(P) Cum să eviți construcția unui șemineu care scoate fum în casă
Mulți proprietari de șeminee pe lemne se confruntă cu o problemă incomodă și des întâlnită: fumul care iese pe ușa focarului în încăpere atunci când șemineul este alimentat cu lemne.
Principala cauză a scăpărilor de fum este montajului deficitar, care nu asigură o etanșeitate perfectă și provoacă astfel situații neplăcute. De obicei, fumul se strecoară pe lângă ușa șemineului atunci când tirajul nu este suficient. Tirajul defectuos este o urmare instalării necorespunzătoare a șemineului sau a lipsei întreținerii focarului și coșului de fum. Însă motivele pot fi numeroase, așa că vom încerca să îți prezentăm o parte din acestea în continuare:
1. Cea mai des întâlnită cauză este un cos de fum ceramic, din inox sau cu șamotă subdimensionat. Astfel, atunci când diametrul interior nu este calculat corect sau înălțimea coșului de fum este prea mică, funcționarea șemineului va avea de suferit.
Dimensionarea coșului de fum se stabilește în funcție de necesarul de tiraj al fiecărui șemineu în parte, având în vedere, modelul, gabaritul, puterea și evacuarea. În cazul în șemineul urmează să fie instalat pe un coș de fum existent, trebuie să te asiguri că cele două sunt compatibile.
2. Prezența aerului fals în cazul coșurilor de fum din cărămidă este o altă posibilă cauză. Această problemă intervine în cazul în care coșul nu este realizat profesional.
3. Obstrucționarea coșului de evacuare prin montarea unui element terminal nepotrivit, al cărui diametru este mai mic decât cel al coșulului de fum.
4. Dotarea coșului de fum cu o ușă de vizitare care nu este etansă. Acest lucru determină la apariția aerului fals în interiorul canalului de evacuare, ceea ce rezultă într-un tiraj necorespunzător.
5. Racordarea deficitară a coșului de fum cu un focar semineu din fontă sau oțel. În acest caz, lipsa etanșeității este cel mai des întâlnită problemă.
6. Dacă elementul care unește focarul și coșul de fum la nivel de semineu are o lungime de peste 1 metru pe orizontală, este afectat tirajul șemineului și există riscul de a ieși fum în locuință.
7. Utilizarea unui număr prea mare de coturi în momentul racordării, metodă care deviază și încetinește traseul gazelor generate de ardere spre evacuare.
8. Prezența curenților de aer este o problemă ce poate afecta evacuarea fumului. Există zone geografice unde coșurile de fum necesită o înălțare suplimentară, precum și montarea unei “pălării” speciale care să protejeze împotriva vântului puternic.
9. Coșurile de fum realizate cu materialele necorespunzătoare, care în timp pot afecta tirajul sistemului de încălzire.
10. Nerespectarea regulilor de întreținere periodică a coșului de fum, dar și curățarea superficială a coșului de fum.
Pentru a preîntâmpina toate aceste probleme la seminee, specialiștii de la Seminee Bacau îți recomandă să colaborezi întotdeauna cu o firmă autorizată pentru a putea avea certitudinea unui calcul corespunzător al coșului de fum, dar și respectarea condițiilor de racordare la focar.
Așadar, în cazul în care dorești să eviți apariția unor astfel de probleme, ține cont de toate sfaturile specialiștilor și investește în componente și materiale de calitate. Cu ajutorul echipei Seminee Sibiu poți construi modelul preferat de șemineu, de care să te bucuri o viață întreagă, fără probleme de funcționare.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.