„100 de ani în 100 de zile”. 1938: Regele Carol instaurează dictatura regală

×
Codul embed a fost copiat

Continuă Campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - „100 de ani în 100 de zile" - cu 1938, anul premergător celui de-al doilea Război Mondial.

În timp ce Hitler își începe expansiunea teritorială, în România instabilitatea politică atinge cote maxime și Regele Carol instaurează dictatura regală, iar Corneliu Zelea Codreanu este ucis.

Regimurile autoritare pun stăpânire pe Europa. Germania, Uniunea Sovietică, Italia, Spania şi Ungaria sunt conduse de dictatori.

Germania nazistă îşi începe expansiunea teritorială. Hitler anexează Austria, iar apoi o parte din Cehoslovacia. Marea Britanie şi Franţa nu opun niciun fel de rezistenţă. Peste ocean, revista Time îl desemnează pe Hitler personalitatea anului.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Citește și
herastrau 1936
"100 de ani în 100 de zile". 1936: Anul creării Parcului Herăstrău şi Muzeului Satului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La est de România, în Uniunea Sovietică, Stalin continuă marea epurare. Peste 1 milion de adversari politici ai regimului sunt executaţi sau trimişi în gulaguri. România este prinsă între nazism la vest şi stalinism la est.

Pe plan intern, instabilitatea politică atinge cote maxime. În ultimii 20 de ani, la conducerea ţării au fost 24 de guverne şi s-au organizat de zece ori alegeri parlamentare. Economia fusese puternic industrializată, însă marea majoritatea a populaţiei trăia în continuare din agricultură, era săracă şi cu probleme de sănătate. Românul de rând consuma de 3 ori mai puţină carne decât britanicii sau nemţii. Dacă în Marea Britanie sau în Germania speranţa de viaţă era de 60 de ani, în România coboară la 40 de ani. Burghezia financiară românească controla transporturile, comerţul şi argicultura. Investitorii străini controlau petrolul, minele, lemnul şi industria chimică.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Nemulţumirea populară faţă de clasa politică i-a permis lui Carol să impună o nouă Constituţie prin care desfiinţa partidele. Aceeaşi conjunctură politică şi socială a fost un sol fertil pentru Garda de Fier. Gruparea avea înclinaţii naziste, dar a ajuns a trei forţa politică din ţară prin discursul sau popular. Noua Constituţie îi permită lui Carol să instaureze dictatura regală.

Regele numea şi schimba miniştri, dădea legi, declara pace său război. Cu noile puteri, Carol demite guvernul Octavian Goga şi numeşte alt executiv condus de Patriarhul Miron Cristea. Regele cere eliminarea „Gărzii de Fier", pe care o considera principalul său adversar politic. Carol se temea ca „gardiştii" vor cere intervenţia naziştilor în România, aşa că începe eliminarea lor. Zelea Codreanu şi alţi lideri legionari sunt arestaţi şi condamnaţi.

Câteva luni mai târziu, Carol vizitează Franţa şi Marea Britanie, însă nu reuşeşte să obţină susţinere economică şi militară pentru a rezista presiunilor naziste. Pe drumul de întoarcere opreşte în Berlin pentru discuţii politice cu Hitler. Furherul îi cere eliberarea legionarilor. Carol refuză, iar la întoarcerea în ţara ordonă uciderea acestora. Zelea Codreanu şi alţi 13 lideri legionari sunt ucişi prin strangulare de jandarmi în timp ce erau transportaţi între două penitenciare.

Pe 18 iulie moare Regina Maria. Avea 62 de ani. În testament, ultima dorinţă a Reginei Maria este reconcilierea dintre Carol şi fratele său, Principele Nicolaie. Cei doi fraţi nu s-au mai împăcat însă niciodată. Tot în testament, Regina îi solicită lui Carol ca inima să-i fie dusă la biserică Stella Maris din Balcic, iar trupul să-i fie îngropat la Curtea de Argeş alături de cel al Regelui Ferdinand.

La Târgu Jiu este inaugurată „Coloana fără sfârșit", a lui Constantin Brâncuşi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1937: Carol al II-lea demite guvernul liberal şi îl numeşte premier pe Octavian Goga

Continuăm Campania "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1937: lumea este în fierbere, în Europa continuă războiul din Spania, iar în Asia începe al dilea război chino-japonez.

"100 de ani în 100 de zile". 1936: Anul creării Parcului Herăstrău şi Muzeului Satului

Campania Ştirilor Protv "100 de ani în 100 de zile" continua cu anul 1936. A fost un an tensionat, în care a început războiul civil din Spania, premergător celui de-al Doilea Război Mondial.

"100 de ani în 100 de zile". 1935: Minunea de la Maglavit: un cioban de doar 17 ani declanşează un fenomen

"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor ProTV, continuă cu anul 1935. La noi apărea partidul de extremă dreaptă - "Totul pentru Țară". Iar în Germania, nazismul câștiga teren.

"100 de ani în 100 de zile". 1934: România stabilește relații diplomatice cu URSS, iar Hitler este numit Fuhrer

Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" continuă sâmbătă cu principalele evenimente ale anului 1934.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.