„100 de ani în 100 de zile”. 1984 - Ceauşescu reduce la jumătate raţia la alimente
Campania „100 de ani în 100 de zile” ne vorbeşte azi despre Teza noii revoluţii agrare lansată în 1984, care va duce la măsluirea cifrelor privind producţia.
Acela a fost însă un an plin pentru sportivii care au strălucit la Olimpiada de la Los Angeles, unde au reuşit să se claseze pe locul doi la numărul de medalii.
1984 aduce vestea că s-au încheiat lucrările la canalul Dunăre Marea Neagră, începute în 1973, denumit mai târziu uzina de exterminare, pentru că 100.000 de oameni, în mare majoritate deţinuţi politici, au fost concentraţi pe cel mai mare şantier comunist. Condiţiile inumane şi regimul de teroare au dus la moartea a aproape o mie de oameni, unii fiind îngropaţi în gropi comune.
În acelaşi an, Ceauşescu decide să reducă la jumătate raţia la alimente impusă cu un an înainte, fiind a patra măsură de tăiere a raţiei de mâncare. De acum, românii aveau dreptul anual la 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.
Într-o Românie golită de tot ce însemna resurse, Ceauşescu lansa Teza noii revoluţii agrare, care va duce la măsluirea grosolană a cifrelor privind producţia, practica menţinută până în 1989.
Şi-n vreme ce România se afunda în întuneric, sportivii noştri strălucesc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde reuşesc să se claseze pe locul doi la numărul de medalii.
În acelaşi timp, tot în America, Apple MacIntosh scoate la vânzare primul calculator personal la preţul de 2.500 de dolari.
Tot în 1984, Margaret Theatcher câştiga alegerile în Marea britanie, iar premierul Indiei, Indira Ghandi, este asasinată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: rationalizare, 100 de ani de romania, 1984,
Dată publicare:
28-10-2018 08:39