„100 de ani în 100 de zile”. 1983, anul în care încep lucrările la Casa Poporului


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 27 Octombrie 2018 08:27
Categorie: 100 de ani de Romania

1983 este anul în care încep lucrările la Casa Poporului, iar pentru asta zeci de biserici şi un întreg cartier au fost rase de pe faţa pământului.

În acel an, într-o Românie tot mai gri şi sărăcită, TVR face prima transmisie color. Asta în vreme ce americanii lansau pe piaţa primul telefon mobil.

1983 e anul în care se raționalizează şi mai mult mâncarea şi energia, iar românii se afundă în sărăcie, în vreme ce Ceauşescu inaugurează şantierului celei mai mari, scumpe şi inutile clădiri din lume: Casa Poporului. E în acelaşi timp anul internetului şi a telefonului mobil.

În 1983 începe construirea Casei Poporului, un proiect megalomanic, pentru care Ceauşescu a demolat biserici, case şi clădiri de pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi.  

Zeci de biserici au fost puse la pământ, în ciuda insistențelor venite dinspre comunitatea internaţională de a nu demola acest patrimoniu.

Cartierul Uranus a fost pur şi simplu ras de pe faţa pământului şi 57.000 de familii au fost mutate pentru a face loc şantierului unde avea să se ridice a doua cea mai mare clădire administrativă, cea mai scumpă şi cea mai grea din lume. 

Numai 400 de încăperi şi 2 săli de şedinţe sunt finisate şi folosite azi, dintr-un total de 1.100 de camere. Pe şantier au muncit până la 100.000 de oameni, de multe ori în trei schimburi. Acestora li se adaugă 200 de arhitecţi. 

În tot acest timp, România se adânceşte şi mai mult în întuneric şi foame. Consumul de energie scade din nou cu 50%, după ce mai avuseseră loc reduceri '79 şi '82 cu 20 de procente. Practic, oamenii nu mai găseau aproape nimic de mâncare, în afară de conserve de peşte şi creveţi, iar seara aveau curent doar câteva ore.

1983 este anul în care cuplul prezidenţial continuă să-şi concetreze puterea în mâinile familiei.

Fratele lui Nicolae, Ion, este numit prim vicepreşedinte al Comitetului de Stat şi membru al guvernului. Particul Comunist Român numără în acest an 3,3 milioane de membri.

TVR face prima transmise color, în vreme ce peisajul cotidian era tot mai gri şi lipsit de culoare.

În martie, Consiliul de Stat hotareste înregistrarea mașinilor de scris și multiplicat pentru a preveni răspândirea de manifeste. 

În tot acest timp, americanii se bucurau de lansarea primului IBM PC şi Microsoft Word, programul prin care utilizatorii de computere puteau scrie texte. Tot 1983 este şi anul în care Motorola lansează primul telefon mobil şi apar primele siteuri de internet.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

„100 de ani în 100 de zile”. 1982: Decret privind greutatea standard a românilor. Porțiile de mâncare sunt reduse
VIDEO PROTVPLUS.RO