de viteza cu care evoluează dioptriile și de frecvența cu care utilizatorul schimbă ochelarii din cauza uzurii. De asemenea, portul ochelarilor nu este în general compatibil cu practicarea sporturilor, iar în unele situații cum ar fi condusul, câmpul vizual limitat poate fi o problemă. Și oricine poartă ochelari știe ce înseamnă aceasta iarna, când lentilele se aburesc, sau pe ploaie, când devin complet inutili. Nu mai vorbim de sporturi care implică la rândul lor portul de ochelari, cum sunt schiul sau înotul.

Lentile de contact: eficace, dar scumpe și cu riscuri

În ceea ce privește lentilele de contact, pe termen lung acestea sunt soluția cea mai costisitoare dintre toate, însă au avantajul că oferă o corecție precisă a vederii și un câmp vizual normal. Însă portul lentilelor de contact pe termen lung este asociat cu un risc semnificativ crescut de a dezvolta infecții ale corneei, mai ales în cazul în care nu sunt respectate cu strictețe regulile de igienă sau dacă utilizatorul se duce la culcare fără să își scoată în prealabil lentilele. De asemenea, ele nu pot fi folosite în locuri precum sauna sau în timpul practicării unor sporturi precum înotul. Un efect secundar frecvent întâlnit este așa-numitul sindrom de ochi uscat, care se asociază cu iritația corneei.

Operația cu laser: o soluție mai scumpă, dar sigură

Intervențiile chirurgicale cu laser pentru corectarea așa-numitelor erori de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia) au apărut acum circa 40 de ani, perioadă în care au ajuns să fie folosite pe scară largă.

Deși au un cost inițial mare, fiind realizate cu ajutorul unor roboți chirurgicali foarte sofisticați, operațiile cu laser au mai multe avantaje.

În primul rând, rezultatele sunt excelente. „În circa 99% din cazuri acuitatea vizuală este restabilită cel puțin la nivelul la care pacientul poate conduce mașina fără ochelari”, explică dr. Teodor Holhoș.

În al doilea rând, operațiile cu laser corectează definitiv vederea, cel puțin până ce, inevitabil, vederea începe să se degradeze odată cu vârsta. „Aceasta se întâmplă cam după vârsta de 40 sau 50 de ani, atunci când pacientul începe să resimtă nevoia de ochelari pentru a putea citi”, spune medicul. Cauza este pierderea elasticității cristalinului odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care pentru persoanele de vârsta a doua se recomandă fie ochelarii, fie un alt tip de operație, cea de înlocuire de cristalin.

În al treilea rând, pe termen lung costurile operației sunt avantajoase. Pentru cineva care beneficiază de o operație de corecție a dioptriilor cândva după vârsta de 18 ani (ideal după 21 de ani, când dioptriile se stabilizează), costul operației este mai mic decât cel al portului ochelarilor timp de 20-30 de ani după aceea. După operație, pacientul nu trebuie să țină niciun regim special de viață, nevoia de a purta ochelari fiind complet eliminată până târziu în viață.

Cea mai sigură și mai rapidă operație laser din lume, disponibilă în Clinicile „Dr. Holhoș”: SMILE Pro

Nu toate operațiile laser de corectare a dioptriilor seamănă între ele. În ceea ce privește rezultatele, diferențele sunt minore; practic toate intervențiile care se realizează în acest moment, de la PRK la LASIK, FemtoLASIK și SMILE Pro – corectează cam la fel de bine defectul de vedere în sine.

„Toate operațiile din chirurgia refractivă au același obiectiv, respectiv modificarea curburii corneei, acea capsulă transparentă care învelește ochiul, pentru a corecta modul în care lumina este focalizată pe retină”, spune dr. Holhoș.

În acest scop, există diferite proceduri chirurgicale, fiecare cu avantajele și riscurile lor. Tehnicile mai vechi, cum ar fi PRK și diferitele variante de LASIK, sunt însă destul de invazive: de exemplu, prima constă în „șlefuirea” cu laser a suprafeței corneei. Dezavantajele acestei tehnici sunt perioada lungă de restabilire a vederii (câteva săptămâni), durerea postoperatorie și riscul de apariție a infecțiilor corneei.

În tehnicile LASIK, chirurgul decupează din cornee un „căpăcel” numit lambou, pe care îl dă la o parte pentru a „șlefui” stratul interior al corneei, păstrând astfel suprafața acesteia relativ intactă. Dezavantajul este însă un risc crescut de complicații, inclusiv de desprindere a lamboului la persoanele active sau care fac sporturi de contact (box, lupte, judo, karate etc.).

Pe de altă parte, spune dr. Teodor Holhoș, „SMILE Pro este procedura cel mai puțin invazivă care există în acest moment în lume, cea mai rapidă și cea mai sigură, care se face cu un robot chirurgical foarte avansat, dezvoltat de grupul ZEISS în colaborare cu London Vision Clinic.

În SMILE Pro, decupăm cu laserul o lamelă (numită lenticulă) chiar în interiorul corneei, fără să facem nicio tăietură la suprafață. Extragem apoi lenticula printr-o incizie foarte mică, de circa 2 până la 4 mm. Excizia, adică «decuparea» lenticulei, durează doar aproximativ 7 secunde, ceea ce scade foarte mult riscurile intraoperatorii. Asta înseamnă un confort mult mai mare pentru pacient, pentru că operația se termină foarte repede. Practic, scăpăm de ochelari fără niciun stres, fără dureri după operație, fără tratament postoperator de lungă durată și cu recuperarea integrală a vederii începând chiar de a doua zi.”

De ce este recomandată operația SMILE Pro?

SMILE Pro este o operație foarte sigură, cu riscuri minime pentru pacient, deoarece intervenția efectivă durează doar circa 7 secunde. După operație, riscurile de complicații sunt de asemenea reduse, deoarece suprafața corneei rămâne intactă.

Ce defecte de vedere corectează operația SMILE Pro?

• Miopie, până la -10 dioptrii

• Astigmatism miopic, până la -5 dioptrii

• Miopie și astigmatism miopic, până la -15 dioptrii (combinat)

• Hipermetropie (în curând)

Cine poate face operația SMILE Pro?

Oricine este eligibil pentru o operație cu laser de reducere a dioptriilor poate beneficia de SMILE Pro. „Nu există condiții sau restricții speciale în afara acelora care sunt valabile pentru toate operațiile cu laser: vârsta de peste 18 ani, preferabil peste 21; defect de vedere (miopie, astigmatism etc.) stabil, nu în evoluție; fără boli cronice asociate precum diabet sau glaucom; fără afecțiuni precum keratoconus, o subțiere a corneei care duce la deformarea ochiului”, spune dr. Holhoș.

De asemenea, operația cu laser este contraindicată în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare, deoarece modificările hormonale pot afecta temporar acuitatea vizuală. Operația se poate face doar după stabilizarea defectului de vedere.

Operația SMILE Pro este dureroasă?

Nu. După operație, nu veți resimți decât un disconfort ușor și temporar. Medicul vă va prescrie un tratament de scurtă durată cu picături, pentru a preveni infecțiile locale. În prima lună de după operație se recomandă administrarea periodică de picături – așa-numitele „lacrimi artificiale” – pentru a combate apariția iritațiilor, un efect secundar temporar al intervențiilor cu laser.

Am nevoie de operație la ambii ochi. Pot face operația la amândoi ochii în aceeași zi?

Da, spune dr. Holhoș, „operația Smile Pro se face în aceeași ședință la amândoi ochii, pe rând. Practic, pacientul vine cu ochelari și pleacă fără.”

Unde se poate face operația SMILE Pro?

În prezent, operația este disponibilă doar cu programare prealabilă la clinicile „Dr. Holhoș” din Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Această intervenție este realizată numai de către dr. Teodor Holhoș.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
„Să am mâncare și pachet la grădiniță”. Cazul dureros al unei familii cu 4 copii din Iași. Locuiesc într-o casă dărăpănată
„Să am mâncare și pachet la grădiniță”. Cazul dureros al unei familii cu 4 copii din Iași. Locuiesc într-o casă dărăpănată

Cu 4 copii locuiesc într-o casă dărăpănată din Iași, pe care cu greu o încălzesc și abia au ce pune pe masă. Este povestea dureroasă a doi părinți care, cu lacrimi în ochi, spun că au nevoie de ajutor pentru a le putea oferi micuților un viitor.

Cireșii din Japonia au înflorit cu aproape două luni mai devreme decât ar fi normal. Fenomenul alarmează experții
Cireșii din Japonia au înflorit cu aproape două luni mai devreme decât ar fi normal. Fenomenul alarmează experții

Tradiționala înflorire a cireșilor din Japonia este o bucurie pentru ochi și suflet, dar în acest an fenomenul îi alarmează pe experți. Și asta pentru că în Tokyo cireșii au înflorit cu 6-7 săptămâni mai devreme decât ar fi normal.

„Suntem toată noaptea de priveghi”. Localități din Bistrița-Năsăud, măturate de inundații după ce un râu s-a revărsat
„Suntem toată noaptea de priveghi”. Localități din Bistrița-Năsăud, măturate de inundații după ce un râu s-a revărsat

Zeci de curți, grădini, hectare întregi de teren și drumuri au fost acoperite de ape luni-noapte în Bistrița-Năsăud. Două localități au fost măturate de inundații și oamenii nu au închis un ochi de teama șuvoaielor.

Probleme mari de sănătate pentru Franz Beckenbauer. Legenda fotbalului german nu mai vede cu un ochi
Probleme mari de sănătate pentru Franz Beckenbauer. Legenda fotbalului german nu mai vede cu un ochi

Franz Beckenbauer, 78 de ani, care nu a mai apărut în public în ultima vreme, se confruntă cu probleme de sănătate. Fratele său, Walter a spus, într-un trailer pentru un documentar despre fostul mare fotbalist german, că acesta "nu se simte bine".

 

Un băiat din Vaslui a rămas aproape orb după ce alt copil a aprins o petardă într-o sticlă. Bilanțul negru al pocnitorilor
Un băiat din Vaslui a rămas aproape orb după ce alt copil a aprins o petardă într-o sticlă. Bilanțul negru al pocnitorilor

Mai mulți copii au ajuns la spital după ce ei, sau prieteni de-ai lor, au folosit artificii și petarde! Un băiat de 13 ani din Vaslui și-a pierdut vederea la un ochi, după ce alt copil a aprins o petardă într-o sticlă care a explodat.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.